Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ένας σταρ με ευαισθησία

Published

on

Ο Μίκελ Χάνσεν δεν περιορίζει τη δράση του μόνο στα γήπεδα του χάντμπολ, αλλά αναλαμβάνει και μία σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Ο Δανός σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, που είχε αναδειχθεί κορυφαίος χαντμπολίστας του κόσμου το 2011, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με την ονομασία ΜΗ24, το οποίο θα αναπτύξει δράση εναντίον του mobbing, ενός όρου που δεν είναι και τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα.
Το mobbing είναι η ψυχολογική τρομοκρατία ή η ηθική παρενόχληση που υπάρχει κυρίως στους χώρους εργασίας με έντονο ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων, όμως μπορεί να έχει προεκτάσεις ακόμη και μέσα στα μέλη μίας αθλητικής ομάδας, ή μία σχολικής τάξης.
Στην αγγλική του απόδοση προέρχεται από το ρήμα mob, που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενώ ο πρώτος που αποδίδει τον όρο είναι ο Γερμανός ψυχολόγος Χάιν Λίμαν στη Σουηδία, μελετώντας το φαινόμενο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το mobbing μπορεί να υπάρξει με διάφορες μορφές, όπως είναι η επαναλαμβανόμενη ταπείνωση και μείωση της προσωπικότητας, η ειρωνεία, οι απειλές, η ανάθεση μιας υποτιμητικής δουλειάς κλπ. Είναι ο λεγόμενος “πόλεμος νεύρων”. Το θύμα πολλές φορές αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του, να αποχωρήσει από την ομάδα, γενικώς να παραιτηθεί. Φτάνει στα όριο της ψυχικής διαταραχής, με την αυτοεκτίμησή του να μειώνεται διαρκώς.
Στον εργασιακό χώρο θεωρείται ότι το mobbing αποτελεί πρακτική εταιριών που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους χωρίς να πληρώσουν αποζημιώσεις και έτσι εξωθούν στελέχη στην παραίτηση.
Για να επιστρέψουμε στην πρωτοβουλία του Χάνσεν, ο στόχος του Δανού πλέι μέικερ είναι αφενός να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, αφετέρου να βοηθήσει παιδιά και νέους ώστε να μην υποκύπτουν σε τέτοιες πρακτικές. “Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας μας και νομίζω ότι όλοι έχουμε ανάλογες εμπειρίες. Εμένα μου έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν, χωρίς να έχω εξετάσει τις συνέπειες. Πλέον έχω μεγαλύτερη επίγνωση της βλαπτικής πίεσης που μπορεί να ασκηθεί σε έναν άνθρωπο. Δυστυχώς το mobbing διαδίδεται όλο και περισσότερο μεταξύ των νέων. Πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουμε, να δείξουμε τι συμβαίνει όταν αντιμετωπίζουμε τον άλλον χωρίς σεβασμό”, εξήγησε ο Χάνσεν.
Ο Χάνσεν θα ξεκινήσει τον αγώνα του μέσα από ομιλίες και παρουσίες σε καμπ νεαρών αθλητών του χάντμπολ. Παράλληλα θα χρηματοδοτεί τις δράσεις του ιδρύματος αρχικά εντός των συνόρων της Δανίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!