Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

«Είμαστε στα πρόθυρα πλήρους απομόνωσης»

Published

on

Οι τρεις κορυφαίοι του ρωσικού στίβου αντιδρούν με κοινή τους ανακοίνωση για το ενδεχόμενο οριστικού αποκλεισμού τους από κάθε διεθνή διοργάνωση που αν δεν αλλάξουν τα πράγματα θα γίνει πραγματικότητα σε 14 μέρες.

Θυμίζουμε ότι η WA έχει δώσει τελεσίγραφο στη ρωσική ομοσπονδία μέχρι την 1η Ιουλίου για να καταβάλει το πρόστιμο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πλαστογραφία εγγράφων και μάλιστα αρνήθηκε να δώσει παράταση. Η ρωσική ομοσπονδία από την πλευρά της έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει αυτό το ποσό. Μέσα σε αυτή τη διαμάχη οι σίγουροι χαμένοι είναι οι αθλητές, και ιδιαίτερα οι κορυφαίοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν και 2ους συνεχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες μετά το Ρίο το 2016 μαζί με όλες τις άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Να σημειωθεί ότι στους αθλητές δε θα επιτραπεί ούτε η συμμετοχή με ουδέτερη σημαία όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Οι Μαρίγια Λασίτσκενε, Αντζέλικα Σιντόροβα και Σεργκέι Σουμπένκοφ έστειλαν την εξής δημόσια επιστολή στην ομοσπονδία τους σχετικά με το ζήτημα:

«Ο προσωρινός αποκλεισμός της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου από τη WA συνεχίζεται από το φθινόπωρο του 2015. Δεν μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίοδο καταγράφηκε ιδιαίτερη βελτίωση. Χάσαμε τους Ολυμπιακούς του Ρίο και στα 2 από αυτά τα 5 χρόνια οι Ρώσοι αθλητές δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, ούτε καν με ουδέτερο στάτους. Επίσης, σε αυτό το διάστημα ο ρωσικός στίβος έχασε όλες τις διεθνείς σχέσεις που είχε.

Τώρα είμαστε στα πρόθυρα πλήρους αποκλεισμού, πράγμα που δεν θα μας επιτρέψει στο άμεσο μέλλον αλλά και μακροπρόθεσμα να αγωνιστούμε σε διεθνείς διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πραγματικότητα αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στον τερματισμό της καριέρας χιλιάδων αθλητών.

Η παρούσα κατάσταση προκλήθηκε από την έλλειψη εποικοδομητικού διαλόγου τόσο από την πλευρά της WA όσο και από την πλευρά των εθνικών ομοσπονδιών άλλων χωρών. Η κατάσταση δεν έχει χειροτερέψει μόνο ως προς τις διεθνείς σχέσιες, αλλά και εντός της χώρας μας. Οι πρόσφατες ενέργειες της τελευταία ηγεσίας της ομοσπονδίας οδήγησε στην κατάργηση του ουδέτερου στάτους των αθλητών και στον αποκλεισμό από τη χειμερινή σεζόν του 2020. Υπάρχουν ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχουμε λάβει απαντήσεις τα τελευταία 5 χρόνια:

  • Ποιος έχει την ευθύνη;
  • Γιατί οι αθλητές κρίνονται υπεύθυνοι για το παρελθόν, για το οποίο η νέα γενιά δεν έχει κάποια σχέση;
  • Ποιος και πως υπερασπίστηκε τα δικαιώματά μας όλη αυτή την περίοδο;
  • Γιατί είναι πάντα υπεύθυνοι οι αθλητές για τις πράξεις των επικεφαλής;
  • Για πόσο καιρό θα είναι ευχαριστημένοι οι Ρώσοι αθλητές με το ουδέτερο στάτους;

Στα μέσα Μαρτίου η WA ανακοίνωσε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, την 1η Ιουλίου, μέχρι την οποία όλες οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να έχουν λυθεί. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η WA και η ρωσική ομοσπονδία έχουν διαφορετική αντίληψη για τη διαδικασία και μέχρι στιγμής, δύο εβδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας, δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Η απουσία πλήρους ενημέρωσης για την διαδικασία αποκατάστασης της ρωσικής ομοσπονδίας και την εξέλιξη της επικοινωνίας με τη WA και την AIU είναι επίσης ανησυχητική. Ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον η κοινότητα στίβου της Ρωσίας θα πάρει απαντήσει στα ερωτήματα που έχει, συμπεριλαμβανομένου του βασικότερου: Τι μας περιμένει μετά την 1η Ιουλίου;».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/