Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Εθελοντισμός και αθλητισμός με μπροστάρισσα την ΕΠΕ

Published

on

Με εξαιρετική επιτυχία, άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του υφυπουργείου αθλητισμού, η ημερίδα «Εθελοντισμός και Αθλητισμός – Κοινωνία Ενεργών Πολιτών» με συνδιοργανώτρια την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου στην κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η ημερίδα, για τη συμπόρευση της αθλητικής οικογένειας με την κοινωνία των ενεργών πολιτών, συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την οργανωτική επιτροπή των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Πρόσκοποι Ηρακλείου), της Εταιρείας Alzheimer Ηρακλείου Κρήτης «Αλληλεγγύη», του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία, «Ηλιαχτίδα» και του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου.

Στην ημερίδα είχαν ενεργό συμμετοχή ακόμη 21 εθελοντικές και κοινωνικές δομές του νομού Ηρακλείου και της Κρήτης, οι οποίες εξήραν τις διαρκείς πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Αθλητισμού, τη συμπόρευση και τη συνεργασία ως προς την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος και τη σύνδεση με την κοινωνία.

Παρουσίασαν τις δράσεις τους και βραβεύτηκαν για την προσφορά τους, οι εξής:

> Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηρακλείου Κρήτης

> Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου

> Σύλλογος «Δικαίωμα στη Ζωή»

> Παιδικά Χωριά SOS

> Ευ Ζω με τον καρκίνο

> «ΑγκαλιάΖΩ» – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

> Η Ροδαυγή, Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

> Ζωοδόχος Πηγή, Κέντρο Ειδικών Παιδιών

> Σύλλογος ΑΜΕΑ Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον»

> Αιματοκρήτης, Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος

> Ζωόφιλη Δράση

> Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα»

> Γίνε ΟΑΣΗ (Ομάδα Ανηλίκων Στήριξης Ηρακλείου)

> Rotary Ηράκλειο – Candia

> Rotary El Greco

> Rotary Ηράκλειο – Νίκος Καζαντζάκης

> ΘΕΜΑ 117Α Λέσχες Lions Νοτίου Ελλάδος

> ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ – Ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων

> Θυγατέρες της Πηνελόπης – Μινωίτισσες

> Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

> Αποστολή Αγάπης

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον αθλητικό εθελοντισμό (ν. 4908/2022) στην Εθνική Στρατηγική προώθησης εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό, με τη ρύθμιση της συμμετοχής, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων του αθλητικού εθελοντή στο Δίκτυο και τόνισε:

«Συνεργαζόμαστε και συμβάλλουμε, όλη η αθλητική οικογένεια, αγκαλιάζοντας με κοινές πρωτοβουλίες τις δράσεις των κοινωνικών δομών, των ενεργών πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων.

Μοιραζόμαστε τον ίδιο αξιακό κώδικα, καθώς ο αθλητισμός πρεσβεύει πανανθρώπινες αξίες (ισότητα, δικαιοσύνη, σεβασμό, συμπερίληψη) και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως όχημα ευαισθητοποίησης, πολιτισμού και παιδείας, με πράξεις ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης.

Και θα συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος και γνώμονα τη στήριξη στο συνάνθρωπο και την άδολη προσφορά, διότι ο αθλητισμός βρίσκεται πάντοτε στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Οι εθελοντές διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην πραγματοποίηση και την επιτυχία μίας αθλητικής διοργάνωσης. Παντού, σε όλο τον κόσμο, όλοι οι αγώνες στηρίζονται στο θεσμό του εθελοντισμού και εμείς, ως Υφυπουργείο Αθλητισμού, οφείλουμε να τον εξελίξουμε σε όλες του τις μορφές».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ότι:

«Το μεγάλο συστατικό της επιτυχίας όλων των σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων εξαρτάται από τους Εθελοντές και τη συμμετοχή τους. Παντού, όλοι οι αγώνες στηρίζονται στο θεσμό του εθελοντισμού, τον οποίο οφείλουμε να τον εξελίξουμε σε όλες του τις μορφές. Και με τη  συμβολή του υφυπουργού αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, δημιουργείται συντεταγμένα πλέον το πλαίσιο του Εθελοντισμού, το οποίο μάλιστα η αθλητική οικογένεια το προσφέρει ανταποδοτικά πίσω στην κοινωνία, που τόσο το έχει, το έχουμε, ανάγκη».

Αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, ανέφερε πως: «Ορίζω τον Εθελοντισμό και τον Αθλητισμό ως δείγμα της αγάπης και της αφοσίωσης στην πατρίδα μου, στη χώρα μου, στους συνανθρώπους μου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, κοινωνικής τάξης, θρησκείας, αρτιμέλειας. Θερμά συγχαρητήρια στον μεταρρυθμιστή, οραματιστή, εργασιομανή και τελειομανή εμπνευστή της σημερινής ημερίδας, τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, τόνισε: «Συμπορευόμαστε και συμβαδίζουμε με τον φίλο υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε θέματα ανάπτυξης και προαγωγής του υγιούς αθλητικού πνεύματος, ως αποτέλεσμα κοινών αρχών, αντιλήψεων και θέσεων σε θέματα εκπαίδευσης και προσφοράς όλων των εθελοντών μας. Και φυσικά, είμαστε μαζί, δίπλα του, στις συνεχείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει και άπτονται των δράσεων του Υφυπουργείου του. Τον τιμούμε για το ύφος, το ήθος, την εργατικότητα, τη συνέπεια, την κοινωνική προσφορά του».

Οι κοινωνικές δομές Εταιρεία Alzheimer Ηρακλείου Κρήτης «Αλληλεγγύη», Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου και ο Παγκρήτιος Συλλόγος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Ηλιαχτίδα» παρέλαβαν και τις επιταγές ενίσχυσής τους από μέρους των εσόδων των εισιτηρίων της υπερειδικής διαδρομής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που διεξήχθη πέρσι τον Σεπτέμβριο στο ΟΑΚΑ.

Σημαντικές αναλύσεις για τις «ποικίλες διαστάσεις του εθελοντισμού και τον ρόλο της Πολιτείας στην ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος» έγιναν από τους ομιλητές

* Κώστα Δέρβο, Πρόεδρο Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης,

* Γιώργο Κουναλάκη, Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Ανατολικής Κρήτης,

* Δρ. Εύα Μαρία Τσαπάκη, Ψυχίατρο, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

* Ελένη Λαμπαδαρίου, Διευθύντρια Τομέα Προσέλευσης Εθελοντών Ολυμπιακών Αγώνων 2004,

ενώ παρουσιάστηκε και η πλατφόρμα εγγραφής εθελοντών για τους 3ους  Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, από το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ηράκλειο 2023», Παύλο Ποτουρίδη.

Τέλος, στο πρόσωπο της 78χρονης Λαοκριτίας Μπαλή, η οποία προσφέρει πάνω από 35 χρόνια καθημερινά και αφιλοκερδώς ως Εθελόντρια Αδελφή ΕΕΣ στο ΠΑΓΝΗ, τιμήθηκαν όλοι οι εθελοντές και οι εθελόντριες για την κοινωνική τους προσφορά.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/