Connect with us

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Εμφύλιος στην IWF για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ

Published

on

Ο γενικός γραμματέας της IWF, Μοχάμεντ Τζαλούντ, έριξε τα πρώτα πυρά κατά του αιώνιου προέδρου, Τάμας Αγιάν, για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει το εκτεταμένο πρόβλημα του ντόπινγκ στο άθλημα.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Μαζί με τον Τζαλούντ συντάχθηκαν οι επικεφαλής των ομοσπονδιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι Αγκαπίτοφ και Άντριους. Πιο συγκεκριμένα αυτή η ομάδα του γενικού συμβουλίου θεωρεί σημαντικό βήμα να ανατεθεί εξ ολοκλήρου η αντιμετώπιση αλλά και το κομμάτι των ποινικών διώξεων στον ανεξάρτητο οργανισμό δειγματοληψίας ITA (International Testing Agency). Ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο το ανεξάρτητο αυτό σώμα ελέγχει τις διαδικασίες αντι-ντόπινγκ στην παγκόσμια ομοσπονδία της άρσης βαρών, μία συμφωνία που ανανεώθηκε μάλιστα το Μάιο. Δεν ισχύει όμως και το ίδιο για την επιβολή των κυρώσεων, η οποία έχει μείνει στο έλεγχο της IWF. Η κατηγορία που αποδίδουν είναι ότι αυτή η επιτροπή ποτέ δεν ήταν αιρετή και ότι ελέγχεται από τον 80χρονο που βρίσκεται στο τιμόνι του αθλήματος για 20 χρόνια για να επιβάλλει ποινές σε χώρες που έχουν ύποπτο παρελθόν. Θεωρούν δε ότι η μετάθεση εξουσίας στην ITA πρέπει να είναι αναστρέψιμη μόνο από το CAS και από κανέναν άλλο.

Να σημειωθεί ότι 7/21 μέλη του γενικού συμβουλίου της IWF προέρχονται από χώρες που είτε έχουν αποκλειστεί από το Τόκιο 2020 είτε έχουν χάσει θέσεις λόγω του αριθμού των κρουσμάτων ντόπινγκ που αποκαλύφθηκαν από το Πεκίνο 2008 και μετά. Υποστηρίζουν ότι οι ποινές σε επίπεδο εθνικών ομοσπονδιών είναι άδικες και ότι δε θα έπρεπε οι νέοι αθλητές να υφίστανται τις συνέπειες από όλο αυτό το πειθαρχικό σύστημα. Όλα αυτά ενώ η ΔΟΕ έχει στείλει απειλητικό τελεσίγραφο στην IWF και τον Ταγιάν υπέρ της διατήρησης της παρούσας πειθαρχικής διαδικασίας.

Θυμίζουμε ότι η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 λόγω της πληθώρας θετικών κρουσμάτων. Ένας άνδρα και μία γυναίκα έχουν δικαίωμα να στείλουν μόνο στο Τόκιο η Ρωσία, το Καζακστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Λευκορωσία. Άλλες 12 εθνικές ομοσπονδίες έχουν περιοριστεί στις 2+2 συμμετοχές ενώ οι «καθαρές» χώρες μπορούν να στείλουν 4 άνδρες και 4 γυναίκες στο Τόκιο. Συνολικά έχουν στερηθεί από εθνικές ομοσπονδίες 76 θέσεις, οι οποίες θα καλυφθούν από άλλες χώρες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr