Connect with us

TOP

Δεν σέβονται τους αθλητές

Published

on

Στη Ρωσία, μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη βρέθηκαν εκτός όλων των διεθνών διοργανώσεων πληρώνοντας τις παράνομες πράξεις των αξιωματούχων της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος είναι σοβαρός να επαναληφθεί η ιστορία, λόγω της ανερπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Κώστας Φιλιππίδης, Νικόλ Κυριακοπούλου, Σπύρος Γιαννιώτης, Ηλίας Ηλιάδης, Λευτέρης Πετρούνιας, Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών και άλλοι 33 αθλητές και αθλήτριες έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Άλλοι τόσοι αναμένεται τους επόμενους μήνες να είναι στην αποστολή που θα παρελάσει στο Μαρακανά στις 4 Αυγούστου το 2016. Ή μήπως όχι;
Η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού, κινδυνεύει να στερήσει από όλα αυτά τα παιδιά το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν σημαία τους το αντι-ντόπινγκ και να την αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της αποβολής. Τρία χρόνια ιδρώτα, πόνου και ατελειώτων στερήσεων από τους Έλληνες πρωταθλητές δε σημαίνουν απολύτως τίποτα από ότι φαίνεται για κάποιους που δε χάνουν την ευκαιρία της λεζάντας.
Η Ελλάδα είναι στην λίστα παρακολούθησης. Με ημερομηνία λήξης! Πριν από ένα χρόνο ίσως το θέμα να μην ήταν τόσο σοβαρό. Από τη στιγμή όμως που τιμωρήθηκε η Ρωσία, WADA, ΔΟΕ και παγκόσμιες ομοσπονδίες έχουν υποχρεωθεί σε μηδενική ανοχή! Μηδενός εξαιρουμένου. Μια ματιά στη λίστα των χωρών που έχασαν την πιστοποίηση ή βρίσκονται ένα βήμα από την απώλεια αρκεί. Το δικτυωμένο Ισραήλ είναι off. Η Αργεντινή το ίδιο. Υπό παρακολούθηση η Βραζιλία (διοργανώτρια των Ολυμπιακών του 2016), η Γαλλία (υποψήφια για το 2024), η Ουκρανία (του Σεργκέι Μπούμπκα), το Βέλγιο και το Μεξικό.
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά όσο και αν σε κάποιους δεν άρεσε η αποκάλυψη του Sportsfeed.
Στη σύνοδο της WADA που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε το σώμα της παγκόσμιας ανεξάρτητης αρχής του αντί-ντόπινγκ. Το πόρισμα ήταν ξεκάθαρο. «Μη συμμόρφωση στα αιτήματα και τους κανονισμού της WADA». Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες οι οποίες έχασαν την άδεια τους και πρέπει να πείσουν για να την ξαναπάρουν, η Ελλάδα μπήκε στη λίστα παρακολούθησης μέχρι τις 18 Μαρτίου 2016. Μέχρι τότε πρέπει να συμμορφωθεί! Να βάλει τέλος στους ανεπαρκείς ελέγχους. Θυμίζουμε ότι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου έγιναν μόλις 9 έλεγχοι!
Μιλώντας μετά τη σύνοδο στο Κολοράντο Σπρινγκς, ο διευθυντής της WADA Ντέιβιντ Χάουμαν δήλωσε: «Θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν κενά στους ελέγχους και στη λειτουργία των εθνικών εργαστηρίων ελέγχων. Θα απαιτήσουμε από τις χώρες που δε συμμορφώνονται να εφαρμόσουν αμέσως με οποιοδήποτε κόστος τους κανόνες. Πρέπει να προστατεύσουμε του καθαρούς αθλητές».
Το συμπέρασμα είναι πως όλους αυτούς τους μήνες, το υφυπουργείο αθλητισμού δεν έκανε τίποτα άλλο παρά μόνο δηλώσεις.
Να θυμηθούμε τί έχει ειπωθεί και πως φτάσαμε σε σημείο να κινδυνεύουμε με αποβολή:

Στις 13 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός αθλητισμού στη γιορτή του ΣΕΓΑΣ έλεγε:
«Το 2014 ο προϋπολογισμός για τους ελέγχους ντόπινγκ ήταν 200.000 ευρώ. Για το 2015 έχει προγραμματιστεί στις 50.000 ευρώ. Αυτή την ώρα οι δειγματολύπτες του βρίσκονταν σε ορισμένες αθλήματα σε δίμηνη και σε άλλα σε τετράμηνη αποχή. Το θέμα του ντόπινγκ το τονίσαμε στη Βουλή και το τονίζουμε και σήμερα. Το ντόπινγκ μαζί με τη βία στα γήπεδα και την πάταξη της διαφθοράς της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσει επιτέλους η κυβέρνηση.
Λέω επιτέλους διότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο οξύνθηκε. Αυτό που έχουμε να πούμε σήμερα είναι ότι θα αναβαθμίσουμε τον ΕΣΚΑΝ και θα χρηματοδοτηθεί όπως πρέπει για να μη χάσει την πιστοποίησή του γιατί κινδυνεύει και από αυτό».

Στις 23 Ιουλίου ο υφυπουργός ανακοίνωνε τη νέα συνθεση του ΕΣΚΑΝ:
«Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρος Κοντονής, υπέγραψε σήμερα τη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), που αποτελείται από τα εξής μέλη:
1. Σπηλιοπούλου Χάϊδω, καθηγήτρια ΔΕΠ του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Πρόεδρος.
2. Καλαμάρη Μαρία, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ως Αντιπρόεδρος.
3. Αδαμίδης Αλέξανδρος, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ως Μέλος.
4. Καλούδης Γεώργιος, δικηγόρος Αθηνών, ως Μέλος.
5. Σκούντζου Μαγδαληνή, δικηγόρος Αθηνών, ως Μέλος.
6. Σιταράς Νικόλαος, καθηγητής ΔΕΠ του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος.
7. Τουμπέκης Ανάργυρος, Επίκουρος Καθηγητής ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Μέλος.
8. Πολύμερος Βασίλειος, μη εν ενεργεία αθλητής, μέλος της Επιτροπής αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), ως Μέλος.
9. Καρράς Ιωάννης, μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Αντιπρόσωπος Αθλητικής Ομοσπονδίας, ως Μέλος».

Στις 5 Οκτωβρίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο υφυπουργός δήλωνε:
«Με τη δίκαιη αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, τις οικονομίες που κάναμε και την καταπολέμηση της σπατάλης ενισχύσαμε οικονομικά του Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) το οποίο είχε προϋπολογισμό 50 χιλ ευρώ και εμεις το ανεβάσαμε στις να φτάνει στις 230 χιλ. ευρώ αποφύγαμε τη διεθνή διαπόμπευση γιατί ήταν σίγουρο ότι θα είχαμε την αποβολή του ΕΣΚΑΝ από την παγκόσμια ομοσπονδία».

Στις 7 Νοεμβρίου ο σύμβουλος του υφυπουργού αθλητισμού και μέλος της επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, Αλέξης Αδαμίδης έγραφε δημοσίως στο προφίλ του στο Facebook:
«Αναχώρηση αύριο για Στρασβούργο,όπου σε Διαπραγματεύσεις με διεθνείς Θεσμούς,ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροςωπείας,θα πρέπει να απολογηθώ για τη μη εναρμόνιση της Ελλάδας από το 2013(!!) με τον Κώδικα ΑΝΤΙDOPING της WADA,να παρουσιάσω τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση κ κυρίως να επιδιώξω τον ΜΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ της Πατρίδας μας από το ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ κ τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ κ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ του Ρίο! Αυτά τα απλά….Σίγουρα η πιο σημαντική μου αποστολή!».

Τρεις μέρες αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου, με τον ίδιο τρόπο ο σύμβουλος και μέλος της επιτροπής του ΕΣΚΑΝ δήλωνε:
«STRASBURG: MISSION ACCOMPLISHED! Σίγουρα η πιο ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ μέρα της επαγγελματικής μου πορείας!Τί να πώ για κείνον που μ´εμπιστεύθηκε την αποστολή αυτή…για όσους/ες συμμετείχαν κ για εσάς που συμπαραςταθήκατε!..περισσότερα από τη ΓΓΑ!…».

Η… δικαίωση
Στις 18 Νοεμβρίου, μετά το τέλος των εργασιών της WADA στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι, χάνουν την πιστοποίηση τους τα εργαστήρια των Ισραήλ, Ανδόρα, Αργεντινής, Βολιβίας, Ουκρανίας, ενώ αυτά των Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Βελγίου, Βραζιλίας και Μεξικού μπαίνουν στη λίστα παρακολούθησης και πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες της WADA μέχρι τον Μάρτιο του 2016 προκειμένου να μη χάσουν την πιστοποίηση τους.
Screen Shot 2015-11-19 at 2.31.11 PM

ΥΓ Προς τους κυρίους που απειλούν με μηνύσεις, ας κοιτάξουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μήπως και δεν μας αποβάλουν απο τις διεθνείς διοργανώσεις και να σταματήσουν να απειλούν τους συντάκτες του Sportsfeed. Επειδή μάλλον δεν το γνωρίζουν, «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» (Ιάκωβος Μάγιερ).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/