Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Επενδύει στην εξωστρέφεια η ΟΧΕ

Published

on

Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο το έκτακτο συνέδριο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ και η διάσκεψη των προέδρων των εθνικών ομοσπονδιών (23-24 Σεπτεμβρίου), με σημαντικές αποφάσεις και καινοτομίες.

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής και στο περιθώριο των εργασιών είχε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της γερμανικής ομοσπονδίας για το επερχόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων, που θα συνδιοργανώσουν οι δύο χώρες τον Ιούνιο του 2023. «Και σε αυτό το συνέδριο φάνηκε η διάθεση της διοίκησης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αλλά και των εθνικών ομοσπονδιών για εξωστρέφεια, ανάπτυξη και ανάδειξη του αθλήματος. Η διεύρυνση του European League, αλλά και η αύξηση των ομάδων στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις», σχολίασε ο κ. Γκαντής.

Αναφορικά με τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων του 2023, ο πρόεδρος της ΟΧΕ τόνισε ότι «ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Οι δύο ομοσπονδίες έχουν καθημερινή συνεργασία για τη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί σε Αθήνα, Μαγδεμβούργο, Ανόβερο και Βερολίνο. Σύντομα, θα ανακοινωθούν τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες στην Αθήνα, καθώς και τα προπονητήρια των ομάδων. Είναι μία τεράστια σε όγκο διοργάνωση, με 32 ομάδες και στην Αθήνα θα υπάρχει δράση έως και την προημιτελική φάση. Όπως φάνηκε και στα παγκόσμια πρωταθλήματα του Beach Handball που διοργανώσαμε το καλοκαίρι, υπάρχει η τεχνογνωσία, το στελεχιακό δυναμικό και η διάθεση για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή που αναλάβαμε».

Μεταξύ των αποφάσεων που πάρθηκαν στο Λουξεμβούργο ξεχώρισαν οι εξής:

Αύξηση των ομάδων του EHF European League από 24 σε 32. Από το σεζόν 2023-24 το δεύτερο τη τάξει ευρωπαϊκό κύπελλο θα διεξάγεται με 32 ομάδες. Οι 16 εξ αυτών θα είναι γνωστές εξαρχής και οι υπόλοιπες 16 θα προκύψουν μέσα από έναν και μοναδικό προκριματικό γύρο. Στην προκριματική διαδικασία θα μπορούν να συμμετέχουν και ομάδες που θα συμμετείχαν στο European Cup και θέλουν να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους στο European League.

Αύξηση των ομάδων στις τελικές φάσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από 16 σε 24. Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγοριών Κ18 του 2024 και το αντίστοιχο Κ17 των κοριτσιών του 2025, προκρίνονται απευθείας οι οκτώ πρώτες χώρες της κατάταξης στις συγκεκριμένες ηλικίες, με βάση τα τρία προηγούμενα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και η διοργανώτρια χώρα. Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν μέσω προκριματικών αγώνων που θα διεξαχθούν μέσα στο 2024. Για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αγοριών Κ20 του 2024 και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κοριτσιών Κ19 του 2025, θα συμμετάσχουν η διοργανώτρια χώρα και οι 23 καλύτερες χώρες με βάση την παρουσία τους στις διοργανώσεις της EHF του 2022.

Παρουσίαση για τον «Κύκλο της χαντμπολικής ζωής». Ένα πρόγραμμα που μετατρέπει το χάντμπολ σε δια βίου άθλημα, για όλες τις ηλικίες, από 3 ετών έως 65+, παρουσιάστηκε και συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Beach Handball. Πλέον η κλήρωση των τελικών φάσεων, για άνδρες και γυναίκες, θα γίνεται ακριβώς όπως και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σάλας, με τις ομάδες να περιλαμβάνονται σε γκρουπ δυναμικότητας βάσει κατάταξης.

Δημιουργία του Hall of Fame του Ευρωπαϊκού χάντμπολ. Το σχέδιο για την ανάδειξη του αθλητή και της αθλήτριας της χρονιάς, των κορυφαίων ανά θέση και των πρωτοεμφανιζόμενων σε άνδρες και γυναίκες, τέθηκε ήδη σε ισχύ για την σεζόν 2022-23. Παράλληλα, στο Hall of Fame θα εισέρχονται και θρυλικοί αθλητές και αθλήτριες του παρελθόντος, που θα επιλέγονται από επιτροπή ειδικών, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Συμφωνίες Master Plan μεταξύ της EHF με Κροατία και Σκοτία. Στη Σκοτία το χάντμπολ θα καθιερωθεί ως το ομαδικό άθλημα σάλας στα δημοτικά σχολεία. Στην Κροατία θα εισαχθεί το χάντμπολ στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, με παράλληλη εκπαίδευση από την ομοσπονδία των νηπιαγωγών και των δασκάλων. Ο στόχος είναι να παρακινηθούν παιδιά ηλικίας 4-11 ετών ώστε να εγγραφούν σε συλόγους.

Έγκριση των διασυνοριακών πρωταθλημάτων. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενέκρινε τέσσερις διασυνοριακές διοργανώσεις. 
1) Τη SEHA League με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων από Κροατία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία και Σλοβακία
2) Τη Βαλτική λίγκα με τη συμμετοχή 12 ομάδων από Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία.
3) Τη ΒΕΝΕ League με τη συμμετοχή 12 ομάδων από Ολλανδία και Βέλγιο
4) Τη MOL Liga με τη συμμετοχή 12 γυναικείων ομάδων από Τσεχία και Σλοβακία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/