Connect with us

TOKYO 2020

Μπαχ: «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια»

Published

on

Μεγάλη συνέντευξη στους New York Times παραχώρησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην οποία φάνηκε να αρχίζει να παραδέχεται πως τα εναλλακτικά σενάρια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών του Τόκιο είναι υπαρκτά.

Η τελετή έναρξης είναι προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου όπου 11.000 αθλητές και πολύ περισσότεροι θεατές, εθελοντές, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες και άλλοι πολλοί θα βρεθούν στο Τόκιο. Οι ανησυχίες των αθλητών, ιδίως από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότεροι, έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν και οι φωνές του αρχίζουν και γίνονται πιο δυνατές.
Στη συνέντευξη του ο Μπαχ, παραδέχεται ότι η κατάσταση γίνεται ανησυχητική ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος πως η εξάπλωση του ιού θα υποχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν στην ώρα τους οι Ολυμπιακοί. «Έχουμε επηρεαστεί και εμείς την κατάσταση και ανησυχούμε όπως όλοι. Δε ζούμε σε μια γυάλα ή σε άλλο πλανήτη. Είμαστε μέσα στην κοινωνία» τόνισε ο Μπαχ.

Υπάρχει ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να αποφασίσετε αν οι Ολυμπιακοί θα διεξαχθούν;
Αυτό που κάνει αυτήν τη κρίση μοναδική και δύσκολη να ξεπεραστεί είναι η αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η εξέλιξη αύριο με σιγουριά, μετά από ένα μήνα πολύ περισσότερο δε μετά από τέσσερις μήνες. Γι’ αυτό θα είναι ανεύθυνο να ορίσουμε μια ημερομηνία για την απόφαση τώρα η οποία θα βασίζεται σε υποθέσεις για το τι μπορεί να προκύψει μελλοντικά.

Αν όμως ακούσετε τους επιστήμονες και τους επιδημιολόγους έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα ακολουθήσει σε ένα μήνα έχοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τον ιό. Είμαστε έκπληκτοι που λέτε ότι κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί όταν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ειδικών που υποστηρίζει ότι γνωρίζει ακριβώς τι θα συμβεί.
Υπάρχουν διάφορες προγνώσεις. Κάποιες υποστηρίζουν ότι παντού θα υπάρξει ο ίδιος κύκλος μόλυνσης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα διαρκέσει περισσότερο. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα που λέει ότι θα υπάρξουν διαφορετικά κύματα και θα το υποστούμε για μεγαλύτερο διάστημα. Για το λόγο αυτό βασιζόμαστε στη δική μας επιτροπή που συμπεριλαμβάνει και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) που μας συμβουλεύει ότι είναι πολύ νωρίς να πάρουμε κάποια απόφαση. Παράλληλα παρακολουθούμε στενά όλα όσα συμβαίνουν.

Έχετε κάποια επιτροπή που εξετάζει την περίπτωση να χρειαστεί να μεταφερθούν οι Αγώνες το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι το 2021 ή του 2022 ή οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο έχει συζητηθεί;
Αυτό θα σημαίνει ότι εικάζουμε τι θα γίνει. Δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάσταση. Φυσικά και εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια, όμως σε αντίθεση με πολλούς άλλους οργανισμούς, απέχουμε 4,5 μήνες από τους Αγώνες. Αυτοί είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι από εμάς καθώς έχουν αναβάλλει τις δικές τους διοργανώσεις για μετά τον Απρίλιο. Εμείς μιλάμε για τον Ιούλιο…

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνλιας, Σινζο Άμπε δήλωσε πως θέλει να διοργανώσει τους τέλειους Ολυμπιακούς και έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση των υπόλοιπων ηγετών του G7 ωστόσο δεν προσδιόρισε το χρονικό πλαίσιο. Μήπως αυτό σας δίνει το δικαίωμα να επεξεργαστείτε εναλλακτικές ημερομηνίες;
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ρωτήθηκε μετά τις δηλώσεις του Άμπε και η απάντηση ήταν πως η αναβολή δε συζητήθηκε στο συμβούλιο των G7. Για εμάς θα είναι ανεύθυνο και ανώριμο να αρχίσουμε να εικάζουμε ή να πάρουμε κάποια απόφαση από τη στιγμή που δεν έχουμε κάποια εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή μας.

Έχετε ζητήσει την εισήγηση μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία;
Όχι. Αυτοί είναι οι ειδικοί. Πρέπει να γνωρίζουν με βάση την επιστημονική τους εμπειρία και την παγκόσμια παρακολούθηση των δεδομενων, όταν θα έχουν αρκετά δεδομένα να μας συμβουλέψουν.

Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι είστε εκτός πραγματικότητας με ότι συμβαίνει; Όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα έχουν αναβληθεί.
Έχουν ακυρώσει ή αναβάλλει τους αγώνες τους για την επόμενη μια ή δύο εβδομάδες. Κάποιοι έχουν προχωρήσει σε αναβολές για να δημιουργήσουν το χρονικό περιθώριο σε άλλους. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα ξεκινούσε τον Ιούνιο από την Ιταλία. Το ανέβαλλαν για ένα χρόνο και αυτό έγινε δεκτό από τις λίγκες στην Ευρώπη γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τα δικά τους εγχώρια πρωταθλήματα.

Θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο. Θέλετε τους κορυφαίους τενίστες και κάποιους από τους ποδοσφαιριστές των μεγάλων κλαμπ. Επίσης το ΝΒΑ θέλει να ολοκληρώσει τη σεζόν του αυτό το καλοκαίρι και πολλοί από τους μπασκετμπολίστες που θέλουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς δε θα είναι διαθέσιμοι. Γιατί δεν ακολουθείτε το παράδειγμα τους (του τένις και του ποδοσφαίρου) και δεν καθαρίζεται και εσείς το πρόγραμμα;
Είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα, οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Πότε δε θα είναι νωρίς να πάρετε την απόφαση ή αν δεν αποφασίσετε πότε θα είναι μεγάλο το ρίσκο της αναβολής;
Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε εικασίες. Ωστόσο οφείλουμε στους αθλητές αλλά και στον μισό πλανήτη που παρακολουθεί τους Ολυμπιακούς, να πούμε ότι δεν υπάρχει η ακύρωση στην ατζέντα μας.

Οπότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν κάποια στιγμή στην Ιαπωνία;
Σας έδωσα την απάντηση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη οικονομική επιχείρηση αλλά στις ρίζες τους, είναι ένα κίνημα ειρήνης που έχει στόχο να φέρει όλον τον κόσμο μαζί και προσπαθεί να βοηθήσει στα κακώς κείμενα του πλανήτη. Έχετε σκεφτεί ότι πιέζοντας όλον αυτόν τον κόσμο να συνεχίσει τα πλάνα τους για τους Αγώνες αντί να επικεντρωθεί στις προσωπικές του ανάγκες, ότι μπορεί να τους βλάπτετε;
Υπάρχουν τρία δεδομένα. Είναι ξεκάθαρο και βασική αρχή ότι ενεργούμε με υπευθυνότητα. Είναι η προτεραιότητα μας να προστατεύουμε την υγεία όλων όσοι εμπλέκονται και να στηρίξουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Δεύτερον, η απόφαση της ΔΟΕ δε θα παρθεί με βάση οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον. Χάρη στην οικονομική πολιτική μας που ακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και την ασφάλιση μας η ΔΟΕ θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της και σε κάθε περίπτωση θα φέρει σε πέρας την αποστολή της.
Οι 206 εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και οι διεθνείς παγκόσμιες ομοσπονδίες μας εξέφρασαν πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει πλανήτης, ο κόσμος χρειάζεται ένα σύμβολο ελπίδας. Αν και δεν γνωρίζουμε πόσο μακρύ είναι αυτό το τούνελ που περνάμε, θέλουμε η Ολυμπιακή φλόγα να είναι το φως στο τέλος του που θα στείλει το μήνυμα της ειρήνης κάτι που κάνουμε πάντα και είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μήνυμα στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

Οικονομικά ποιο θα είναι το κόστος της καθυστέρησης των Αγώνων για ένα ή δύο χρόνια;
Έχουμε την οικονομική πολιτική μας και την ασφάλεια που μας επιτρέπει τη διοργάνωση μελλοντικών Ολυμπιακών Αγώνων.

Πολλές από τις πληρωμές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν γίνονται μέχρι και την ημέρα της τελετής έναρξης. Χρειάζεται η ΔΟΕ αυτά τα χρήματα μέχρι τον Ιούλιο για να αποφύγει οικονομικά προβλήματα και να συνεχίσει να καλύπτει τα έξοδα μέχρι την τέλεση των Αγώνων.
Η ΔΟΕ δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας.

Μήπως έχει η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων του Τόκιο;
Δεν έχω κάποια ένδειξη γι’ αυτό και με βάση την ενημέρωση που έχω, η απάντηση είναι επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

Υπήρξατε αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων. Πως θα νιώθατε αν έπρεπε να είστε έγκλειστος σε ένα δωμάτιο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 1976 (όταν ο Μπαχ αγωνίστηκε με τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς στο άθλημα της ξιφασκίας) και σας έλεγαν ότι δεν μπορείτε να προπονηθείτε;
Καταλαβαίνω όλους αυτούς τους αθλητές λόγω της εμπειρίας μου. Έζησα μια ανάλογη κατάσταση το 1980 πριν από τους Αγώνες της Μόσχας όταν και τότε υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το αν τελικά οι Αγώνες θα γινόταν ή όχι στη Μόσχα. Θα μπορούσαμε να πάμε για να αγωνιστούμε; Για έναν αθλητή που προετοιμάζεται το χειρότερο από όλα είναι η αβεβαιότητα που του αποσπά την προσοχή από το στόχο του. Είπα στους 220 αθλητές με τους οποίους μίλησα στην τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη πως δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι έχουμε απαντήσεις για όλες τους τις ερωτήσεις. Είμαστε στην ίδια κατάσταση με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη.

Νιώθετε άνετα να διοργανώσετε Ολυμπιακούς που ίσως θα είναι άδικοι προς τους αθλητές καθώς σε συγκεκριμένες χώρες υπάρχουν αυτοί που δεν μπορούν να προπονηθούν;
Συμβουλέψαμε τους αθλητές να επικοινωνήσουν με την εθνική τους Ολυμπιακή επιτροπή και τις τοπικές αρχές (κυβερνήσεις) για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι ποιες είναι οι επιλογές τους για την προπόνηση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί. Είδαμε ότι σε κάποιες χώρες υπάρχουν λύσεις. Είδαμε επίσης και τους αθλητές να γίνονται δημιουργικοί όσον αφορά στην προπόνηση τους στο σπίτι. Είναι μια κατάσταση ειδικών συνθηκών που απαιτεί ειδικές λύσεις.

Όταν είπατε στους αθλητές να συνεχίσουν κανονικά την προετοιμασία τους, σε κάποιες περιπτώσεις που είναι σε χώρες με υψηλό αριθμό θανάτων, είναι σα να λέγατε «ρισκάρετε τη ζωής για να προπονηθείτε» γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα.
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Είπαμε ότι αθλητές θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες που έχουν επιβληθεί στις χώρες τους και να συμβουλευτούν τις αρχές. Έχουμε δεσμευτεί για την υγεία των αθλητών και τον περιορισμό του ιού.

Τί πρέπει να γίνει για να πείτε «Δεν μπορούν να γίνουν αυτοί οι Αγώνες»;
Η ακύρωση των Αγώνων δεν είναι στην ατζέντα μας.

Η αναβολή;
Έχω ήδη απαντήσει. Έχουμε δεσμευτεί για την επιτυχία αυτών των Αγώνων.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!