Για κάποιους ίσως να αποτελεί έκπληξη η επίτευξη ορίου και η συμμετοχή Έλληνα μαραθωνοδρόμου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ντόχα. Όχι όμως για την Γκλόρια Πριβιλέτζιο που τα τελευταία δύο χρόνια έχει σταθερή βελτίωση και συνεπή παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Αυτή τη στιγμή είναι η 3η καλύτερη μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών στην Ελλάδα με το 2:35:28 έχοντας κατεβάσει το χρόνο της σχεδόν μισή ώρα τα τελευταία τρία χρόνια! Η 31χρονη μαραθωνοδρόνος, μίλησε στο Sportsfeed για τον αγώνα του Ρότερνταμ, το 2:35:28 και τα σχέδια της από εδώ και πέρα.
Η αθλήτρια του Γ.Σ. Γλυφάδας σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον υγρό στίβο, στα φοιτητικά της χρόνια όμως ανακάλυψε πόσο της αρέσει το τρέξιμο και από τότε δεν έχει σταματήσει. Από τον πρώτο της μαραθώνιο, αυτόν της κλασικής διαδρομής, στα 23 της και το 4:19:54 έχουν αλλάξει πολλά. Καθοριστική υπήρξε η συνεργασία της με το προπονητή της, Γιάννη Περήφανο, το 2014 αφού μαζί πορεύονται μέχρι και σήμερα. Για πρώτη φορά ήρθε στο προσκήνιο όταν το 2017 έτρεξε τη διαδρομή του golden label μαραθωνίου του Ρότερνταμ σε 2:45:19 καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, η οποία της έδωσε και απευθείας πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου. Στη βρετανική πρωτεύουσα τερμάτισε σε 2:57:06 για να πάρει την 71η θέση. Την επόμενη χρονιά απέδειξε ότι δεν ήταν πυροτέχνημα η επίδοσή της, αφού στην ίδια, γούρικη διαδρομή του Ρότερνταμ κατατάχθηκε 7η με μεγάλο ατομικό ρεκόρ 2:38:51 που της έδωσε το πρώτο από τα τρία εισιτήρια για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου. Στην επίπεδη διαδρομή της γερμανικής αυτή τη φορά πρωτεύουσας βελτίωσε κάποια δευτερόλεπτα το ατομικό της ρεκόρ αφού έτρεξε σε 2:38:39 και σημείωσε την καλύτερη παρουσία της Ελλάδας στα 42,195χλμ. καταλαμβάνοντας την 26η θέση. Από τον Αύγουστο του 2018 ερχόμαστε στο σήμερα: η Πριβιλέτζιο όχι μόνο έπιασε το όριο για το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας της (2:38:00) αλλά διέλυσε για άλλη μία φορά το ατομικό της ρεκόρ τερματίζοντας σε 2:35:28, που είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Όλα αυτά -πού αλλού;- στο Ρότερνταμ, που για 3η συνεχόμενη χρονιά πλασαρίστηκε εντός 10αδας (10η).
Για τη νέα της επιτυχία είπε στο Sportsfeed: «Όλα πήγαν όπως τα ήθελα και ακόμα καλύτερα. Ο καιρός ήταν δύσκολος και ήθελε συνεχή ενυδάτωση. Περίμενα να το πιάσω οριακά, ο προπονητής μου όμως μου έλεγε ότι θα το πιάσω εύκολα και θα τα πάω ακόμα καλύτερα. Τώρα πάμε δυνατά για Ντόχα, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ δεδομένων των συνθηκών εκεί που θα είναι πολύ δύσκολες. Και μετά να δούμε τι θα γίνει με το ranking. Ίσως χρειαστεί να ξανατρέξω του χρόνου και να προσπαθήσω να πάω όσο καλύτερα μπορώ για nα έχω ελπίδες να μπω στην 80αδα. Εύχομαι να είμαι υγιής, μόνο αυτό!»
Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη ύφεση στο μαραθώνιο γυναικών με τις επιδόσεις κάτω από το 2:40:00 να είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Πλέον, η 31χρονη δρομέας με την πειθαρχία και τη συνέπειά της βάζει πλώρη για άγνωστα πελάγη για την Ελλάδα κάτω από το 2:33:40 (πανελλήνιο ρεκόρ Μαρίας Πολύζου), ενώ είναι μάλλον η μοναδική που έχει έστω ελπίδες να πετύχει τη εξαιρετικά δύσκολη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.