Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό ανωμάλου: Τα στατιστικά που ξεχωρίζουν (γυναίκες)

Published

on

Τρεις μέρες απέμειναν για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, που θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου στη Λισαβόνα, και στα στατιστικά ονόματα όπως της Πόλα Ραντκλιφ και της -πρόσφατης- Γιασεμίν Καν φιγουράρουν.

της Πηνελόπης Γκιώνη
[email protected]

Η Τουρκάλα Γιασεμίν Καν πρωταγωνιστεί στα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και φέτος, στη Λισαβόνα, θέλοντας να επεκτείνει τα δικά της ρεκόρ. Μαζί της, η δική μας Ελευθερία Πετρουλάκη θα κυνηγήσει ένα πλασάρισμα ικανό να κάνει το αγώνισμα γνωστότερο στην Ελλάδα.

  • Οι αθλήτριες με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια
    H Τουρκάλα Γιασεμίν Καν έχει κατακτήσει ήδη τρία χρυσά και κρατά την κορυφή της λίστας. Από το 2016 μέχρι και το 2018 είναι αήττητη και φέτος θα προσπαθήσει να διατηρήσει το σερί. Με δύο μετάλλια οι Φιονουάλα Μπράιτον (2011, 2012), Πόλα Ράντκλιφ (1998, 2003) και Χάιλι Γέλινγκ (2004, 2009) συμπληρώνουν τη λίστα.
  • Οι αθλήτριες με περισσότερα από ένα μετάλλια
    Η Καν με τα τρία χρυσά ηγείται της λίστας ενώ με τρία χάλκινα ακολουθεί η Καρολίν Γκροβντάλ από τη Νορβηγία. Στη λίστα, οι Γκέμα Στιλ από τη Βρετανίδα και η Ανεμαρί Σαντέλ από τη Φιλανδία έχουν συμπληρώσει το «σετ» των μεταλλίων κατακτώντας από ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο.
  • Οι μεταλλιούχοι σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανωμάλου δρόμου
    Η Ολλανδέζα Λόρνα Κίπλαγκατ το 2005 έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης ενώ το 2007 παγκόσμια πρωταθλήτρια και είναι και η τελευταία Ευρωπαία που κερδίσει στο παγκόσμιο. Η πρώτη που κατάφερε να πάρει χρυσά σε ευρωπαϊκό (1998, 2003) και παγκόσμιο (2001, 2002), είναι η Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ που το κατάφερε, μάλιστα, εις διπλούν.
  • Πρωταθλήτρια σε παραπάνω από μια κατηγορίες του ευρωπαϊκού
    Καμία αθλήτρια δεν έχει καταφέρει να κάνει το 3/3 (πρωταθλήτρια Κ20, Κ23, γυναικών). Η Τζέσικα Αουγκούστο από την Πορτογαλία το 2000 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Κ20 και 10 χρόνια αργότερα πήρε το χρυσό στην κατηγορία τω γυναικών.
  • Η μικρότερη διαφορά που έκρινε τα μετάλλια
    Το 2014 δύο Βρετανίδες κατέκτησαν χρυσό και ασημένιο στο ευρωπαϊκό του Σαμοκόβ. Η Τζέμα Στιλ και η Κέιτι Άβερι, με 28.27 αμφότερες, ανέβηκαν στο πρώτο και δεύτερο σκαλί του βάθρου.
  • Μετάλλια από περισσότερες από μια αθλήτριες ανά έθνος σε μια διοργάνωση
    Το 2016 η Γιασεμίν Καν και η Μεριέμ Ακντάγκ, από την Τουρκία, ανέβηκαν μαζί στο βάθρο ενώ το 2014 οι Βρετανίδες Τζέμα Στιλ και Κέιτι Άβερι έκαναν επίσης το 1-2.
  • Οι πρωταθλήτριες στον ανώμαλο που είναι και πρωταθλήτριες στον στίβο
    Το όνομα της Γιασεμίν Καν δεν λείπει ούτε από αυτή τη λίστα. Η Τουρκάλα το 2016 στο Άμστερνταμ ήταν χρυσή σε 5.000μ. και 10.000μ. Το ίδιο έχει καταφέρει η Σίφαν Χασάν με χρυσό το 2015 στον ανώμαλο και το 2014 στα 1500μ. ενώ και οι Μάρτα Ντομίνγκεζ και Πόλα Ράντκλιφ.
  • Οι χώρες με τα περισσότερα μετάλλια στην ομαδική κούρσα
    Στην ομαδική κούρσα η Πορτογαλία κρατά τα… ηνία των μεταλλίων. Με 8 χρυσά, 2 ασημένια και 4 χάλκινα είναι πρώτη όμως και η Βρετανία, που την ακολουθεί στη δεύτερη θέση, έχει κάνει σημαντική συγκομιδή. Με 6 χρυσά, 12 ασημένια και 2 χάλκινα έχει δείξει πως είναι πάντα παρούσα.
  • Οι χώρες με τα περισσότερα μετάλλια στην ατομική κούρσα
    Η Βρετανία με συνολικά 10 μετάλλια στη διοργάνωση (5 χρυσά, 3 ασημένια, 2 χάλκινα) έχει τα περισσότερα ατομικά μετάλλια από κάθε άλλη χώρα. Με 6 μετάλλια λιγότερα, ακολουθεί η Γαλλία έχοντας 3 χρυσά και 1 ασημένιο. Την πρώτη τριάδα κλείνει η Ολλανδία με 3 χρυσά και 2 χάλκινα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/