Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ευρωπαϊκό στίβου Κ18: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα (2η μέρα απόγευμα – αποτελέσματα)

Published

on

Με την ολοκλήρωση της δεύτερης μέρας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ18 στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, η Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στην τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων χάρη στο χρυσό της Μαρίας Ραφαηλίδου, το αργυρό της Μελίνας Ζάραγκα και το χάλκινο της Αναστασίας Ανδρεάδη.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ύψος παίδων

Στα προκριματικά του ύψους ο Χαράλαμπος Αλιβιζάτος πέρασε το 2.03μ και επιχείρησε στο 2.05μ όμως δεν τα κατάφερε. Παρ’ όλα αυτά προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος ως 11ος. Ο Γιάννης Τσορλιάνος κατέλαβε την 16η θέση με άλμα στα 2.00μ. Είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο 2.03μ. Το όριο ήταν 2.07μ αλλά δεν χρειάστηκε να το υπερβούν οι άλτες. Πρώτοι με 2.05μ ήταν οι Βουκ Σολάγια (Σερβία) και Σβάντε Σβένσον (Σουηδία).

Γιάννης Τσορλιάνος: «Ο αγώνας ήταν πάρα πολύ ωραίος. Μου άρεσε το στάδιο και η ατμόσφαιρα. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα. Θα μπορούσε να πάει λίγο καλύτερα αλλά δεν βγήκε. Δεν πειράζει και συνεχίζουμε. Θεωρούσα ότι μπορούσε να βγει το 2.03μ. Η πρώτη προσπάθεια δεν ήταν καλή και μετά είχε άγχος. Ένιωθα καλά και ξεκούραστος. Λίγο η ζέστη με επηρέασε θεωρώ. Κρατάω την εμπειρία του να αγωνίζομαι με ξένους αθλητές υψηλού επιπέδου και τις παρέες που έκανα».

Χαράλαμπος Αλιβιζάτος: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τον πρώτο μου τελικό σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αγχώθηκα λίγο στα προκριματικά και για αυτό έκανα αρκετές άκυρες, αλλά μετά χαλάρωσα και πέρασα το 2.03μ που με έβαλε στον τελικό. Με βοήθησε πολύ ο προπονητής μου σε αυτό γιατί ήταν βέβαιος για μένα και κατάφερα να ησυχάσω. Δοκίμασα στο 2.05μ αλλά οι προσπάθειές μου δεν ήταν αρκετά καλές, αλλά αφού πέρασα είμαι ευχαριστημένος. Περίμενα να μπω στον τελικό γιατί ήμουν τέταρτος στην κατάταξη, αλλά όχι ως 11ος».

Μήκος παίδων

Ιδανικό ξεκίνημα για τον Αρσένη Κουλούρη στον τελικό του μήκος. Στην πρώτη του προσπάθεια προσγειώθηκε στα 7.42μ (-1,2), μόλις τέσσερα εκατοστά μακριά από το ατομικό του ρεκόρ. Στην δεύτερη προσπάθειά του ήταν άκυρος και το τρίτο του άλμα μετρήθηκε στα 7.41μ (-0,8). Στο τέταρτο άλμα του ήταν και πάλι άκυρος. Η πέμπτη και η έκτη προσπάθεια ήταν επίσης άκυρη και έτσι με το 7.42μ κατέκτησε την 5η θέση στην Ευρώπη.
Έγιναν εξαιρετικά άλματα στην έκτη και τελευταία προσπάθεια. Ο Ρεμί Μουριέ (Γαλλία) έκλεψε την παράσταση με το άλμα του στα 7.72μ (+1,9), επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ. Στην δεύτερη θέση ακολούθησε ο Άρον Χαντζού (Ουγγαρία) με 7.58μ (+1,7) που είναι νέο εθνικό ρεκόρ Κ18 και την τριάδα συμπλήρωσε ο Ντανιέλε Ινζόλι (Ιταλία) με το 7.54μ (-1,2).

Αρσένης Κουλούρης: «Δεν είναι καθόλου άσχημη η πέμπτη θέση και το σημαντικότερο είναι ότι το ευχαριστήθηκα. Ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο στον τελικό. Μετά τα πρώτα άλματα πίστευα ότι μπορεί να έρθει μία καλύτερη θέση αλλά δεν πειράζει. Στα άκυρα άλματα μου δεν σφίχτηκα και δεν κατάλαβα για να πω την αλήθεια τι πήγε στραβά. Τώρα έχω το τριπλούν και μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με το πως κύλησε το μήκος».

800μ κορασίδων

Από κάθε σειρά προκρίνονται στα ημιτελικά οι τέσσερις ταχύτερες και η Νέλλυ Φλουτάκου κατάφερε να τερματίσει τρίτη με 2:09.62 και να πάρει την απευθείας πρόκριση. Την πρόκριση κέρδισε και η Ιουλιάννα Ρούσσου. Αγωνίστηκε στην πέμπτη και τελευταία ημιτελική σειρά, όπου τερμάτισε δεύτερη με 2:10.11. Η τελική κατάταξη της Φλουτάκου είναι στην 6η θέση και της Ρούσσου στην 9η. Ταχύτερη όλων ήταν η Τάρα Βούκοβιτς (Σερβία) με 2:07.71 και ο τελικός έκλεισε στο 2:12.33.

Νέλλυ Φλουτάκου: «Ήταν μια ωραία κούρσα και ελεγχόμενη. Δεν ήθελα να οδηγήσω εξαρχής γιατί δεν ήθελα να φάω τον αέρα και να κουραστώ. Ήθελα να τρέχω ελεύθερα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν πιέστηκα γιατί το 2:09 δεν είναι κάτι εύκολο, όμως δεν κουράστηκα τόσο όσο να φτάσω στα όριά μου. Το επίπεδο έχει ξεφύγει εντελώς και χαίρομαι που ανταγωνίζομαι τόσο καλές αθλήτριες. Στην Μπάνσκα Μπίστριτσα ήμουν πριν δύο χρόνια για το Ολυμπιακό φεστιβάλ νεότητας που δεν είχε πάει καλά και χρωστούσα στον εαυτό μου μία καλή εμφάνιση σε αυτό το γήπεδο. Στα ημιτελικά θέλω να μπω χαλαρή όπως και στα προκριματικά και να έχω το μυαλό μου καθαρό».

Ιουλιάννα Ρούσσου: «Ήταν μια εύκολη κούρσα, έτσι όπως την είχαμε σχεδιάσει. Δεν ήθελα να τα δώσω όλα. Παρ’ όλο που ήμουν σε δύσκολη σειρά είχαμε σχετικά ήπιο ρυθμό. Δεν πίεσα τον εαυτό μου αφού ήταν χαλαρή η κούρσα, όμως κοίταζα και πίσω μου για να έχω έλεγχο και για να μην περάσει καμία αθλήτρια στον τερματισμό. Κρατάω δυνάμεις για τον αυριανό ημιτελικό και ελπίζω στον τελικό. Το επίπεδο είναι υψηλό, όμως οι προπονήσεις δείχνουν ότι οι επιδόσεις μου είναι καλύτερες από το ατομικό μου. Είναι το πρώτο μου ευρωπαϊκό Κ18 αλλά είχα συμμετάσχει στο Κ20. Είναι σημαντικό που είμαι τώρα με αθλήτριες της ηλικιακής μου κατηγορίας. Το Κ20 πέρσι δεν το είχαμε προγραμματίσει για ατομικό αγώνισμα, αλλά τώρα είμαι πολύ καλά προετοιμασμένη».

Σφαιροβολία κορασίδων

Η Μαρία Ραφαηλίδου ήταν δυνατή από την πρώτη βολή του αγώνα και συνολικά κατάφερε να περάσει δύο φορές το φράγμα των 18 μέτρων. Είχε το προβάδισμα σε όλη την διάρκεια του τελικού και η μεγαλύτερη βολή της ήταν αυτή στα 18.46μ. Δεν χρειάστηκε να πιάσει το ατομικό της ρεκόρ (18.70μ) για να επικρατήσει. Μεγάλη εμφάνιση ήταν και αυτή της Αναστασίας Ανδρεάδη. Η 16χρονη μας άγχωσε λίγο με τις δύο πρώτες άκυρες βολές της αλλά στην τρίτη μπήκε σε θέση μεταλλίου. Σημείωσε 16.70μ και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Και ενώ φαινόταν ότι οι Ελληνίδες θα κάνουν το 1-2, τελικά η Ανχελίνα Σέπελ (Ουκρανία) μπήκε ανάμεσά τους με βολή στα 17.09μ.

800μ παίδων

Ο Βασίλης Σάλπας πλασαρίστηκε στην πρώτη τριάδα της σειράς του και πέρασε απευθείας στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τερμάτισε σε 1:54.98 (έχει 1:52.94) και κατέλαβε την 22η θέση στην συνολική κατάταξη. Στο ίδιο αγώνισμα ο Αριστείδης Κατσέλης έκανε 1:56.07 (έχει 1:53.91) και ολοκλήρωσε την παρουσία του στην 35η θέση.

Αριστείδης Κατσέλης: «Η κούρσα θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα. Σημείωσα χρόνο αρκετά πιο πάνω από το ατομικό μου ρεκόρ και για αυτό θα μπορούσα να πάω πιο γρήγορα. Όμως είναι η εμπειρία που μετράει, αφού είναι και το πρώτο μου ευρωπαϊκό».

Βασίλης Σάλπας: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και για όλη την εμπειρία, που είναι τρομερή. Στόχος ήταν τα ημιτελικά και βγήκε ευτυχώς. Τώρα στοχεύουμε σε ένα ατομικό ρεκόρ και θα κάνουμε ότι μπορούμε στον ημιτελικό. Ήταν δύσκολη η κούρσα, με αρκετά σπρωξίματα. Είχαμε γρήγορο ρυθμό στο πέρασμα αλλά μετά έπεσε λίγο».

Δισκοβολία κορασίδων

Μεγάλη γερμανο-ουκρανική μάχη έγινε στη σφυροβολία κορασίδων όπου το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε στον πόντο. Η Πολίνα Ζεροζίνσκα (Ουκρανία) στην 3η της προσπάθεια έριξε 72.92μ για να απαντήσει στην 4η βολή η Κλάρα Χέγκεμαν (Γερμανία) με 72.93μ. Το βάθρο συμπληρώθηκε από την επίσης Γερμανίδα Νόβα Κιέναστ που έστειλε τη σφύρα στα 71.44μ για να καταλάβει την 3η θέση.

5.000μ βάδην κορασίδων

Το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Ιταλία, με την Σερένα Ντι Φάμπιο να καταγράφει νέο ρεκόρ αγώνων. Η Ιταλίδα τερμάτισε τον αγώνα της σε 21:50.80, αφήνοντας αρκετά πίσω τις αντιπάλους της. Συνέτριψε και το ατομικό της ρεκόρ, κατεβαίνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα της τα 22 λεπτά, αφού είχε 22:16.77. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Αλέσια Ποπ (Ρουμανία) με 22:03.11, που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ και το χάλκινο η Ντούνια Έρεμιτς (Σερβία) με 23:39.78, που είναι επίσης ατομικό ρεκόρ.
Στον τελικό αυτό συμμετείχε και η Χρυσούλα Χατζηθεολόγου, η οποία με 26:40.95 ολοκλήρωσε στην 18η θέση.

Τριπλούν κορασίδων

Μέχρι την τρίτη προσπάθεια, η Μελίνα Ζάραγκα προηγούταν στον τελικό του τριπλούν, όμως η Λετονή, Μπρέντα Αψίτε, δεν παράτησε τον αγώνα. Στην τέταρτη προσπάθεια πέρασε μπροστά για μόλις ένα εκατοστό και στο έκτο άλμα σφράγισε τη νίκη με 13.18μ (+0,2). Η Ελληνίδα προσπάθησε να απαντήσει σε κάθε προσπάθεια που ακολούθησε αλλά τελικά θα κρεμάσει το αργυρό μετάλλιο στο λαιμό της χάρη στο 13.10μ (+1,2). Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η Ελίζα Βαλέντι (Ιταλία), η οποία στο πρώτο της άλμα έκανε 12.99μ (+0,7).

110μ εμπόδια παίδων

Κάνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ, ο Κιαν Ντάνιελ Ντούφι Εσκαλόνα (Ιταλία) ήταν ο μεγάλος νικητής στα 110μ εμπόδια των παίδων. Ο Ιταλός είχε ατομικό ρεκόρ 13.34 και στον τελικό τερμάτισε σε 13.22 (+1,1) για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο. Δεύτερος ο Γάλλος Λούκας Ντομερζέ που ακολούθησε με 13.34 έχοντας ατομικό 13.32 και το χάλκινο μετάλλιο πήγε ο Βούλγαρος Κρίστιαν Κασάμποβ με 13.47.

100μ εμπόδια κορασίδων

Μεγάλες εκπλήξεις στον τελικό των 100μ εμποδίων των κορασίδων. Ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, η Ντάριλ Εντάσι (Γερμανία) χτύπησε σε εμπόδιο και είχε πτώση, με αποτέλεσμα να γίνει λίγο πιο εύκολο το έργο της Λάουρα Φρλίκοβα. Η Σλοβάκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 12.97 (+0,2), δεύτερη ήταν η Ζοφία Ρότζεκ (Πολωνία) με 13.33 και τρίτη η Οξάν Κίνγκε (Γαλλία) με 13.37, που αποτελεί νέο ατομικό ρεκόρ. Πτώση είχε και δεύτερη αθλήτρια, η οποία ήταν η Όντα Χάνσελ (Νορβηγία).

100μ κορασίδων

Θρίαμβος για την Βουλγαρία, αφού η Ραντίνα Βελίτσκοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και μάλιστα με νέο εθνικό ρεκόρ. Τερμάτισε σε 11.46 (+0,9) και είχε 11.47. Στην δεύτερη θέση με ατομικό ρεκόρ ακολούθησε η Σέιντ Λαποράλ (Γαλλία), η οποία έκανε 11.54 και είχε 11.55. Την τριάδα συμπλήρωσε η Μίλα Οτ (Εσθονία) με 11.62.

100μ παίδων

Ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο για την Γερμανία και αυτή την φορά στα σπριντ. Ο Γιάκομπ Κέμινερ πέρασε πρώτος της γραμμή του τερματισμού με 10.46 (+0,1), επικρατώντας επί του Τζόελ Μάστερς (Βρετανία) που κατέγραψε 10.51. Στην τρίτη θέση ήταν ακόμα ένας Βρετανός και συγκεκριμένα ο Τζόελ Ατζάγι, ο οποίος έκανε 10.61.

Δισκοβολία παίδων

Μεγάλες βολές από τους δισκοβόλους. Ο Γιάκουμπ Ρόντζιακ (Πολωνία) έκλεψε την παράσταση, καθώς σημείωσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στην ηλικιακή του κατηγορία με 64.21μ. Βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ περισσότερο από δύο μέτρα, διότι είχε 62.14μ. Ο Γιαροσλάβ Λίστοπαντ (Ουκρανία) προσπάθησε να τον ανατρέψει αλλά τελικά ήταν δεύτερος με 60.93μ. Τρίτος ολοκλήρωσε ο Κλαν Κράμπτον (Ιρλανδία) με 60.55μ, που είναι εθνικό ρεκόρ.

Έπταθλο κορασίδων

Με εκπληκτική εμφάνιση και συγκεντρώνοντας 6.151 βαθμούς, η Ένι Βιρχόνεν (Φινλανδία) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο έπταθλο. Οι επιδόσεις της στα επτά αγωνίσματα ήταν:
100μ εμπόδια – 13.12 (-0,6)
Ύψος – 1.57μ
Σφαιροβολία – 15.01μ
200μ – 23.92 (+1,2)
Μήκος – 6.04μ (-1,1)
Ακοντισμός – 51.59μ
800μ – 2:26.10
Πίσω από την Βιρχόνεν ολοκλήρωσε η Βρετανίδα Τέα Μπράουν με 5.807 βαθμούς που είναι ατομικό ρεκόρ ενώ τρίτη ήταν η Γερμανίδα Μαρία Σνέμιλιχ με 5.732 βαθμούς κάνοντας επίσης ατομικό ρεκόρ.

Ο πίνακας των μεταλλίων

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/