Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Δικαίωμα επιχορήγησης δήμων για έξοδα μετακίνησης σωματείων

Published

on

Η γενική γραμματεία αθλητισμού ανακοίνωσε το περιεχόμενο της τροπολογίας σε νόμο του υπουργείου εσωτερικών που ψηφίζεται αύριο και αφορά τα δικαιώματα που θα έχουν οι δήμοι της χώρας σε σχέση με τα σωματεία.

Η τροπολογία περιλαμβάνει μία πολύ θετική κίνηση που έχει να κάνει με την ανάληψη των εξόδων μετακίνησης των σωματείων (π.χ. σε πανελλήνια πρωταθλήματα) από τον δήμο στον οποίο υπάγεται το κάθε σωματείο. Αυτό ήδη συμβαίνει αλλά με πρωτοβουλία ορισμένων δήμων που στηρίζουν έτσι τα σωματεία. Αν ψηφιστεί η τροπολογία οι δήμοι θα έχουν δικαίωμα επιχορήγησης από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό, κάτι που θα λύσει ένα βασικό πρόβλημα πολλών σωματείων ανά τη χώρα και ειδικά των ακριτικών και των νησιωτικών. Η δεύτερη σημαντική διάταξη που περιλαμβάνει η τροπολογία αναφέρεται στο δικαίωμα που έχουν οι δημοτικές αρχές να αποβάλλουν από τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της ΓΓΑ. Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΓΓΑ:

Δύο διατάξεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και συντελούν στην εξυγίανση του αθλητικού τοπίου, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που πρότεινε το Υφυπουργείο Αθλητισμού και κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εισάγεται αύριο Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συνεπής στη φιλοσοφία και στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής τόσο για συνεχή στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού με άμεσα και έμμεσα μέτρα, ειδικά στην εποχή της πανδημίας, όσο και για νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου με διαφάνεια, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ρυθμίζουν τα εξής:

  • Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχορηγήσεων σε αθλητικούς συλλόγους για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα Ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Η παρούσα ισχύει έως τις 30/06/2021.
  • Αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την ειδική αθλητική αναγνώριση του άρθρου 8 του ν. 2725/1999 (Α’ 121) και δεν έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ έξι (6) μήνες μετά από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Οι επιχορηγήσεις από τους Δήμους σε ερασιτεχνικά σωματεία για τα έξοδα μετακίνησής τους, έρχονται σε συνέχεια μιας δέσμης μέτρων που -ενδεικτικά- αφορά στο αφορολόγητο 20% στις δωρεές και χορηγίες από 01/01/2020, στην ένταξη όλης της αθλητικής οικογένειας στην ομπρέλα στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό την περασμένη άνοιξη, στην έκτακτη χορήγηση 12 εκατ. ευρώ απευθείας στα σωματεία έπειτα από 12 χρόνια, η οποία θα υλοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες κλπ
  • Όσο για την υποχρέωση κατοχής της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, προκειμένου να δικαιούται ένα σωματείο να κάνει χρήση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτή εναρμονίζεται με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εποπτευόμενες από ΓΓΑ αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία θεσπίστηκε με τον 4726/2020. 

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/