Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟΥ 2023: Oι σταρ της Κωνσταντινούπολης

Published

on

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός της σεζόν του κλειστού, το ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει. Από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου μεγάλα ονόματα του στίβου είναι έτοιμα να δώσουν λάμψη στην Ατακόι Αρένα.

Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) – 400μ, 4Χ400μ

Η Φέμκε Μπολ φέτος έχει βαλθεί να τρελάνει τον κόσμο του στίβου. Η Ολλανδέζα στα 23 της χρόνια τρομάζει με τις επιδόσεις φέτος και τα παγκόσμια ρεκόρ με την πορεία της μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Τόκιο να είναι μόνο ανοδική. Ξεκίνησε τη σεζόν καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 500μ με 1:05.63 που κρατούσε 16 χρόνια και άνηκε στη Φόρσεβα Κρασνομόβετς με 1:06.31 από το 2006. Δεν σταμάτησε όμως εκεί καθώς σειρά είχε και το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ, το πιο ανθεκτικό στην ιστορία του στίβου με πολλούς να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να βρεθεί αθλήτρια που να το καταρρίψει. Τελικά η Μπολ ήταν εκείνη που στο εθνικό πρωτάθλημα έτρεξε σε 49.29 και πήρε το ρεκόρ της Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα (49.26) που άντεχε από το 1982. Στην Ατακόι Αρένα η πρωταθλήτρια Ευρώπης ανοιχτού και κλειστού θα τρέξει ως το μεγάλο φαβορί και ενδιαφέρον θα έχει μέχρι που μπορεί ακόμα να κατεβάσει το χρονόμετρο. Θα γράψει 48 δευτερόλεπτα;

Κίλι Χόντγκινσον (Βρετανία) – 800μ

H Κίλι Χόντιγκινσον μπορεί πέρσι να στάθηκε άτυχη και να έχασε το παγκόσμιο κλειστού στο Βελιγράδι (τραυματίας λίγο πριν από την κούρσα), φέτος όμως επιστρέφει στον κλειστό με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της που είχε κατακτήσει στο Τόρουν το 2021. Σε ηλικία μόλις 20 ετών και 358 ημερών μετρά δύο αργυρά, σε Ολυμπιακούς και παγκόσμιο και δύο χρυσά σε ευρωπαϊκό κλειστού και ανοιχτού. Η Βρετανίδα στην πρώτη της κούρσα για το 2023 έδειξε τις διαθέσεις καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ 19 ετών. Στο Μάντσεστερ έτρεξε τα 600μ σε 1:23.41 και πήρε το ρεκόρ από τα χέρια της Όλγα Κατλιάροβα που είχε τρέξει σε 1:23.44 το 2004 ενώ έχει τρέξει φέτος τα 800μ σε 1:57.71 και είναι η ταχύτερη στον κόσμο.

Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) – 400μ

Με φόρα ξεκίνησε τον κλειστό ο Κάρστεν Βάρχολμ και διψασμένος για ακόμη περισσότερους τίτλους. Ο Νορβηγός σταρ φέτος επιστρέφει σε μεγάλη διοργάνωση του κλειστού μετά το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2019. Στο δικό του μίτινγκ αρχές Φεβρουαρίου έτρεξε το 400αρι σε 45.31 κάνοντας την ταχύτερη του πρεμιέρα και σημειώνοντάς την δεύτερη καλύτερη επίδοση για το 2023 στον κόσμο. Ο διαστημικός Βάρχολμ μετράει συνολικά έξι χρυσά μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, ένα παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ εμπόδια (45.94) και στα 300μ εμπόδια (33.26), ένα ευρωπαϊκό στα 400μ (45.05), και είναι έτοιμος για ακόμη μια παράσταση στην Κωνσταντινούπολη. Θέλει να κατέβει τα 45 δευτερόλεπτα.

Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) – ύψος

H Γιαροσλάβα Μάχουτσικ, γεννημένη το 2001, έχει καταφέρει να βάλει το όνομά της δίπλα στα μεγάλα ονόματα της στην ελίτ του στίβου και όχι άδικα. Είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, έχει δύο αργυρά σε παγκόσμια πρωταθλήματα και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ενώ πέρσι στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο τελικό στο Βελιγράδι. Παράλληλα με 2.06μ που είναι ατομικό της ρεκόρ έχει ανέβει στο Νο3 όλων των εποχών στον κλειστό. Έχει την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 2.02μ και μετρά έξι συνεχόμενες νίκες μέσα στο 2023. Το αήττητο σερί της θέλει να συνεχίσει και στην Κωνσταντινούπολη και να κλείσει ιδανικά τη σεζόν του κλειστού και γιατί όχι να απειλήσει και το παγκόσμιο ρεκόρ με 2.08μ της Καΐσα Μπέργκβιστ από το 2006.

Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν (Νορβηγία) – 1.500/3.000μ

O βασιλιάς της Ευρώπης στις μεσαίες αποστάσεις, Γιάκομπ Ίνγκεμπριγκτσεν, θα αγωνιστεί στην Ατακόι Αρένα με στόχο να διατηρήσει το στέμμα του. Ο Νορβηγός χρυσός Ολυμπιονίκης είχε κατακτήσει το χρυσό στα 3000μ το 2019 ενώ το 2021 έκανε το νταμπλ (1500/3000). Έχει τρέξει μια κούρσα φέτος στα 1500μ και με 3:32.38 σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Είναι το μεγάλο φαβορί στο ευρωπαϊκό και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον εκθρονίσει. Θα είναι έκπληξη αν χάσει στα 1.500μ ή τα 3.000μ.

Μαρσέλ Τζέικομπς (Ιταλία) – 60μ

Μπορεί ο Mαρσέλ Τζέικομπς να μην είναι στην καλύτερή του κατάσταση αλλά όποτε κατεβαίνει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης δεν χάνει. Ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης φέτος έχει τρέξει το 60αρι σε 6.54, έχασε στο εθνικό πρωτάθλημα αλλά δεν πρέπει κανείς να τον ξεγράφει. Ο κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ (6.41) και παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού θέλει να προσθέσει στη συλλογή του το έκτο χρυσό μετάλλιο και να διατηρήσει τα σκήπτρα που κρατάει από το 2021 στο Τόρουν.

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) – μήκος

Ανίκητος για το 2023, έχει 8.41μ, την καλύτερη επίδοση στον κόσμο και μοναδικός που πηδάει με άνεση πάνω από τα 8 μέτρα. Φέτος έχει κάνει τέσσερα άλματα πάνω από τα 8.30μ και όποτε θέλει μπορεί να το ξανακάνει. Στην Ατακόι Αρένα διεκδικεί το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο και αν το κατακτήσει θα γράψει ιστορία ως ο πρώτος Ευρωπαίος με τρία συνεχόμενα χρυσά σε ευρωπαϊκά κλειστού. Το καλύτερο άλμα το φυλάει πάντα στο τέλος για τον σημαντικό αγώνα. Έχει ατομικό 8.55μ που είναι και εθνικό από πέρσι όταν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού ανεβαίνοντας στο Νο6 όλων των εποχών παγκοσμίως. Με την συνέπεια που έχει στα μεγάλα άλματα και την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται φέτος το ζητούμενο δεν είναι αν θα νικήσει αλλά πόσο ακόμα μακριά μπορεί να φτάσει.

Πέδρο Πιτσάρδο (Πορτογαλία) – τριπλούν

Έξτρα λάμψη θα δώσει ο τριπλουνίστας, Πέδρο Πιτσάρδο που αγωνίζεται για την Πορτογαλία. Είναι ο κάτοχος του τίτλου, έχει φέτος την 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο και δεύτερη στην Ευρώπη με 17.12μ, στον ένα και μοναδικό αγώνα που έκανε φέτος. Χρυσός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης είναι το μεγάλο όνομα του τριπλούν και ο μοναδικός από τους συμμετέχοντες με φετινή επίδοση πάνω από τα 17 μέτρα.

Κέβιν Μαγιέρ (Γαλλία) – έπταθλο

Το όνομα που ξεχωρίζει στο έπταθλο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό του Κέβιν Μαγιέρ, ο οποίος διεκδικεί το τρίτο χρυσό της καριέρας του σε ευρωπαϊκό κλειστού (2017, 2021). Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του δεκάθλου και παγκόσμιος ρέκορντμαν αν και άφησε την σεζόν του ανοιχτού πέρσι μισή καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο ευρωπαϊκό του Μονάχου, φέτος έχει επιστρέψει στον κλειστό και είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό και όπως πάντα, έχει στόχο το παγκόσμιο ρεκόρ (6.645 από τον Άστον Ίτον το 2012 στο ίδιο στάδιο, την Ατακόι Αρένα).

Νάφι Τιάμ (Βέλγιο) – πένταθλο

Αντίστοιχα στο πένταθλο ξεχωρίζει η Νάφι Τιαμ, η οποία θα δώσει τον πρώτο της αγώνα με τον νέο της προπονητή Βαν Ντε Πλάατσεν. Η Βελγίδα πέρσι στο παγκόσμιο στο Όρεγκον επέστρεψε στο θρόνο της (έπταθλο) και φέτος στην Κωνσταντινούπολη θα αγωνιστεί για το τρίτο χρυσό μετάλλιο καθώς και εκείνη ήταν η νικήτρια του 2017 και 2021.

Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) – μήκος

H Γερμανίδα άλτρια του μήκους, έχει Ολυμπιακό, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τίτλο, δεν έχει όμως στον κλειστό. Στο ευρωπαϊκό κλειστού του 2021 είχε κατακτήσει το αργυρό και φέτος διεκδικεί το πρώτο της χρυσό. Φέτος είναι στο Νο4 του κόσμου και Νο2 της Ευρώπης με 6.83μ και μένει να δούμε αν θα καταφέρει να πάρει τον τίτλο.

Έξτρα

H Κατερίνα Στεφανίδη επιστρέφει σε μεγάλη διοργάνωση κλειστού τέσσερα χρόνια μετά. Μετά την επανεκκίνησή της με το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό ανοιχτού στο Μόναχο πέρσι θα δώσει το παρόν υγιής με στόχο την κορυφή. Η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου όποτε αγωνίζεται παραμένει βασική διεκδικήτρια του βάθρου ενώ έχει στην κατοχή της το αργυρό μετάλλιο το 2015 και το χρυσό το 2017. Η Βρετανίδα Λόρα Μούιρ είναι το όνομα που ξεχωρίζει στα 1500μ. Έχει κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το νταμπλ (1500/3000, 2017 και 2019) και γυρίζει τέσσερα χρόνια μετά ως η κορυφαία Ευρωπαία για να πάει πίσω τα σκήπτρα της από την Ελίς Βάντερλεστ (Βέλγιο).
Στο μήκος η Μαλάικα Μιχάμπο θα έχει δύσκολο έργο γιατί θα βρει απέναντί της την Ιβάνα Βουλέτα. H κορυφαία Σέρβα του μήκους στα 32 της χρόνια συνεχίζει να κατακτά τίτλους. Από το 2015 μέχρι το 2019 μετρά ένα σερί νικών σε ευρωπαϊκό κλειστού. Μετά την απουσία της το 2021 θα αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη για ακόμη ένα μετάλλιο στην μεγάλη συλλογή της.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/