Ούτε πτυχιακές εξετάσεις να έδιναν οι πρόεδροι των αθλητικών ομοσπονδιών. Από τα φοιτητικά χρόνια τους είχαν να ρίξουν τόσο διάβασμα , όσο το τελευταίο διήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου τους βγήκαν τα μάτια από την ανάγνωση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.
του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]
Εδώ που τα λέμε, οι 180 σελίδες με τα 118 άρθρα δεν βγαίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με νομικούς ή με ανθρώπους που στο πέρασμα των χρόνων απέκτησαν εμπειρική γνώση της νομοθεσίας και των… ψιλών γραμμάτων.
Το άρθρο 45, βέβαια, το έχουν εμπεδώσει όλοι οι παράγοντες, πρόεδροι και μη. Ειδικά την 1η παράγραφο που αναφέρει ότι «το διοικητικό συμβούλιο (Δ.Σ.) της αθλητικής ομοσπονδίας εκλέγεται για τετραετή θητεία. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δ.Σ. έχουν δικαίωμα μίας μόνο ανανέωσης της θητείας τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει, συνολικά, τα οκτώ (8) έτη». Ουσιαστικά με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει η πολιτεία την πόρτα για να οδηγήσει στην έξοδο τη συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων, αλλά και των μελών στα ΔΣ των ομοσπονδιών. Φυσιολογικά, λοιπόν, άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις από παράγοντες που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη διάταξη του αθλητικού νομοσχεδίου.
Τις ενστάσεις και την επιχειρηματολογία τους, οι διαφωνούντες θα καταθέσουν στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το πρωί της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου η ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Σπύρος Καπράλος συγκάλεσε τη συνεδρίαση για να συζητηθεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο για να χαράξει το αθλητικό κίνημα μία ενιαία γραμμή.
Υπάρχουν, βέβαια, αρκετά ερωτηματικά για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ακόμα και για την επίμαχη διάταξη. Οι παράγοντες θέλουν να μάθουν αν έχει αναδρομική ισχύ ή αν ο χρόνος θα αρχίσει να μετράει από την ψήφιση. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστούν σαρωτικές αλλαγές στις περισσότερες ομοσπονδίες, ενώ στη δεύτερη θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα έξι ετών που θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο.
Υπάρχουν και άλλες ενστάσεις. Όπως για παράδειγμα, ο περιορισμός των κινήτρων που δίνονται στους αθλητές χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ξεκάθαρα η βούληση της ΕΟΕ να στηρίξει τους αθλητές στο θέμα της μοριοδότησής τους για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Επίσης αναμένεται να πέσει στο τραπέζι και η αμέλεια του Γιάννη Ανδριανού και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να περάσουν στο προσχέδιο μία λύση στο πρόβλημα με τις αθλητικές χορηγίες. Ένα πάγιο αίτημα της ΕΟΕ που όμως ξέχασαν οι συνεργάτες του υφυπουργού Αθλητισμού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις…
Από τη συζήτηση ενδεχομένως να προκύψουν και άλλες ενστάσεις. Είπαμε, άλλωστε, ότι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών έχουν πέσει με τα μούτρα στο διάβασμα, οπότε όλο και κάτι καινούργιο μπορεί να εντοπίσουν έως το πρωί της Παρασκευής.