Connect with us

TOP

Διαβούλευση με πολλές ενστάσεις

Published

on

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η διαβούλευση του σχέδιο νόμου «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις», με πολλές ενστάσεις και τη συνέχεια να δίνεται αύριο στις 12.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Από τα 74 άρθρα του σχεδίου που κατατέθηκαν για δημόσια διαβούλευση με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντως, η ουσία του επείγοντως βρίσκεται στα πρώτα 22 με τα οποία όπως φάνηκε συμφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Είναι τα άρθρα που αφορούν στην εναρμόνιση με το νέο κώδικα αντί-ντόπινγκ και αυτά που όντως επείγουν να ψηφιστούν.
Τετάρτη 16 Μαρτίου τέθηκε το σχέδιο νόμου για τη διαβούλευση με την Παρασκευή 18 Μαρτίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία που μας έδωσε η WADA προκειμένου να εναρμονιστούμε για βγούμε από την επιτήρηση και να μην υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις στον ελληνικό αθλητισμό.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης (όπως συνηθίζεται από τις κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων), επιχειρείται να περάσουν και διατάξεις παντελώς άσχετες, κατά κανόνα φωτογραφικές αλλά και με μεγάλη δόση ψηφοθηρίας. Η νυν κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αποτέλεσει εξαίρεση αυτής της πρακτικής που αποτελεί «παιδί» του ΠΑΣΟΚ των 80s.
Όλα τα άρθρα από το 24 μέχρι και το 74 είναι άσχετα με το ντόπινγκ. Το άρθρο 24 αναφέρεται στα προνόμια των αθλητών και βρίσκεται σε σωστή βάση. Το άρθρο 25, όσο και αν δεν αρέσει σε αρκετούς είναι ορθό καθώς θα πρέπει επιτέλους οι ομοσπονδίες να δίνουν λόγο στο κράτος μέχρι και για το τελευταίο ευρώ που μπαινοβγαίνει στα ταμία τους. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει απόλυτος έλεγχος.
Το άρθρο 26 που αναφέρεται στην επέκταση θητείας μελών ΔΣ επαγγελματικών ενώσεων δεν αφορά τον αθλητισμό, αλλά όλους όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Έχει να κάνει φυσικά και με το ημιεπαγγελματικό βόλεϊ, αλλά εκεί τα πράγματα είναι πιο καθαρά.
Το άρθρο 27 για την πρόσβαση των ΑμεΑ είναι ορθό, όχι όμως και το απαράδεκτο 28 για την αλλαγή συνθεσης διοίκησης του Καυτανζόγλειου σταδίου. Πρόκεται για προσβολή στην κληρονομία του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου και θα πρέπει να αποσυρθεί.
Από τα υπόλοιπα άρθρα σε σωστή βάση βρίσκεται το 35 που αναφέρεται στον περιορισμό πρόσληψης υπαλλήλων από τις ομοσπονδίες (επιτέλους) που σε κάποιες ομοσπονδίες όπως η ΚΟΕ, κοστίζουν περισσότερο και από τους ίδιους τους αθλητές! Το ίδιο ισχύει και για τις επιβραβεύσεις των αθλητών.
Απαράδεκτο είναι το 40 που θέλει το ακαταδίωκτο μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου, της ΕΕΑ και του ΕΣΚΑΝ. Όταν άπαντες ελέγχονται για τις πράξεις τους, είναι απαράδεκτο κάποιοι να βρίσκονται υπεράνω νόμου. Ο εμπνευστής μάλλον έχει βολευτεί από τη βουλευτική ασυλία και θέλει να περάσει ίδιο νόμο και για τους συγκεκριμένους θεσμούς.
Όσον αφορά στο άρθρο 23 για την άρση των προνομίων των αθλητών που καταδικάζονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η αναφορά γίνεται στα πολιτικά δικαστήρια εντός και εκτός Ελλάδας που απλά δέχονται ή όχι τις δικαιολογίες των παραβατών ή θα γίνονται δεκτές οι ποινές των παγκοσμίων ομοσπονδιών και της ΔΟΕ όπου ξεκάθαρα τιμωρούνται οι ντοπαρισμένοι και δεν ανακαλείται καμία απόφαση για δολιοφθορά ή για… χαλασμένα σκευάσματα.
Στην αυριανή διαβούλευση έχουν κληθεί να παραστούν για διευκρινήσεις που έχουν να κάνουν σε άρθρα που τους αφορούν, ο ΕΣΚΑΝ, ο ΣΕΓΑΣ, η ΕΟΕ, η ΔΕΑΒ, ομοσπονδία τοξοβολίας, η ΕΠΟ, ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος, η ομοσπονδία των ΑμεΑ και οι σύλλογοι εργαζομένων σε ΓΓΑ και αθλητικές ομοσπονδίες.

Όσοι επιθυμούν να διαβάσουν όλο το σχέδιο νόμου, μπορούν να το κάνουν εδώ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/