Connect with us

EDITORIAL

Εθνικό αγώνισμα ή όχι;

Published

on

Το επί κοντώ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε κάλλιστα κανείς να το αποκαλέσει το εθνικό μας αγώνισμα.

του Τόλη Λελεκίδη
[email protected]

Τα τελευταία χρόνια τρεις, κυρίως, αθλητές έχουν φέρει το επί κοντώ στο επίκεντρο με τις επιτυχίες τους. Ο Κώστας Φιλιππίδης στους άνδρες και η Κατερίνα Στεφανίδη με τη Νικόλ Κυριακοπούλου στις γυναίκες. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για το επί κοντώ ήρθε το 2012 όταν η Νικόλ Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. Ο Κώστας Φιλιππίδης εκείνη την περίοδο ήταν στην ελίτ του αγωνίσματος, αλλά του έλειπε το μετάλλιο. Αυτό ήρθε με τον καλύτερο τρόπο πέρσι, όταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στο Σόποτ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Η χρονιά έκλεισε με άλλη μια επιτυχία, αυτή της Κατερίνας Στεφανίδη. Η κορυφαία μας άλτρια μπορεί στις μικρές ηλικίες να είχε πάρει μετάλλιο, όμως δεν τα είχε καταφέρει στις γυναίκες. Στη Ζυρίχη, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Τρία μετάλλια για τρεις εξαιρετικούς επικοντιστές που ταξιδεύουν σε λίγες ημέρες για το επόμενο μεγάλο τους ραντεβού. Από 6 ως 8 Μαρτίου η Πράγα φιλοξενεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού. Οι τρεις άλτες πάνε με τις καλύτερες προοπτικές. Ειδικά η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Κατερίνα Στεφανίδη με 4.80μ. και 4.77μ., αντίστοιχα, φετινές επιδόσεις βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση της Ευρώπης. Ο Φιλιππίδης, έχοντας περάσει φέτος τα 5.71μ., είναι στην έκτη θέση της Ευρώπης. Φυσικά στον μεγάλο αγώνα όλα μπορούν να γίνουν και το έχουν αποδείξει και οι τρεις τους.
Έτσι, τα μάτια των Ελλήνων φιλάθλων θα είναι στραμμένα πάνω τους στην προσπάθεια που θα κάνουν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Όμως δυστυχώς για άλλη μια φορά ο ελληνικός στίβος «σκοντάφτει» πάνω στο ελληνικό κατεστημένο. Αυτό που έκανε τη ΝΕΡΙΤ να μην έχει αποφασίσει ως τώρα να δείξει τους αγώνες. Αυτό που «εξαφάνισε» τους αθλητικούς συντάκτες του στίβου από τον γραπτό Τύπο και όχι μόνο. Η χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό, έχει σχεδόν εξαφανίσει τα Oλυμπιακά αθλήματα, για χάρη του ποδοσφαίρου. Φυσικά θα περιμέναμε να βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης με τόση προώθηση, αλλά αντίθετα το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανάμεσα στα τελευταία και χειρότερα της γηραιάς ηπείρου. Δείγμα ότι δεν φτάνει η προώθηση, αλλά χρειάζονται άνθρωποι με αθλητική κουλτούρα και όραμα. Έτσι, την «πληρώνουν» και τα άλλα αθλήματα που έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα. Σε άλλη χώρα ο Φιλιππίδης, η Στεφανίδη και η Κυριακοπούλου θα ήταν πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά όχι μόνο για τα μετάλλιά τους, αλλά και γιατί αποτελούν πρότυπα. Απόφοιτη του Στάνφορντ με διδακτορικό η Στεφανίδη, κάτοχος μάστερ ο Φιλιππίδης, εργαζόμενη και πρωταθλήτρια η Κυριακοπούλου. Όμως σε μια χώρα που «επελαύνουν οι μέτριοι» τι μπορείς να περιμένεις. Άλλα είναι τα πρότυπα δυστυχώς…

ΥΓ.1 Ακόμη θυμάμαι πρωτοσέλιδα δύο αθλητικών εφημερίδων που δεν είχαν ούτε μια βούλα το χρυσό μετάλλιο του Κώστα Φιλιππίδη.
ΥΓ.2 Κατάντια. Διάφορα ΜΜΕ κάνουν αντιγραφή θέματα, γιατί απλώς δεν θέλουν τους νέους δημοσιογράφους που έχουν (π.χ. σε ιστοσελίδες) να κάνουν πρωτογενή θέματα στα σπορ ή ρεπορτάζ και άρπα κόλλα κάνουν copy άλλων.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr