Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό στίβου Κ18: Ακόμα 2 τελικοί για την ελληνική αποστολή (2η μέρα πρωί – αποτελέσματα)

Published

on

Το πρωινό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκε και η ελληνική κερκίδα στο στάδιο της Μπάνσκα Μπίστριτσα της Σλοβακίας πανηγύρισε την πρόκριση σε ακόμα δύο τελικούς. Ο πρώτος είναι στην σφυροβολία παίδων με τον Σωτήρη Γεντάκο και η δεύτερη στο επί κοντώ των κορασίδων με την Αναστασία Μπουμπουλίδη.

ΜΠΑΝΣΚΑ ΜΠΙΣΤΡΙΤΣΑ Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Σφυροβολία παίδων

Το πρώτο γκρουπ των προκριματικών ξεκίνησε με την συμμετοχή του Σωτήρη Γεντέκου. Ο Έλληνας αθλητής στην πρώτη του προσπάθεια έριξε στα 66.47μ. Στην δεύτερη βολή έριξε την σφύρα ακόμα πιο μακριά, καθώς έφτασε τα 71.55μ. Η τρίτη του προσπάθεια μετρήθηκε στα 70.73μ. Το όριο για τον τελικό είναι 72.00μ.
Στο δεύτερο γκρουπ, δεν βγήκε ο αγώνας για τον Απόστολο Τζαμτζή. Και στις τρεις βολές του σηκώθηκε το κόκκινο σημαιάκι και θα αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να έχει σημειώσει επίδοση.
Αφού ολοκληρώθηκαν και τα δύο γκρουπ, ο Γεντέκος μπήκε στον τελικό με τη Νο1 επίδοση.

Σωτήρης Γεντέκος: «Στην αρχή που έριξα στα 66 μέτρα αγχώθηκα λίγο και είπα στον εαυτό μου ότι στην δεύτερη πρέπει να μπω δυνατά για να μου βγει η βολή. Ήθελα να κάνω ρεκόρ ή βολή πάνω από τα 70 μέτρα για να είμαι σίγουρα στον τελικό. Κάθε φορά που με πιάνει άγχος κατά την διάρκεια του αγώνα παίρνω μια βαθιά ανάσα και μπαίνω στην βαλβίδα για να κάνω αυτό που ξέρω. Έχω περιθώριο να ρίξω περισσότερο και μακάρι να βγει στον τελικό. Ο εξοπλισμός είναι απίθανος και η βαλβίδα πολύ ωραία και αυτό είναι καλό γιατί είχα μία ανησυχία στην αρχή. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μία μοναδική εμπειρία και έχουμε γνωρίσει αθλητές από ολόκληρη την Ευρώπη».

Απόστολος Τζαμτζής: «Ο τραυματισμός που είχα από τον Απρίλιο μου στέρησε αρκετούς μήνες προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έκανα κάποιες προπονήσεις πριν έρθω εδώ αλλά δεν ήταν αρκετές για να είναι η τεχνική μου όπως πρέπει και αυτό φάνηκε στον αγώνα. Τώρα συνεχίζουμε για του χρόνου ώστε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Μπορεί να μην ήμουν έτοιμος στο 100% αλλά η ψυχολογία μου ήταν ανεβασμένη. Είμαι χαρούμενος που ήρθα και φάνηκε από τις βολές μου, οι οποίες ήταν μεν άκυρες αλλά ήταν αρκετά καλές.

2.000μ στιπλ παίδων

Από κάθε προκριματική σειρά έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό οι επτά πρώτοι. Στην πρώτη σειρά έτρεξε ο Μάνος Βαρδάς, ο οποίος με το 6:08.21 κατέλαβε την 28η θέση. Στην δεύτερη σειρά συμμετείχε ο Σαράντης Πιπίνης και με το 6:25.06 κέρδισε την 35η θέση στην διοργάνωση.
Οι Ισπανοί έκαναν το 1-2, με τον Μπακρ Ελ Ασρί να είναι ο ταχύτερος με 5:41.30 και ο Μάρτι Τορεγκρόσα να ακολουθεί με 5:42.41. Η 14άδα του τελικού έκλεισε στο 6:00.94 του Γιάκουμπ Φίλιπεκ (Πολωνία).

Μάνος Βαρδάς: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σε αυτή την διοργάνωση. Ήταν πολύ υψηλού επιπέδου η κούρσα και απαιτητική. Δυστυχώς είχαμε ένα προβληματάκι πριν λίγες μέρες στην προπόνηση αλλά δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε για τις διοργανώσεις στην Κ20. Ο αγώνας πήγε όπως περιμέναμε με τον προπονητή μου. Η τακτική ήταν να ακολουθήσω το γκρουπ και να μείνω στην επτάδα. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είχε ζέστη αρκετή, αλλά δεν πειράζει γιατί χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Ήμουν τυχερός που πήγα στο βαλκανικό και είχα αποκτήσει μία σχετική εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις».

Σαράντης Πιπίνης: «Ο ρυθμός δεν ήταν τόσο γρήγορος και πίστευα ότι θα μπορούσα να ακολουθήσω, αλλά είχαν σφιχτεί τα πόδια μου και μου βγήκε κούραση. Το κλίμα της διοργάνωσης είναι πολύ ωραίο και έχουμε πολύ καλή σχέση με τα παιδιά της αποστολής».

400μ εμπόδια κορασίδων

Στην πρώτη προκριματική σειρά αγωνίστηκε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Ραφαηλία Γιαννουλίδου. Η 16χρονη τερμάτισε την κούρσα της σε 1:03.61 και κατέλαβε την 31η θέση στην Ευρώπη. Κυνηγούσε έναν ταχύτερο χρόνο, καθώς έχει 1:02.47, αλλά πήρε πολύτιμες εμπειρίες από την Μπάνσκα Μπίστριτσα. Την ταχύτερη επίδοση κατέγραψε η Τσέχα, Νίνα Ραντόβα, η οποία με το 59.82 ήταν η μοναδική αθλήτρια που έτρεξε κάτω από το 1 λεπτό. Τα ημιτελικά έκλεισαν στο 1:02.20.

Ραφαηλία Γιαννουλίδου: «Θέλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένη που είμαι εδώ και σε μία διοργάνωση τέτοιου επιπέδου. Δεν πήγε όπως θα ήθελα, δηλαδή δεν εκπλήρωσα τον στόχο μου, αλλά παρ’ όλα αυτά κρατάω αυτή την ανάμνηση και συνεχίζω στον επόμενο αγώνα μου. Πήγα πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή, οπότε μετά τα 300 μέτρα κουράστηκα. Στην αρχή της σεζόν δεν το είχα καν στο νου το ευρωπαϊκό, δηλαδή έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσω το όριο και να έρθω. Τα στάδια είναι πολύ ωραία και τα πάντα είναι οργανωμένα».

Επί κοντώ κορασίδων

Η Γεωργία Τρανού ξεκίνησε τον αγώνα της από το 3.40μ αλλά είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Έτσι δεν κατέγραψε επίδοση. Η Αναστασία Μπουμπουλίδη θα ξεκινήσει από το 3.85μ. Δυσκολεύτηκε λίγο αλλά στην τρίτη και τελευταία προσπάθεια κατάφερε να το υπερβεί. Οι αθλήτριες δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν στο 4.05μ που ήταν το όριο για τον τελικό. Η Μπουμπουλίδη προκρίθηκε ως ένατη και ο τελικός έκλεισε στο 3.75μ.

Αναστασία Μπουμπουλίδη: «Ζορίστηκα λίγο με τις δύο πρώτες άκυρες προσπάθειες που έκανα, αλλά στο τέλος ευτυχώς βγήκε και ανακουφίστηκα. Στην αρχή δεν αγχωνόμουν καθόλου γιατί το 3.85μ ήξερα ότι είναι ένα ύψος που το είχα, αλλά μετά το δεύτερο άλμα αγχώθηκα πάρα πολύ. Δεν το αντιμετώπισα σωστά, αλλά θα το βρω στην πορεία. Ένιωθα πολύ καλά σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Τα δύο πρώτα άλματα δεν τα εκτέλεσα σωστά τεχνικά. Με βάση τον σημερινό αγώνα θέλω στον τελικό να βελτιώσω την τεχνική μου και να βγει κάτι καλό. Το ευρωπαϊκό είναι υπέροχο, όπως και το στάδιο αλλά και η ατμόσφαιρα».

Γεωργία Τρανού: «Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι εδώ και δεν θέλω να κρατήσω μονάχα τα αρνητικά. Θέλω να μου μείνει η εμπειρία, να δω τα λάθη μου και την επόμενη φορά να διαχειριστώ καλύτερα την συμμετοχή μου. Μπήκα με άγχος, δεν βγήκαν τα δοκιμαστικά και μετά αγχώθηκα ακόμα περισσότερο. Όμως ήταν πολύ καλή εμπειρία. Όλα είναι οργανωμένα. Είναι η πρώτη μου φορά με την Εθνική και από εδώ και πέρα θα υποστηρίζω την ομάδα και την Αναστασία που μπήκε στον τελικό».

400μ εμπόδια παίδων

Οι δύο Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στα προκριματικά δυσκολεύτηκαν στις κούρσες τους. Ο Ταχίρ Μπιτσάκου ήταν 37ος με 56.16 και ο Βαγγέλης Πετλής 41ος με 56.88. Οι επιδόσεις δεν αντιπροσωπευτικές των ικανοτήτων τους αφού έχουν 55.45 και 54.90 αντίστοιχα. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Μιχάλ Ράντα (Τσεχία) με 51.88, ο οποίος είναι το Νο1 της Ευρώπης στην ηλικιακή κατηγορία Κ18 και τα ημιτελικά έκλεισαν στο 54.42.

Ταχίρ Μπιτσάκου: «Δεν μου βγήκαν τα βήματα. Στο δεύτερο εμπόδιο έκανα παραπάνω βήμα και μετά χάλασε όλη η κούρσα. Ήθελα να πάω με 15 αλλά με το δεύτερο πήγα με 16 και έχασα τον ρυθμό μου. Στα τελευταία μέτρα δεν είχα καθόλου δυνάμεις. Ήταν μία κακή κούρσα. Το επίπεδο είναι τεράστιο και βρισκόμαστε στην μεγαλύτερη διοργάνωση Κ18. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Από την διοργάνωση κρατάω τις εμπειρίες και τις φιλίες που κάναμε εδώ. Τελείωσε η συμμετοχή μου και από εδώ και πέρα θα υποστηρίζω την Ελλάδα».

400μ κορασίδων

Για δύο θέσεις έμεινε εκτός τελικού η Χρύσα Φουντουλάκη. Η Ελληνίδα έτρεξε κάτω από τα 55 δευτερόλεπτα και τερμάτισε σε 54.89. Με αυτή την επίδοση κατέκτησε την 10η θέση στην διοργάνωση. Στο ίδιο αγώνισμα συμμετείχε και η Καλλιόπη Ρέμπελου. Έκανε πολύ γρήγορο πέρασμα στα 200 μέτρα αλλά στην συνέχεια δεν άντεξε. Ο χρόνος της ήταν 55.46 και κατέλαβε την 13η θέση.

Χρύσα Φουντουλάκη: «Η κούρσα πήγε όπως ήθελα και άκουσα και έναν προπονητή που μου έδωσε οδηγίες και έκανα πολύ καλό πέρασμα. Είχα δύναμη στα τελευταία μέτρα, κρατήθηκα αρκετά καλά και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Αρχικά ήθελα να είμαι μαζί με τις κοπέλες που βρίσκονταν μπροστά, αλλά με τράβηξαν για μια καλύτερη επίδοση. Το επίπεδο ήταν πολύ ανεβασμένο, αλλά βοηθάει αυτό. Το ευχαριστήθηκα και έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό».

Καλλιόπη Ρέμπελου: «Ο ημιτελικός ήταν πάρα πολύ γρήγορος, αλλά ήταν αναμενόμενο. Διαχειρίστηκα λάθος την κούρσα μου, καθώς πήγα γρήγορα στην αρχή και στο τέλος έμεινα από δυνάμεις. Δεν πειράζει όμως. Κρατάμε τα θετικά και μαθαίνουμε, αφού είναι ένας αγώνας και θα ακολουθήσουν άλλοι. Η παρουσία μου πιστεύω θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Από το ευρωπαϊκό παίρνω ότι είμαι μία από τις αθλήτριες που ξεκίνησα από τις μικρές κατηγορίες τις εμφανίσεις μου και είναι τιμή μου. Εύχομαι στο μέλλον να είμαι μέλος και των μεγαλύτερων ομάδων της Εθνικής».

400μ παίδων

Δύο ατομικά ρεκόρ μετράει ο Παναγιώτης Μπερτόλης στο ευρωπαϊκό. Το πρώτο ήρθε στον προκριματικό με το 48.36 και στον ημιτελικό κατάφερε να τερματίσει σε 48.24. Με την επίδοση αυτή κατέλαβε την 13η θέση και έμεινε εκτός τελικού. Ο Μίλαν Κλέμετσικ (Γαλλία) έτρεξε πιο γρήγορα από όλους και σταμάτησε το χρονόμετρο σε 47.04, μία επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στην Ευρώπη στην ηλικιακή του κατηγορία. Με την όγδοη επίδοση μπήκε στον τελικό ο Πίτερ Σαράι (Ουγγαρία), καταγράφοντας 47.77.

Παναγιώτης Μπερτόλης: «Δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος, καθώς ήθελα κάτι καλύτερο για να μπω στον τελικό. Δεν βγήκε και πιστεύω φταίει το γεγονός ότι σφίχτηκα. Δεν πειράζει όμως και περιμένουμε τον επόμενο αγώνα. Το θετικό είναι ότι έχω μάθει να τρέχω με πολύ γρήγορους αθλητές. Είμαι σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έφτασα στα ημιτελικά και δεν πειράζει που δεν ήρθε ο τελικός. Χάρηκα όλη την εμπειρία και γνώρισα αθλητές από ολόκληρη την Ευρώπη».

200μ κορασίδων

Η ελληνική συμμετοχή στα 200μ των κορασίδων ήταν με την Στέλλα Ορφανίδη. Η 16χρονη τερμάτισε τον αγώνα της σε 25.49 και να θυμίσουμε ότι έχει 24.91. Δεν ήταν η κούρσα που ήθελε και δεν ήταν αρκετή για να την φέρει στα ημιτελικά, αφού ολοκλήρωσε 36η. Πιο γρήγορη ήταν η Ελίζα Βαλενσίν (Ιταλία) με 23.60 και ως 24η προκρίθηκε η Έλινορ Βένολφ (Σουηδία) χάρη στο 24.76.

Στέλλα Ορφανίδη: «Η κούρσα μπορούσε να πάει και καλύτερα. Ήμουν πολύ αγχωμένη και έτρεμα πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Έκανα το λάθος να δω ποιες αθλήτριες θα είναι στην σειρά μου. Ήταν πολύ καλές και γενικά ο συναγωνισμός είναι υψηλός. Δεν μου άρεσε ο χρόνος αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μου βγει. Κατά την διάρκεια του αγώνα ήμουν χαρούμενη αλλά σφίχτηκα κιόλας και για αυτό δεν μου βγήκε. Από το ευρωπαϊκό κρατάω ότι είναι μία νέα εμπειρία, γνώρισα πολλά και καλά παιδιά. Σίγουρα θα μου άρεσε να συμμετάσχω ξανά».

200μ παίδων

Διπλή ήταν η ελληνική συμμετοχή στα προκριματικά των παίδων και οι αθλητές μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Στην πέμπτη σειρά ο Κωνσταντίνος Λαζάκης κατέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του τα 22 δευτερόλεπτα, καθώς είχε 22.13 και τερμάτισε σε 21.98 (-1,1). Με αυτή την εμφάνιση κατέλαβε την 27η θέση. Στην τρίτη σειρά αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Κριζέας. Ολοκλήρωσε τον αγώνα του σε 22.08 (-0,2) και κατέλαβε την 31η θέση. Η επίδοσή του αποτελεί επίσης ατομικό ρεκόρ αφού είχε 22.11.

Παναγιώτης Κριζέας: «Είναι μια πολύ ωραία εμπειρία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η οποία θα αποβεί πολύ σημαντική για την συνέχεια. Επόμενος στόχος είναι η σκυτάλη, στην οποία θα τρέξουμε αύριο. Μπορεί η επίδοσή μου να είναι νέο ατομικό ρεκόρ, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος. Ήθελα να τρέξω κάτω από τα 22 δευτερόλεπτα. Ένιωθα καλά κατά την διάρκεια του αγώνα, αλλά το ότι ήμουν στην όγδοη διαδρομή δεν βοηθούσε πολύ. Βέβαια αυτό δεν είναι δικαιολογία. Μπορούσα και καλύτερα».

Κωνσταντίνος Λαζάκης: «Είμαι ευχαριστημένος με τον χρόνο μου και ένας στόχος επιτεύχθη, ο οποίος ήταν να κάνω ατομικό ρεκόρ. Είναι το πρώτο μου ευρωπαϊκό και θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, την οικογένειά μου, τον σύλλογό μου και τον ΣΕΓΑΣ που μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ. Η επίδοση κάτω από τα 22 δευτερόλεπτα έπρεπε να γραφτεί και επιτέλους τα κατάφερα. Κατά την διάρκεια της κούρσα άκουγα μόνο τα βήματα των άλλων αθλητών αλλά και τα δικά μου και προσπαθούσα να μην σφιχτώ. Το χάρηκα αρκετά και δεν μπορώ να το περιγράψω. Αν δεν έρθει κάποιος εδώ να τρέξει δεν μπορεί να το καταλάβει».

Σφαιροβολία παίδων

Από τα λίγα αγωνίσματα που η Ελλάδα δεν έχει συμμετοχή είναι η σφαιροβολία παίδων. Ο Γιαν Φερίνα (Κροατια) προκρίθηκε στον τελικό με 19.27μ και μαζί με τον Στέφαν Κιομπάνου (Ρουμανία) που έκανε 19.14μ, ήταν οι μόνοι που πέρασαν τα 19 μέτρα. Τον τελικό συμπλήρωσε ο Ενχάρ Μάχμιτς (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) με 17.04μ. Το όριο ήταν 18.80μ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr