Connect with us

TOP

Έντονες αντιδράσεις για τον ημιμαραθώνιο

Published

on

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από τους δρομείς που συμμετείχαν στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης, μετά την επαλήθευση των καταγγελιών για μικρότερη διαδρομή και φυσικά την ακύρωση όλων των επιδόσεων που καταγράφηκαν.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Σε έναν πολυδιαφημισμένο αγώνα όπως φάνηκε, η ουσία μετράει λιγότερο από την… επικοινωνία. Ο στόχος της μαζικής συμμετοχής και της στήριξης από θεσμικούς παράγοντες και χορηγούς επετεύχθει στο απόλυτο. Δυστυχώς όμως υπήρξε μεγάλη αστοχία στο πιο σημαντικό κομμάτι από όλα. Στην ίδια τη διαδρομή του ημιμαραθώνιου (όχι στα 5.000μ. που είναι ένα απλό συμπλήρωμα).
Όσοι είναι δρομείς, αντιλαμβάνονται το μέγεθος της… αστοχίας. Στο χθεσινό ρεπορτάζ του Sportsfeed (διαβάστε εδώ) αναφέρονται όλα αναλυτικά. Προς το παρόν δεν έχει υπάρχει επίσημη αντίδραση από τους διοργανωτές, ούτε και από την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου η οποία φέτος ήταν η πρόεδρος της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής των αγώνων.
Οι αντιδράσεις των δρομέων ωστόσο όλο και πυκνώνουν καθώς αισθάνονται εξαπατημένοι. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι όλοι όσοι αγωνίζονται σε ημιμαραθώνιους και μαραθώνιους δεν το κάνουν για… χαβαλέ. Δεν τους ενδιαφέρει η φωτογραφία και τα social media. Προπονούνται όλο το χρόνο για να αγωνιστούν και να κάνουν ατομικό ρεκόρ. Όταν λοιπόν κάποιος τους το στερεί με αυτόν τον τρόπο, η αντίδραση τους είναι δικαιολογημένη.
Και αν για τους διοργανωτές και τους χορηγούς δε σημαίνει τίποτα μία τέτοια αστοχία που το μόνο κακό που έγινε, ήταν να ακυρωθούν όλοι οι χρόνοι των δρομέων, για τον ΣΕΓΑΣ που έχει τον αγώνα υπό την αιγίδα του και αποτελεί τον όρισμό της τυπικότητας, αυτή η προχειρότητα τον εκθέτει. Έστω και έμεσα…

Η απόδειξη
Από τους χάρτες φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που αναφέραμε και χθες στο ρεπορτάζ. Στον πρώτο απεικονίζεται η πιστοποιημένη διαδρομή και στο δεύτερο η αλλαγή της τελευταίας στιγμής, δίχως πιστοποίηση φυσικά.
xartisimimarathonxartisimimarathon1

Οι αντιδράσεις
Στο forum του site runningnews.gr οι δρομείς που συμμετείχαν καταγράφουν τις δικές τους αντιδράσεις. Μάλιστα εκτός από το θέμα της διαδρομής, προέκυψε σοβαρό θέμα και με τη φύλαξη των ρούχων καθώς και την προστασία τους από τη βροχή. Με τους δρομείς να έχουν πληρώσει από 20 έως 45 ευρώ (ανάλογα το πακέτο), να τρέχουν όλη τη διαδρομή μούσκεμα, λογικό είναι να θέλουν μετά τον τερματισμό να φορέσουν τα στεγνά τους ρούχα. Δυστυχώς αυτό για τους περισσότερους δεν κατέστη δυνατό. Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα σχόλια.

«20.820km μέτρησε το μήκος της διαδρομής το Polar V800, και νέο ατομικό ρεκόρ 1.29’32”. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές φέτος η διαδρομή έλαβε διεθνής πιστοποίηση, και καλό θα ήταν να βγει κάποιος εκπρόσωπος και να επιβεβαίωσει ή όχι, για το εάν την μικρύνανε για κάποιο λόγο! Κατά την προσωπική μου εκτίμηση φρονώ πως η διαδρομή είναι μικρότερη κατά περίπου 300μ. δυστυχώς!».

«Η διαδρομή ήταν μικρότερη από 21,1 km περίπου κατά 400 m. Απορώ πως έγινε η πιστοποίησή της (προφανώς δουλειά βιαστική). Το σύστημα σε πολλούς δρομείς, όπως και σε εμένα, δεν έβγαλε τελικό αποτέλεσμα και κατάταξη, γράφωντας μεικτό χρόνο στ split 3, όταν περνούσε για 3 φορά από το χαλί τερματισμού του Λευκού Πύργου. Εντελώς μπάχαλο δηλαδή. Ο αγώνας διασώθηκε από τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών μέσα στη βροχή. Στον τερματισμό, ενώ είχαν δει από καιρό την πρόγνωση, άφησαν τον ιματισμό μας ακάλυπτο την ώρα που έβρεχε. Όταν πήγαμε να πάρουμε τα υποτίθεται στεγνά ρούχα για να ζεσταθούμε, αυτά ήταν βρεγμένα, τουλάχιστον τα πάνω – πάνω της σακούλας. Η βαθμολογία μου για τη διοργάνωση είναι κάτω από το μέτριο, δεδομένου και του κόστους συμμετοχής. Όσοι έκαναν ατομικά ρεκόρ σε ημι και είναι πολλοί αυτοί, να ξέρουν ότι ουσιαστικά δεν υφίστανται, λόγω της λάθους απόστασης. Δεν ξερω αν οι διοργανωτές θα έχουν το θάρρος να αποδεχθούν το λάθος τους».

«Ήθελα να το ρωτήσω, παιδιά είδα σε όλους απίστευτα ατομικά ρεκόρ, τόσο κόσμο να κόβει 2-3 λεπτά σε ημιμαραθώνιο δεν έχω ξαναδεί».

«Παιδιά, είμαι αυστηρός με την απόσταση, ειδικά όταν ένας αγώνας είναι “προδιαγραφών”. Βάζει λάθος θεμέλια σε πολύ κόσμο για πολύ καιρό».

«Πάντα αν είναι έτσι και ισχύει το γνωστό αν τα ρολόγια μετράνε πχ, 21.000, λείπουν και καμιά 300ριά μέτρα που έχουν προστεθεί από τα GpS».

«Όπως είπε κάποιος πιο πάνω, είχαμε τρομερά ατομικά ρεκόρ σχεδόν σε όλους και όλοι ήταν ευχαριστημένοι από το χρόνο τους, επίσης όλα τα GPS μέτρησαν από 20,6 μέχρι 20,8 χλμ. Συμπεραίνω λοιπόν ότι ναι, ήταν μικρότερη η διαδρομή. Είναι σαν να έδωσε ο διαιτητής ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ μας και να κάνουμε ότι δεν το είδαμε, από μέσα μας ξέρουμε ότι δεν είμαστε και για τέτοιο χρόνο αλλά όταν το δούμε γραμμένο μας αρέσει».

«Σχετικά με τα μέτρα και διαβάζοντας τα παραπάνω και εμένα τώρα μου μπήκε η αμφιβολία. Πέρυσι στον 3ο Θεσσαλονίκης το gps έγραψε 21.26 και στης Ξάνθης έγραψε 21,31. Τώρα στον 4ο Θεσσαλονίκης έγραψε 20,89 δηλαδή 400 μέτρα λιγότερο, το οποίο μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς και το gps έκανε μεγαλύτερα κενά μεταξύ των σημείων (dots) Ή ότι έγινε λάθος στα πραγματικά μέτρα. Κατα τα άλλα έκανα και εγώ αναπάντεχα χαμηλότερο χρόνο από αυτόν που πίστευα ότι θα μπορούσα ποτέ να κάνω».

«Όσον αφορά την διοργάνωση να προσθέσω και εγώ οτι υπήρχαν σοβαρά λάθη:
1) Μεγάλο λάθος με την φύλαξη του ιματισμού, αφού υπήρχε πρόβλεψη για δυνατή βροχή, θα μπορούσαν να το λύσουν με τεντάκια-αντίσκηνα. Τα ρούχα ήταν μουσκεμένα όταν τα παρέλαβα, αφού ήταν εκτεθειμένα και τοποθετημένα στο έδαφος. Επίσης όσο έβρεχε καταρρακτωδώς, τα παιδιά που ήταν υπεύθυνα για την φύλαξη τους , έλειπαν, αφού πήγαν να προφυλακτούν από την βροχή και επομένως τα ρούχα και τα αντικείμενα μέσα στις τσάντες δεν ήταν μόνο εκτεθειμένα στη βροχή αλλά και στην ενδεχόμενη κλοπή.
2) Η αναστροφή στα δικαστήρια ήταν επικίνδυνη (κάποιοι καβαλούσαν το πεζοδρόμιο για να αποφύγουν το ποτάμι που είχε δημιουργηθεί).
3) Μικρότερη διαδρομή».

«Η δική μου ένδειξη για τη διαδρομή ήταν 20830, αλλά αυτό ήταν το μόνο που δε με ενόχλησε. Με πείραξε που παρέλαβα τα ρούχα και το κινητό μου βρεγμένα, ενώ για πρώτη φορά σε τερματισμό αγώνα, μου έδωσαν μπανάνα κομμένη στη μέση…».

Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι διοργανωτές του 4ου νυχτερινού μαραθώνιου της Θεσσαλονίκης, ήταν λαλίστατοι και πολυγραφότατοι. Πολλές δηλώσεις και πολλά δελτία Τύπου υπήρχαν κάθε μέρα. Περιμένουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να υπάρξει ανάλογη δραστηριοποίηση. Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης, πάνω από όλα υπήρξε αθλήτρια και Ολυμπιονίκης. Περιμένουμε και τη δική της απάντηση.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/