Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Επικίνδυνα και τριτοκοσμικά τα κολυμβητήρια στη Θεσσαλονίκη

Published

on

Γίνεται μια πόλη 1.000.000 κατοίκων να μην έχει ούτε ένα αξιοπρεπές κολυμβητήριο για την ανάπτυξη του αθλήματος και τον πρωταθλητισμό; Δυστυχώς γίνεται, με τα τρία μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης να είναι ακατάλληλα για πρωταθλητισμό και επικίνδυνα για αθλητισμό.

Το Ποσειδώνιο, το Εθνικό και το κολυμβητήριο της Νεάπολης είναι τα τρία μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται υπό τη διοίκηση των ΕΑΚ. Οι της οικογένειας του υγρού στίβου στην πόλη γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει καθώς βιώνουν καθημερινά αυτές τις συνθήκες και πάρα τις εκκλήσεις για να γίνει ανθρώπινη η καθημερινότητα τους στα κολυμβητήρια, δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Σήμερα, το Ποσειδώνιο είναι κλειστό λόγω ακαταλληλότητας των νερών ενώ στο Εθνικό κολυμβητήριο το νερό έγινε… πράσινο. Αυτά σήμερα…

Επικίνδυνα κολυμβητήρια

Τα προβλήματα ωστόσο δεν είναι φρέσκα και δυστυχώς η παρούσα διοίκηση των ΕΑΚ, αν και κρίνεται ικανότερη από την προηγούμενη, αδυνατεί να καταστήσει ασφαλή και λειτουργικά τα τρία μεγάλα κολυμβητήρια της πόλης.
Τα ευρήματα από το επιτόπιο ρεπορτάζ σε Ποσειδώνιο, Εθνικό και Νεάπολη παραπέμπουν σε κολυμβητήρια τριτοκοσμικής χώρας και όχι της 2ης μεγαλύτερης πόλης μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Καθημερινά καταγράφονται τραυματισμοί από τα κουλουάρ που έχουν φθαρεί τόσο από το πέρασμα του χρόνου που έχουν γίνει αιχμηρά σαν λεπίδες.
Οι βατήρες εκκίνησης είναι σκουριασμένοι, μη λειτουργικοί και ιδιαίτερα επικίνδυνοι όπως και τα τοιχώματα που έχουν σπασμένα πλακάκια. Η σήμανση για το ύπτιο σχεδόν ανύπαρκτη και φυσικά δεν υπάρχουν χρονόμετρα τοίχου πουθενά.
Τα γυμναστήρια είναι για το… ανάθεμα. Ελάχιστα όργανα και αυτά τα λίγα είναι διαλυμένα. Οι τοίχοι γεμάτοι υγρασία και μούχλα. Μάλιστα είναι τέτοια η φθορά από το χρόνο, που στην επιφάνεια έχουν έρθει οι σιδεριές…
Η κατάσταση στα αποδυτήρια ακόμα χειρότερη. Εστίες μόλυνσης αλλά και επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα αφού σχεδόν παντού υπάρχουν αιχμηρές προεξοχές και σπασμένα πλακάκια.
Στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, δεν υπάρχει ανακύκλωση νερού στην υπερχείλιση καθώς τα νερά φεύγουν στο Θερμαϊκό μαζί με το χλώριο αυξάνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος, το οποίο η διοίκηση των ΕΑΚ επιχειρεί να το μετακυλήσει στα σωματεία. Δηλαδή την κακοτεχνία και κακή διαχείριση θα πρέπει να την πληρώσουν οι αθλητές και οι αθλούμενοι. Μάλιστα, παρά τις επισημάνσεις για το πρόβλημα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό και φυσικά να γίνει πιο φιλική στο περιβάλλον η χρήση.

Το καταδυτήριο του Εθνικού

Μέσα σε όλα τα προβλήματα, υπάρχει και το καταδυτήριο του Εθνικού. Το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spotsfeed, δεν έχει γίνει κάποιος έλεγχος από αρμόδι τεχνική υπηρεσία, ωστόσο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο μετά από… εισήγηση. Αυτό που έγινε μετά την εισήγηση, ήταν να τοποθετηθεί απαγορευτική κορδέλα για να μη χρησιμοποιείται από τους αθλητές και τις αθλήτριες. Πως γίνεται μια κατασκευή ύψους 10 μέτρων, να κρίνεται επικίνδυνη μετ΄α από εισήγηση αλλά να επιτρέπεται στο χώρο που βρίσκεται, η παρουσία καθημερινά εκατοντάδων αθλητών και αθλούμενων, είναι ένα ερώτημα που μόνο οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν.

Το Spotsfeed αναμένει την απάντηση του προέδρου των ΕΑΚ Θεσσαλονίκης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/