Ποτέ στην ιστορία του ελληνικού στίβου δεν κατάφερε ελληνική αποστολή να επιστρέψει από ευρωπαϊκό κλειστού με περισσότερα από ένα χρυσό μετάλλιο. Το ενδεχόμενο να γίνει η αρχή φέτος στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ πιθανό χάρη στην τριάδα Τεντόγλου, Στεφανιδη, Καραλή.
Επτά χρυσά μετάλλια μετρά ο ελληνικός στίβος στα ευρωπαϊκά του κλειστού. Δύο με την Κατερίνα Θάνου στα 60μ (1996 και 2000), δύο με τον Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος (2019, 2021) και από ένα με την Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ (2017), τον Άγγελο Παυλακάκη στα 60μ (1998) και τη Νίκη Ξάνθου στο μήκος (2002).
Στην Κωνσταντινούπολη, οι υποψήφιοι για το πρώτο σκαλί του βάθρου από την ελληνική αποστολή είναι τρεις.
Ο Τεντόγλου που έχει πάρει σπίτι του τον τίτλο στο μήκος από το 2019, είναι αήττητος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ανοιχτού ή κλειστού από τις 8 Αυγούστου 2018, όταν είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης στο Βερολίνο. Και φέτος είναι ο κορυφαίος στον κόσμο στον κλειστό έχοντας 8.41μ ενώ στην Κωνσταντινούπολη θα αγωνιστεί και ως παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό. Η μοναδική απειλή για τον Γρεβενιώτη είναι ο Τομπίας Μόντλερ που πάντα δίνει καλό αγώνα αλλά ολοκληρώνει δεύτερος. Στην Τουρκία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ο Τεντόγλου και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πίστα του Ατακόι δεν είναι υπερυψωμένη. Δύσκολα θα χάσει το χρυσό ο Τεντόγλου.
Έχει καταντήσει κλισέ αλλά όποτε η Κατερίνα Στεφανίδη κατεβαίνει σε αγώνα που έχει μετάλλιο (ευρωπαϊκά, παγκόσμια, Ολυμπιακούς) σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται είναι πάντα διεκδικήτρια μεταλλίου. Όταν μάλιστα μιλάμε για ευρωπαϊκό, είναι μεταξύ των φαβορι για το χρυσό.
Στο αγώνισμα του επί κοντώ των γυναικών, τα πράγματα στην Κωνσταντινούπολη είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα από τώρα. Η τριάδα που ανέβηκε στο βάθρο το περασμένο καλοκαίρι στο Μόναχο είναι και τώρα αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τα τρία μετάλλια. Σε καλύτερη κατάσταση από τις τρεις είναι η Τίνα Σούτεγ. Η 34χρονη Σλοβένη πρόλαβε να κάνει εθνικό ρεκόρ στον κλειστό με 4.82μ ενώ έχει κάνει άλλους τρεις αγώνες πάνω από το 4.76μ (4.76 – 4.78 – 4.78) που θα είναι το ύψος που θα δώσει μετάλλιο σίγουρα.
Και η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ανοιχτό, Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) έκανε φέτος εθνικό ρεκόρ περνώντας το 4.75μ.
Η Στεφανίδη έχει φέτος 4.62μ αλλά τον καλύτερο της αγώνα τον κάνει σχεδόν πάντα στη μεγάλη διοργάνωση. Η τελευταία της εμφάνιση πριν από το ευρωπαϊκό θα είναι στο Μπέρμιγχαμ την Παρασκευή, σε συνθήκες ίδιες με το Ατακόι και αντίπαλες τις Σούτεγ και Μούρτο. Από τον αγώνα αυτό θα βγάλει και τη στραηγική της για το ευρωπαϊκό η Στεφανίδη και δεν υπάρχει καλύτερη αθλήτρια του επί κοντώ αυτή τη στιγμή στον κόσμο, που να ξεπερνά τη Στεφανίδη στην στρατηγική. Η κορυφαία Ελληνίδα επικοντίστρια θα έχει «δει» τον τελικό της Κωνσταντινούπολης πριν αυτός ξεκινήσει.
Η Τσέχα Αμαλί Σβαμπίκοβα που πήδηξε 4.72μ και η Ιταλίδα Ρομπέρτα Μπρούνι με 4.62μ είναι τα μεγάλα αουτσάιντερ όμως δύσκολα θα μπουν σφήνα στην τριάδα.
Στο επί κοντώ των ανδρών, ο Εμμανουήλ Καραλής κυνηγά το πρώτο του μετάλλιο ως senior. Η απουσία του Μόντο Ντουπλάντις έχει ανοίξει το αγώνισμα σε όλους. O Καραλής βρήκε τη φόρμα του την κατάλληλη στιγμή και στη λιστα συμμετοχής έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από όλους τους συμμετέχοντες με το 5.86μ που έκανε στο ΣΕΦ (πανελλήνιο ρεκόρ). Ψηλότερα από τον Καραλή έχει πηδήξει μόνο ο Νορβηγός Σόντρε Γκούτορμσεν (5.90μ) αλλά το έκανε στο υψόμετρο του Αλμπουκέρκι στις ΗΠΑ. Καραλής και Γκούτορμσεν είναι οι μόνοι που έχουν πάρει πάνω από 5.82μ.
To 2018 στο παγκόσμιο κλειστού στο Μπέρμιγχαμ ο Καραλής ήταν 5ος και το 2019 στη Γλασκόβη, 4ος στο ευρωπαϊκό. Από τότε δεν αγωνίστηκε ξανά σε μεγάλη διοργάνωση κλειστού και φέτος δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για την υπερβαση.