Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Επιστολή του προπονητή Σούλα για το περιστατικό της Ρουμανίας

Published

on

Με επιστολή του στο Sportsfeed, ο προπονητής στίβου Δημήτρης Σούλας καταθέτει τη δική του άποψη για το περιστατικό που συνέβη στο φετινό βαλκανικό πρωτάθλημα (Κραϊόβα) με την αλλαγή του Χρήστου Κοτίτσα στη σειρά των 800μ, από τη γρήγορη, στην αργή.

Για όσους δε γνωρίζουν το περιστατικό, συνέβη στις 17 Ιουνίου 2022 στην Κραϊόβα, στο αγώνισμα των 800μ ανδρών. Ο Χρήστος Κοτίτσας αρχικά ήταν στη λίστα εκκίνησης της γρήγορης σειράς (βάση επίδοσης), όμως πριν από τον αγώνα το όνομα του εμφανίστηκε (αδικαιολογήτως) στην αργή σειρά. Ο αθλητής και η προπονήτρια του επέρριψαν (δημοσίως) την ευθύνη στον Τρικαλινό προπονητή Δημήτρη Σούλα που ήταν στην Κραϊόβα με τον αθλητή Μπάμπη Λαγό ο οποίος επίσης έτρεξε στα 800μ, και είχε τοποθετηθεί στην αργή σειρά.
Μετά τις καταγγελίες που έγιναν από τον Κοτίτσα, ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στην βαλκανική ομοσπονδία ζητώντας εξηγήσεις για την αλλαγή του Κοτίτσα. Στην ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ επιρρίπτονται ευθύνες σε μη διαπιστευμένο με την αποστολή Έλληνα προπονητή, αλλά δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τη βαλκανική ομοσπονδία ούτε ο ΣΕΓΑΣ ενημέρωσε αν υπήρξε ανταπόκριση από τη βαλκανική ομοσπονδία για το περιστατικό.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο προπονητής Δημήτρης Σούλας έντονα θιγμένος και ενοχλημένος από τις εξελίξεις, επικοινώνησε με το Sportsfeed και ζήτησε να τοποθετηθεί επώνυμα. Ακολουθεί η επιστολή του:

«Κύριε Διευθυντά,

Με μεγάλη καθυστέρηση απαντώ δημόσια στις άδικες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες σχετικά με την παράξενη ιστορία της αλλαγής των ονομάτων  στα πινάκια του αγωνίσματος των 800μ Ανδρών των πρόσφατων Βαλκανικών Αγώνων που έγιναν στην Κραγιόβα της Ρουμανίας στις 18 και 19 Ιουνίου 2022.

Απαντώ καθυστερημένα ΌΧΙ  ΓΙΑΤΙ  ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ  ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ  αλλά γιατί ήθελα  η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος να γίνει ΠΡΩΤΑ στα πλαίσια του ΣΕΓΑΣ (Δ.Σ.) και τα όποια συμπεράσματα που ανέκυπταν να ανακοινώνονταν  επίσημα από την Ομοσπονδία. Ήταν μια θέση την οποία είχα από την αρχή και η οποία συνέπιπτε με αυτή του Δικηγόρου μου. 

Όμως σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με στελέχη της Βαλκανικής Ομοσπονδίας για να ενημερωθώ και εγώ ποια είναι τα συμπεράσματα της Βαλκανικής Επιτροπής  η οποία διερεύνησε το θέμα μετά από σχετική επιστολή του ΣΕΓΑΣ (20-6-2022), ενημερώθηκα πως μετά από ενδελεχή διερεύνηση του θέματος έγινε αντιληπτό ότι δεν είχα ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην αλλαγή των ονομάτων των σειρών των 800μ Ανδρών των Βαλκανικών Αγώνων.

Η ανωτέρω εξέλιξη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο  την αλήθεια και καταρρίπτει τις άδικες και ανυπόστατες  κατηγορίες εναντίον μου.

Κύριε Διευθυντά, τα όσα ακολουθούν πιο κάτω δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απολογία, αλλά ακριβή ενημέρωση, κυρίως για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κραγιόβα.

Στην Κραγιόβα ταξίδεψα με δικά μου έξοδα προκειμένου να υποστηρίξω τις προσπάθειες του αθλητή μου των 800μ  Χαράλαμπου Λαγού,  αλλά και των αθλητών της Ελληνικής Ομάδας στο μέτρο των δυνατοτήτων μου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 17-6-2022 συναντήθηκα στο στάδιο της Κραγιόβα μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου με κάποιο Ρουμάνο της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων, τον οποίο γνώριζα φυσιογνωμικά (δεν γνωρίζω ακριβώς και τώρα το όνομά του) και του είπα αν μπορούσε να τοποθετήσει, και εφ’ όσον αυτό ήταν δυνατόν, τον αθλητή μου Χαράλαμπο Λαγό στη γρήγορη σειρά. Που να φανταζόμουνα ότι αυτή η συζήτηση θα μου δημιουργούσε τόσα προβλήματα. 

Η απάντησή του ήταν ότι αυτό ήταν αδύνατο να γίνει αφού οι σειρές συγκροτούνται με βάση τις επιδόσεις που δηλώνει η κάθε Ομοσπονδία.

Με τον άνθρωπο αυτό από τότε δεν ξανασυναντήθηκα.

Την όλη συζήτηση (όχι περισσότερο από 2΄) όπως έγινε σχετικά με το περιεχόμενό της και το ύφος της δεν τη θεώρησα άξια λόγου να την αναφέρω στον αρχηγό της Ελληνικής Ομάδας.

Μετά την τεχνική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της ίδιας μέρας υπήρξε έγγραφη πρόταση από την οργανωτική επιτροπή  σε ό,τι  αφορά  τη συγκρότηση των 800μ ανδρών με τρεις (3) σειρές (υπάρχει το σχετικό έντυπο). 

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 18-6-2022 το πρωί περίπου στις 9 και 30,  με πήρε τηλέφωνο ο αθλητής μου  (έμεινα σε άλλο ξενοδοχείο) και μου είπε ότι ο κ. Μελέτογλου του ανακοίνωσε ότι οι 3 σειρές δεν ισχύουν και ότι ο αγώνας των 800μ θα γίνει με 2 σειρές. Στη γρήγορη σειρά επιλέχθηκαν οι 9 καλύτερες επιδόσεις και στην πιο αργή οι 8 επόμενες (17 το σύνολο). Η συγκρότηση αυτή των 2 σειρών ήταν δικαιότερη και ορθότερη. Στην γρήγορη σειρά τοποθετήθηκε ο Κοτίτσας και στην αργή ο Λαγός (υπάρχει το σχετικό έντυπο).

Από εκεί και μετά, η προσοχή μου στρέφεται αποκλειστικά στους αντιπάλους του αθλητή μου. Στην προκειμένη περίπτωση ασχοληθήκαμε κυρίως με τον Κροάτη αθλητή Marino Bloudek, αλλά και κάποιους άλλους αξιόλογους αθλητές. Γιατί κυρίως με αυτόν; Διότι ο αθλητής αυτός ήταν πιο κοντά στις δυνατότητες του Λαγού (ο Κροάτης είχε 1΄49΄΄08 και ο Λαγός 1΄49΄΄44) και για ένα άλλο σημαντικό λόγο, επειδή στον αθλητή αυτόν  άρεσε να οδηγεί την κούρσα – στοιχείο πολύ σημαντικό για τους στόχους του αθλητή μου (επίδοση και θέση). 

Την επόμενη μέρα Κυριακή 19-6-2022 συναντήθηκα ξανά με τον αθλητή μου για να αξιολογήσουμε για ακόμη μια φορά τις ικανότητες  των αντιπάλων αθλητών και κυρίως του Κροάτη αθλητή μετά τις πληροφορίες που είχε ο Λαγός από τον Κοτίτσα επειδή εκείνος γυμνάστηκε μαζί του το χειμώνα στην Κύπρο.

Το απόγευμα της Κυριακής και λίγο πριν από την προθέρμανση του αθλητή μου, οι τελευταίες οδηγίες  δόθηκαν σχετικά με την τακτική που είχαμε αποφασίσει και σε σχέση με τον κύριο αντίπαλο (Κροάτη αθλητή), αλλά και τους άλλους αθλητές που έτρεχαν στην ίδια σειρά με μεγάλη εμπειρία και καλές επιδόσεις.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγωνίσματος (οι αθλητές είχαν περάσει την αίθουσα κλήσεως) έρχεται ο αθλητής μου με μια έκφραση απόγνωσης και μου λέει ότι η σειρά άλλαξε και ότι στη θέση του Κράτη τοποθετήθηκε ο  Κοτίτσας. 

Ο αιφνιδιασμός τόσο ο δικός μου όσο και του αθλητή μου ήταν απερίγραπτος. Τι  μπορούσα να εξηγήσω την τελευταία στιγμή στον αθλητή μου; Οι προπονητές μπορεί να με καταλάβουν καλύτερα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα του προσώπου του όταν μου ανακοίνωσε αυτή τη μεταβολή. 

Ο αγώνας, όπως καταλαβαίνει ο κάθε προπονητής, ήταν πολύ δύσκολος πια αφού άλλαζαν όλα τα δεδομένα με αντίπαλο τον Χρήστο. Αν δει κάποιος την κούρσα, ο αθλητής μου μόνο στα πρώτα 400μ πήγε κοντά στο Χρήστο. Από εκεί και μετά ήταν εκτός κούρσας. Η αλλαγή αυτή κατέστρεψε του στόχους του Χρήστου, αλλά και του αθλητή μου.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς  για να γίνει μια τέτοια αλλαγή έπρεπε να προηγηθεί  ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ  ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.

Επομένως αποκλειόταν η δική μου παρέμβαση αφού δεν ήμουν επίσημα διαπιστευμένος. 

Οι κάποιες γνωριμίες που είχα με κάποιους Ρουμάνους   ανάγονται στην εποχή της  δεκαετίας του 1970 (έκανα τότε την μετεκπαίδευσή μου στη Ρουμανία από το 1973-1975, αφού τελείωσα την ΕΑΣΑ των Αθηνών το 1971). Από αυτούς δεν ζει κανένας…

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΑΣ. 

Πόσο έωλη είναι η επίρριψη της διαστροφικής αυτής ενέργειας σε μένα επειδή είχα μια συνομιλία 2΄με κάποιο που δεν είχα καμία σχέση; 

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι ασχολούμαι με τον στίβο από το 1963. Κάπου 59 χρόνια. Μέχρι το 1974 ως αθλητής του Γ.Σ.Τρικάλων και της Εθνικής Εφήβων και από το 1975 μέχρι σήμερα ως προπονητής (47 χρόνια).

Είχα και έχω όπως κάθε προπονητής το τεράστιο προνόμιο να προπονήσω πάνω από 1500 παιδιά (πιο συγκεκριμένα 1541 αθλητές καταγεγραμμένους)  μέχρι τώρα. 

Στη διάρκεια της μέχρι τώρα προπονητικής διαδρομής  μου, διετέλεσα αρκετά χρόνια Ομοσπονδιακός Προπονητής και ήμουν παρών στα διάφορα σεμινάρια τα οποία διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Ποτέ δεν αρνήθηκα την προσφορά μου που αξίζει να σημειωθεί γινόταν χωρίς την παραμικρή αμοιβή.

Ανέδειξα ή καθοδήγησα μέχρι τώρα προπονητικά  τους Σωτήρη Γουσόπουλο (400μ), Γιώργο Καίκη (200μ), Γιώργο Αγραφιώτη (1500μ και 3000μ), Θανάση Ζαλαβρά (5000μ), Γιώργο Πατούλια (3000μ), Τασούλα Μυλωνά (800μ), Βίβιαν Γρατσάνη (Μαραθώνιο δρόμο), Αναστασία Καρακατσάνη (3η στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στα 10000μ), Θανάση Νάκο (800μ), Κώστα Νάκο (800μ τώρα ασχολείται με τα  400μ εμπ.), Χαράλαμπο Λαγό και τόσους άλλους που ξεπερνούν σε μετάλλια εθνικών πρωταθλημάτων και διεθνών διοργανώσεων τα 400 σε αριθμό.

Με προσωπικές πρωτοβουλίες και μετά από συνεννόηση  με τον ΣΕΓΑΣ προσκλήθηκαν από την αλλοδαπή προπονητές παγκόσμιου βεληνεκούς (π.χ. από Ισπανία) για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στους Έλληνες συναδέλφους. Ήμουν μεταφραστής κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών τους. Επίσης μετέφραζα τα κείμενά τους τα οποία διανεμήθηκαν στους συναδέλφους προπονητές χωρίς καμία οικονομική αμοιβή.

Προσκλήθηκα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς και ξένες ομοσπονδίες του στίβου να μετάσχω ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια.

Τα τελευταία 3 χρόνια μαζί με τους κ.κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη και Λευτέρη Ραφαηλάκη συγγράψαμε με εντολή της Ομοσπονδίας τα ενιαία προγράμματα προπόνησης για τους δρόμους ημιαντοχής – αντοχής στις αναπτυξιακές ηλικίες τα οποία είναι υπό έκδοση.

Με πρωτοβουλία της ειδικότητας του Κλασικού Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώσαμε σειρά σεμιναρίων με κορυφαία τα δύο Διεθνή  Συνέδρια Στίβου που έγιναν στα Τρίκαλα το 1999 και το 2002 στα οποία πήραν μέρος κορυφαίοι προπονητές από όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα με 800 συνέδρους.

Μετά από όσα   αναφέρθηκαν πιο πάνω καταλαβαίνει κανείς πόση πικρία και πόση απογοήτευση μπορεί να αισθάνεται κάποιος που μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον Ελληνικό Στίβο τυχαίνει αυτής της αντιμετώπισης;

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω  από καρδιάς τους πάρα πολλούς συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης που δέχθηκα στο διάστημα αυτό καθώς επίσης το Δ.Σ. και τους προπονητές του Γ.Σ.Τρικάλων. ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΧΑΣΩ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΟΥ. ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΊΖΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. 

Ζητώ συγνώμη για το πρώτο Ενικό που χρησιμοποιώ αλλά δεν γίνεται διαφορετικά.

ΕΧΩ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΝΑ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΗΣΥΧΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ  ΗΣΥΧΗ!!!

Αυτό το μήνυμα το στέλνω σε όλους και κυρίως στους αθλητές και στις οικογένειες  του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΤΙΤΣΑ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΑΓΟΥ.  

Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω τα κατέθεσα και στην Πρόεδρο του   ΣΕΓΑΣ με κοινοποίηση στα μέλη του Δ.Σ., όχι για να ζητήσω την όποια στήριξή τους προσφεύγοντας στο συναίσθημα (άρα και επιείκεια),  αλλά για να αποδειχτεί το άδικο της υπόθεσης και συγχρόνως να διαγραφεί η άδικη, η ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη κατηγορία  εναντίον μου.

Δημήτριος Σούλας
Προπονητής Στίβου

H επιστολή όπως τη λάβαμε:

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!