Connect with us

TOP

Μπέρμιγχαμ 2018: Ο έλεγχος της ελληνικής αποστολής

Published

on

To 17o παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα του απολογισμού για την ελληνική αποστολή της οποίας η παρουσία στο σύνολο κρίνεται επιτυχημένη. Η 14 θέση στην κατάταξη μεταξύ 144 χωρών λέει πολλά. Οι αθλητές και οι αθλήτριες της Εθνικής τα πήγαν καλά. Κάποιοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κάποιοι όχι, ενώ δεν έλειψαν και οι ατυχίες.

Μπέρμιγχαμ Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Κατερίνα Στεφανίδη – επί κοντώ, 3η θέση
Στο Μπέρμιγχαμ ένιωσε λίγο… Γιουσέιν Μπολτ. Όπως ακριβώς πέρσι το Λονδίνο όπου όλοι είχαν στοχοποιήσει τον Τζαμαϊκό θέλοντας να τον κερδίσουν. Αυτό έγινε και με τη Στεφανίδη που είχε τουλάχιστον πέντε αντίπαλες αθλήτριες απέναντι της, αποφασισμένες να την κερδίσουν. Η ίδια απέκρυψε το γεγονός πως είχε προβλήματα τενοντίτιδας και μπήκε στον αγώνα ξεκινώντας από το 4.70μ. Μόνο η Γέλενα Ισινμπάεβα το 2010 στη Ντόχα που ήταν στα καλύτερα της, επιχείρησε να ξεκινήσει από τόσο ψηλά. Έπρεπε όμως να το κάνει γιατί λόγω πόνων («ένιωθα σουβλιές») δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ακόμα και έτσι όμως ανεβηκε στο βάθρο και για να χάσει το σερί των 19 συνεχόμενων νικών έπρεπε η Σάντι Μόρις να κάνει ρεκόρ αγώνων (και ατομικό ρεκόρ) και η Αντζέλικα Σιντόροβα μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Η παρουσία της Στεφανίδη στο Μπέρμιγχαμ κρίνεται απόλυτα πετυχημένη αφού ακόμα και αυστηρά στατιστικά να το δει κανείς, επανέλαβε την επιτυχία του 2016.

Εμμανουήλ Καραλής – επί κοντώ, 5η θέση
Όταν κάνεις ατομικό ρεκόρ σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης είσαι απόλυτα πετυχημένος. Όταν μάλιστα είσαι 18 ετών, ολοκληρώνεις στην 5η θέση και βελτιώνες και εθνικό ρεκόρ (εφήβων) τότε μόνο χαμόγελα προσφέρεις. Στα συν και το γεγονός πως για πρώτη φορά κέρδισε τον Μόντο Ντουπλάντις. Τον Σουηδό με τον οποίο θα κοντράρονται για τα επόμενα 12-14 χρόνια. Του πήρε και τον αέρα ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων το καλοκαίρι στο Τάμπερε. Σούπερ πετυχημένη η παρουσία του Εμμανουήλ στο 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Βούλα Παπαχρήστου – τριπλούν, 6η θέση
Αναχώρησε σήμερα από το Μπέρμιγχαμ ιδιαίτερα απογοητευμένη. Λίγοι είναι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες σε ολόκληρο τον αθλητισμό που μπορούν να δηλώσουν απογοητευμένοι με την 6η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Παπαχρήστου ήταν έτοιμη και σε πολύ καλή κατάσταση. Πίστεψε στο μετάλλιο όπως και όλοι μας. Δεν της βγήκε ο αγώνας σε αντίθεση με τις πέντε αντίπαλες της που την πέρασαν στην κατάταξη του τελικού. Η Γιουλιμάρ Ρόχας έκανε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2018 (14.63μ.) παρά τα προβλήματα που κουβαλούσε και οι Κίμπερλι Γουίλιαμς (14.48μ.), Άνα Πελετέιρο (14.40μ.) και Αντρεά Παντουρόγιου (14.33μ.) έκαναν τον αγώνα της ζωής τους. Η ίδια έκρινε την εμφάνιση της αποτυχημένη και ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές για το καλοκαίρι. Το σίγουρο είναι ότι το μάτι της… γυαλίζει.

Κώστας Φιλιππίδης – επί κοντώ, 7η θέση
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ελληνικής αποστολής (2014 Ντόχα) ήταν σίγουρος πως δε θα υπάρξει επανάληψη του αγώνα του Κλερμόν Φεράν στο Μπέρμιγχαμ και δικαιώθηκε. Μπραζ και Μπάρμπερ, δύο εξάμετροι επικοντιστές με 5.90μ. και 5.81μ. φέτος έμειναν έξω από το 5.60μ. και 5.45μ. αντίστοιχα ενώ ο Βοϊτσεχόφσκι του 5.88μ. φέτος βγήκε εκτός στο 5.60μ., το ίδιο και ο Γάλλος Σαπέλ που ήρθε στο Μπέρμιγχαμ με 5.88μ. O αθλητής του Δημήτρη Κυτέα ρίσκαρε στο 5.85μ. για να μπει στα μετάλλια που ήταν και ο στόχος του αλλά δεν του βγήκε και περιορίστηκε στην 7η θέση. Λαμβάνοντας υπόψη τί πέρασε πέρσι με το χειρουργείο στο μηνίσκο και τον τραυματισμό στη μέση πριν το μίτινγκ στο Τόρουν, που απέκρυψε από όλους, η παρουσία του στο Μπέρμιγχαμ ως επικοντιστή κρίνεται καλή. Ως Κώστα Φιλιππίδη παγκόσμιου πρωταθλητή, που ο ίδιος δήλωσε ότι την ημέρα του αγώνα ήταν καλά χωρίς ενοχλήσεις, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή. Έτσι είναι ο αθλητισμός όμως και αυτό δήλωσε και ο Φιλιππίδης δίνοντας και την είδηση πως έχει ακόμα μέλλον στα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Μίλτος Τεντόγλου – μήκος, 9η θέση
Ο ίδιος ήταν ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του τον οποίο χαρακτήρισε αποτυχημένο. Πολύ αυστηρός ο Μίλτος με τον Τεντόγλου καθώς μέσα σε δύο χρόνια από το 7… κάτι στον κλειστό, έφτασε ελάχιστα εκατοστά πριν από τα οκτώ μέτρα και την 9η θέση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχοντας σε έναν εκπληκτικό τελικό. Να μην ξεχνάμε ότι είναι μόλις 20 χρονών και φέτος ήταν η πρώτη του χρονιά ως άνδρας στους μεγάλους αγώνες. Το 2ο για λίγο άκυρο άλμα που έκανε στον τελικό ήταν πάνω από τα οκτώ μέτρα. Σίγουρα η παρουσία του δεν ήταν αποτυχημένη όσο και αν ο ίδιος επιμένει. Ίσως το 7.82μ. να ήταν αρκετά μεγαλύτερο αν ήταν στην οκτάδα και έκανε ακόμα δύο (τουλάχιστον άλματα).

Μαρία Μπελιμπασάκη – 400μ., ημιτελικά
Το πιο άτυχο μέλος της ελληνικής αποστολής. Έκανε ατομικό ρεκόρ στον προκριματικό των 400μ. και βελτίωσε εκ νέου την επίδοση της στον ημιτελικό με 52.17. Για περίπου πέντε λεπτά ήταν στον τελικό πραγματοποιώντας τρομέρη εμφάνιση. Πάτησε όμως γραμμή και οι Βρετανοί κριτές το αντιλήφθηκαν και την ακύρωσαν μαζί με την Λέα Σπρούνγκερ και τη Στέφανι Μακφίρσον. τρεις αθλήτριες τελικού. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν επωφελήθηκε το παραμικρό από το πάτημα της γραμμής, όμως το γράμμα του νόμου έπρεπε να τηρηθεί για όλους. Σαφώς και κρίνεται επιτυχημένη η παρουσία της στο παγκόσμιο, έχοντας δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τον ανοιχτό.

Κώστας Δουβαλίδης – 60μ. εμπόιδα, 14η θέση
Έτρεξε στα προκριματικά 7.66 και στον ημιτελικό 7.68. Δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό, όμως η παρουσία του ήταν πετυχημένη. Πριν από το παγκόσμιο έμεινε εκτός για αρκετό διάστημα λόγο της θλάσης στο πανελλήνιο. Αυτό τον πήγε πολύ πίσω. Έδειξε όμως ότι στη σεζόν του ανοιχτού που είναι και η ειδικότητα του, θα τα πάει καλά. Αυτό το 7.66 χωρίς ολοκληρωμένη προετοιμασία δημιουργεί προσδοκίες.

Ραφαέλα Σπανουδάκη – 60μ., 35η θέση
Στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση δεν τα πήγε άσχημα. Θα μπορούσε να τρέξει το ρεκόρ της (7.29) και να περάσει ημιτελικά. Κέρδισε εμπειρίες με τη συμμετοχής στο παγκόσμιο του Μπέρμιγχαμ που σίγουρα θα τη βοηθήσουν στο μέλλον.

Ελισάβετ Πεσιρίδου – 60μ. εμπόδια, πτώση
Δεν την ήθελε από την αρχή. Αρρώστησε πριν έρθει στο Μπέρμιγχαμ. Έφτασε τελευταία στιγμή (παραμονή του αγώνα) μπήκε να τρέξει και ενώ μέχρι το τελευταίο εμπόδιο έδειχνε ότι περνά στον ημιτελικό, δεν πέρασε το πόδι από το εμπόδιο… Δυστυχώς είχε πτώση και μάλιστα άσχημη. Ευτυχώς απέφυγε τα χειρότερα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/