Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Έτσι γίνεσαι μεγάλος…

Published

on

Ένα διαχρονικό ερώτημα στον αθλητισμό είναι αν ο μεγάλος αθλητής γεννιέται ή γίνεται… Η αλήθεια προφανώς υπάρχει κάπου στη μέση, και όταν το έμφυτο ταλέντο συνδυάζεται με τη δουλειά και την πνευματική ωριμότητα, τότε τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Στο χώρο του ελληνικού χάντμπολ δεσπόζει το όνομα του Αλέξανδρου Αλβανού και το Sportsfeed.gr σκάλισε τις ρίζες της ιστορίας του. Από τότε που εννιά χρονών παιδάκι έπιασε για πρώτη φορά μπάλα του χάντμπολ στο γήπεδάκι της ΧΑΝ Καλαμαριάς και δεν την ξανάφησε. Από τότε που κλήθηκε μόνος του να πάρει αποφάσεις, αφήνοντας το αγαπημένο του σκάκι (είχε 1.600 βαθμούς ΕΛΟ και ήταν ένας από τους δυνατούς σκακιστές στην ηλικία του στην πόλη) για να αφοσιωθεί στο χάντμπολ.

Τους ανάγκασε να αλλάξουν το γήπεδο
«Ο Αλέξης έμενε απέναντι από το γήπεδο της ΧΑΝΚ και σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά δεν προτίμησε να παίξει ποδόσφαιρο στον Απόλλωνα, αλλά στράφηκε στο χάντμπολ. Εκείνη την εποχή είχαμε υλοποιήσει μία ιδέα του Γιώργου Βασιλειάδη και είχαμε δημιουργήσει ένα τουρνουά μεταξύ των δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς, που έφερε πάρα πολλά παιδιά στο άθλημα. Ο Αλέξης ήταν από τους πιο μικρούς. Στο τουρνουά τα παιδιά έπαιζαν κατά πλάτος του κανονικού γηπέδου και όχι κατά μήκος. Την επόμενη χρονιά αυτό το αλλάξαμε, επειδή ο Αλέξης έβαζε γκολ από το κέντρο. Δεν έχανε αγώνα, δεν έχανε προπόνηση και κυκλοφορούσε πάντα με μία μπάλα του χάντμπολ στα χέρια», θα πει ο Βασίλης Σκανδάλης, που μαζί με τον Στέφανο Καραχάλιο, ήταν οι πρώτοι προπονητές του Αλβανού στη ΧΑΝΚ.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, εκείνη την περίοδο, όταν η μητέρα του δεν τον άφηνε να πάει στην προπόνηση για να τελειώσει τα μαθήματά του, εκείνος κλειδωνόταν στο μπάνιο και άνοιγε την πόρτα μόνο όταν εμφανιζόταν ο Καραχάλιος για να τον βγάλει!

Ο ίδιος ο Αλβανός θεωρεί δεύτερο πατέρα του τον Καραχάλιο, ακόμη και σήμερα τονίζοντας ότι ο έμπειρος προπονητής τον βοήθησε όχι μόνο στο χάντμπολ, αλλά και στη διάπλαση του χαρακτήρα του.

«Θα γίνω ο μεγαλύτερος παίκτης
Ένα άλλο περιστατικό που δείχνει το πάθος του μικρού, τότε, Αλβανού με το χάντμπολ, είχε συμβεί πριν από έναν αγώνα με τον ΒΑΟ. Θα αγωνίζονταν μεγαλύτερα παιδιά σε ηλικία και οι προπονητές θέλησαν να προφυλάξουν τον πιτσιρικά. Εκείνος, έβαλε τα κλάματα και οι προπονητές προσπαθούσαν να τον παρηγορήσουν. «Εντάξει, αλλά να ξέρετε ότι μία μέρα εγώ θα γίνω ο μεγαλύτερος παίκτης στην Ελλάδα», είπε μέσα στα αναφιλητά του. Ήταν έντεκα ετών και ήξερε τι ήθελε.

«Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Αλέξη ήταν η προσήλωση στο στόχο και επιμένει ακόμη πάνω σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο κατάφερε να επιστρέψει από σοβαρούς τραυματισμούς, όπως ο χιαστός, το σπάσιμο του δακτύλου και η σοβαρή ζημιά στον ώμο που του προκάλεσε ο Γκλάντορφ σε αγώνα της Μπουντεσλίγκα. Έτσι, μπορεί στα 34 του να διακρίνεται και να βάζει τους πιο υψηλούς στόχους. Θυμάμαι ότι σε ένα τουρνουά στην Πεντέλη είχε υποστεί βαρύ διάστρεμμα στο ζέσταμα του αγώνα. Ζήτησε να παίξει, φωνάξαμε τον Μίσα, τον χειροπρακτικό, που του επανέφερε το πόδι στη θέση του και αγωνίστηκε κανονικά. Δεν δεχόταν να μην αγωνιστεί», συμπληρώνει ο Βασίλης Σκανδάλης.

«Μάθαινα από αυτόν»
Σε ηλικία 19 ετών ο Αλβανός πήρε μεταγραφή από τη ΧΑΝΘ στον Πανελλήνιο του Γιώργου Κρανάκη. «Είναι κάποια πράγματα που θυμάμαι έντονα. «Σε κάθε προπόνηση λέγαμε πέντε πράγματα και εκείνος έκανε κάτι παραπάνω. Έκανε κάτι που το είχε δει ή που το είχε σκεφτεί και στο τέλος εγώ μάθαινα από εκείνον. Επίσης θυμάμαι ότι όταν είχε χειρουργηθεί στο χιαστό, πήγαινα σπίτι του για να τον δω και συνειδητοποίησα ότι αν ήμουν φυσιοθεραπευτής θα είχα φαλιρίσει μαζί του. Δούλευε τόσο πολύ για να μειώσει το χρόνο αποθεραπείας, που μας είχε καταπλήξει όλους. Και το τρίτο χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν τον τραβάγαμε εμείς στο γήπεδο για προπόνηση, αλλά μας τράβαγε εκείνος και μας κρατούσε παραπάνω», θα πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός στο Sportsfeed.gr.

Για του λόγου το αληθές, συνήθως μετά από μία επέμβαση χιαστών ο αθλητής χρειάζεται έξι μήνες για να επιστρέψει στη δράση. Ο Αλβανός επέστρεψε σε τεσσεράμισι…

Το μυστικό της επιτυχίας
Φτασμένος πλέον, Ολυμπιονίκης, με κύπελλο Ευρώπης στην κατοχή του ως παίκτης της Γκούμερσμπαχ, με μεγάλη καριέρα στη Γερμανία και τίτλους στην Ελλάδα, ο Αλβανός εξακολουθεί να είναι πρότυπο, επειδή ακολουθεί έναν άγραφο κανόνα όλων των μεγάλων αθλητών: Δεν επαναπαύεται. Το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει την προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ, είχε επικοινωνήσει με τον γυμναστή της ομάδας και πρωταθλητή της ποδηλασίας, Γιάννη Ταμουρίδη, προκειμένου να βγάλουν ένα ειδικό πρόγραμμα εκγύμνασης το οποίο το τήρησε κατά γράμμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Επιπλέον, επειδή τα πρωινά δεν μπορεί να πηγαίνει στο γυμναστήριο με την υπόλοιπη ομάδα, λόγω της εργασίας του, αναπληρώνει τα βάρη το απόγευμα. Στις 28 Οκτωβρίου, όμως, ημέρα αργίας, ήταν το πρωί κανονικά στο γυμναστήριο.

Αν ήταν σε άλλο άθλημα…
Το επιμύθιο ανήκει στον Βασίλη Σκανδάλη: «Με τα αθλητικά προσόντα του, τη θέληση, την προσήλωση στο στόχο του και την αθλητική του ευφυΐα, θα ήταν το πρώτο όνομα αθλητή στην Ελλάδα αν είχε διαλέξει ένα άλλο, πιο εμπορικό άθλημα. Δεν ήταν τυχαίο ότι χωρίς να τον βοηθά το ύψος του, στάθηκε τόσο ανταγωνιστικά επί χρόνια, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, τη γερμανική Μπουντεσλίγκα. Πέρα από αυτά που έκανε ο ίδιος, όμως, στην καριέρα του, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο καλό έκανε σε άλλους αθλητές που τον έβλεπαν και εμπνέονταν, χωρίς εκείνος να το καταλαβαίνει…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/