Connect with us

ΔΟΕ

ΔΟΕ: «Δέσμευση για ισότητα των φύλων»

Published

on

Μετά τις σεξιστικές δηλώσεις του Γιοσίρο Μόρι, προέδρου του Τόκιο 2020, η ΔΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση νιώθοντας την υποχρέωση να εξηγήσει πως τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν θέση στο Ολυμπιακό κίνημα αλλά και γενικότερα.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Οι δηλώσεις του Μόρι περί φλυαρίας των γυναικών και άλλων σχετικών σχολίων, κινητοποίησαν τη ΔΟΕ και οι αρμόδιοί της εξέδωσαν ανακοίνωση σχετική με την ισότητα των φύλων και τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι την πρεσβεύουν. Εξηγώντας γιατί καταδικάζουν τέτοια σχόλια, αναλύουν τα στοιχεία που δείχνουν πως η ΔΟΕ υποστηρίζει την ισότητα των φίλων με πράξεις. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΕ: 

«Η ένταξη, η ποικιλομορφία και η ισότητα των φύλων αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του έργου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η ΔΟΕ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των γυναικών μέσα και μέσω του αθλητισμού, και θα συνεχίσει να το κάνει θέτοντας φιλόδοξους στόχους. Στο προκλητικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, η ποικιλομορφία είναι μια θεμελιώδης αξία την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να αντλήσουμε δύναμη. 

Τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου του Τόκιο 2020, Γιοσίρο Μόρι, ήταν απολύτως ακατάλληλα και έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΔΟΕ και τις μεταρρυθμίσεις της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020. Ζήτησε συγγνώμη και αργότερα έκανε αρκετά σχόλια. 

Πέρα από τη συγγνώμη του κυρίου Μόρι, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο 2020 θεωρεί επίσης το σχόλιό του ακατάλληλο και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για ισότητα των φύλων. Ως ηγέτης (η ΔΟΕ) του Ολυμπιακού Κινήματος, δεσμευόμαστε στην αποστολή μας να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε την προώθηση των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις δομές, όπως αναφέρεται στην Ολυμπιακό Χάρτα. 

Από τη μία πλευρά, η ΔΟΕ έχει ισχυρό ρεκόρ για την ισότητα των φύλων (βλ. Παρακάτω), και θα συνεχίσει να βασίζεται σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το OCOG και άλλους οργανισμούς στους επιθυμητούς στόχους τους στα πλαίσια της ευθύνης τους. 

Οι αποφάσεις, τα επιτεύγματα και οι δεσμεύσεις της ΔΟΕ περιλαμβάνουν: 

 1. Με τη συμμετοχή σχεδόν 49% γυναικών αθλητριών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα υπάρξει η σχεδόν τέλεια αναλογία του 50-50 όσον αφορά στα φύλα.
 2. Η ΔΟΕ ζητά για πρώτη φορά και από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα και έναν άνδρα αθλητή στις αντίστοιχες Ολυμπιακές ομάδες τους. 
 3. Η ΔΟΕ επέτρεψε για πρώτη φορά και ενθάρρυνε και τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να δώσουν τη σημαία τους σε μια γυναίκα και σε έναν άντρα αθλητή στην τελετή έναρξης. 
 4. Η Chef de Mission της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ του Τόκιο 2020 θα είναι η κυρία Τέγκλα Λορούπ, υποστηρικτής της ειρήνης, των προσφύγων, της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των γυναικών. 
 5. Η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της ΔΟΕ θα είναι η κυρία Ανίτα ΝτεΦραντζ, Αφροαμερικανή χάλκινη Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Μόντρεαλ του 1976. 
 6. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, οι αθλητές θα εκπροσωπούνται από την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, η πλειοψηφία των οποίων εκλέγεται απευθείας από τους ίδιους τους αθλητές. Η επιτροπή αποτελείται από 11 γυναίκες και έξι άνδρες. Ο πρόεδρος της επιτροπής και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ είναι η κυρία Κρίστι Κόβεντρι, πέντε φορές Ολυμπιονίκης και νικητής επτά Ολυμπιακών μεταλλίων. Αντιπρόεδρος είναι η κυρία Ντάνκα Μπαρτέκοβα, τρεις φορές Ολυμπιονίκης και χάλκινη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012. Η ίδια έχει ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.
 7. Με βάση ένα μνημόνιο συμφωνίας, η ΔΟΕ συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ γυναικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ διορίστηκε από τον ΟΗΕ γυναικών ως Πρωταθλητής του HeforShe, σε αναγνώριση της συμβολής και της δέσμευσης της ΔΟΕ στην ισότητα των φύλων.
 8. Σήμερα, η συμμετοχή των γυναικών στη ΔΟΕ ανέρχεται στο 37,5%, από 21% που ήταν στην αρχή της Ολυμπιακής Ατζέντας το 2020.
 9. Η εκπροσώπηση των γυναικών στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ανέρχεται στο 33,3%, έναντι του 26,6% πριν από την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020. 
 10. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 47,8% των μελών των επιτροπών της ΔΟΕ, σε σύγκριση με το 20,3% που υπήρχε πριν από την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020. 
 11. Οι γυναίκες εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν το 53% της διοίκησης της ΔΟΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αθλητές, όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τους Ολυμπιακούς και το ευρύ κοινό μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η ΔΟΕ θα συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της για ισότητα, συμπερίληψη, αλληλεγγύη και μη διάκριση των φύλων». 

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr

Sportsfeed.gr - To No1 ελληνικό site για τους Ολυμπιακούς Αγώνες