Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Άθλημα ετών 38…

Published

on

Αύριο ξημερώνει 13 Φλεβάρη. Μια μέρα ιστορική για το ελληνικό χάντμπολ…

Ακριβώς πριν από 38 χρόνια, στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 στην αυλή του γυμνασίου του Αμυνταίου, γράφτηκε ιστορία, καθώς έγιναν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα. Στο γυμνάσιο του Αμυνταίου έπαιζαν χάντμπολ από το 1972 χάρη στο Θανάση Ζάκα. Με τέρματα ειδικής κατασκευής και δίχτυα πλεγμένα από τους πρώτους εραστές του αθλήματος, τέσσερις ομάδες (Αμύντας Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης, ΝΕΛΕ και Λύκειο Αμυνταίου) έκαναν τα πρώτα σουτ με τη μπάλα του χάντμπολ, σε αγώνες διάρκειας 20 λεπτών για τους άνδρες και 10 λεπτών για τις γυναίκες. Διαιτητές οι Ζάκας, Κοτζαμανίδης και Μπούτσης, ενώ υπήρξε κοσμοσυρροή φιλάθλων.

Για τα γενέθλια του ελληνικού χάντμπολ μίλησαν στην ιστοσελίδα της ΟΧΕ κάποιοι από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ημέρας.

Ο Χρήστος Κοτζαμανίδης καθηγητής προπονητικής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο Αμυνταίου το 1977 δήλωσε: «Θυμάμαι σαν να έγινε χθες. Όμορφες συγκινησιακά φορτισμένες ημέρες. Προσωπικά μαζί με τον Θανάση Ζάκα, τους μαθητές μας και μεγάλη διάθεση κάναμε τα πρώτα βήματα του αθλήματος στην Ελλάδα. Παίξαμε στο χώμα, τα τέρματα έγιναν με την συμβολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Αμυνταίου και μόνοι μας πλέξαμε τα δίχτυα των τερμάτων. Θυμάμαι τις ημέρες της προπονητικής μου καριέρας στον Αμύντα, τον ΒΑΟ και στον Φίλιππο και στην συνέχεια όταν υπηρέτησα το συνολικό χάντμπολ με την ιδιότητα μου ως τεχνικού συμβούλου της Ομοσπονδίας. Ιδιαίτερα χαίρομαι που το χάντμπολ παλεύει και σήμερα με αξιοπρέπεια και προσπαθεί με τρόπο ποιοτικό και ανταγωνιστικό. Δηλώνω ότι θα είμαι πάντα παρών στο χάντμπολ»

Ο Θανάσης Ζάκας πρώην καθηγητής προπονητικής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής εκείνα τα χρόνια στο Γυμνάσιο Αμυνταίου σχολίασε: «Διαρκής ευχή μου είναι να γίνονται σεμινάρια προπονητών και το άθλημα να ανεβαίνει επίπεδο. Δίνω πάντα έμφαση στην δουλειά που γίνεται στο χάντμπολ».

Ο Κώστας Κοκτσίδης που αγωνίστηκε στα πρώτα παιχνίδια του αθλήματος είπε: «Θυμόμαστε με συγκίνηση την ημέρα εκείνη. Θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το άθλημα για να ανέβει εκεί που θέλουμε όλοι. Όταν πρωτοπαίξαμε δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε την εξέλιξη που θα είχε το άθλημα».

Ο αθλητής του Εθνικού Κοζάνης Ζήνων Παγούνης θυμάται: «Μας μάζεψε ο Θανάσης Μιμήτος δύο μήνες πριν. Χαράξαμε με μαρμαρόσκονη τις γραμμές του χάντμπολ στο χώρο του προαύλιου. Στις 13-2-1977 έγινε μεγάλη γιορτή. Κοντά μας ήταν ο μετέπειτα έφορος μας και αείμνηστος Τάκης Δραγατσίκας. Ήταν μεγάλη η χαρά μας που παίξαμε. Αυτή η αίσθηση δεν σβήνει όσο και να περάσουν τα χρόνια».

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής ανέφερε ότι «συμπληρώνονται 38 χρόνια από τους πρώτους αγώνες χάντμπολ στην Ελλάδα. Η ΟΧΕ τιμά τους πρωτεργάτες του αθλήματος και όλους όσους υπηρέτησαν το άθλημα διαχρονικά και από οποιαδήποτε θέση. Ιδιαίτερα τους πρώτους αθλητές και πρώτους προπονητές και όλους όσους τους διαδέχθηκαν. Αυτοί είναι οι ανιδιοτελείς αρωγοί του αθλήματος αλλά και οι εγγυητές της ανάπτυξης του. Η ΟΧΕ τιμά την γενέθλιο ημέρα του χάντμπολ στην Ελλάδα και δίνει το μήνυμα της συστράτευσης του κόσμου του αθλήματος για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού χάντμπολ».

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΧΕ Σίμος Λαζαρίδης σχολίασε: «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το ελληνικό χάντμπολ και ιδιαίτερα για το Αμύνταιο, που αποτελεί και τον τόπο καταγωγής μου. Όσοι είμαστε από την αρχή του αθλήματος, αλλά και όσοι ήρθαν στην συνέχεια θα πρέπει να βγάλουμε το κάτι παραπάνω στην προσπάθεια για την πρόοδο του αθλήματος. Εύχομαι υγεία σε όλους όσους ξεκίνησαν το άθλημα. Το Αμύνταιο παρά το γεγονός ότι είναι μικρή περιοχή δείχνει και τώρα τη συμβολή του στην εξέλιξη του αθλήματος».

* Η φωτογραφία με την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αγώνων προέρχεται από το βιβλίο “Δια χειρός” του Γιώργου Μανετάκη .

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/