Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Φάρμακα στην πισίνα

Published

on

Στο επίκεντρο ενός πιθανού νέου σκανδάλου ντόπινγκ βρίσκεται και πάλι η ρωσική κολύμβηση. Προπονητής άλλης χώρας προχώρησε σε μία απίστευτη καταγγελία.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Η ρωσική κολύμβηση έχει μία δυσάρεστη πρωτιά, αυτή των περισσότερων κρουσμάτων ντόπινγκ τα τελευταία χρόνια. Λίγους μήνες πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμα σκανδάλου, μετά τις καταγγελίες που έκανε προπονητής άλλης χώρας. Ο συγκεκριμένος προπονητής δήλωσε ότι του προσφέρθηκε 270.000 ευρώ ετησίως για να δουλέψει σε ένα ρωσικό κολυμβητικό κέντρο, το οποίο περιελάμβανε στις εγκαταστάσεις του και φαρμακευτικό εργαστήριο. Κατά την ξενάγησή του στο αθλητικό κέντρο, εκπρόσωπος της ρωσικής κολυμβητικής ομοσπονδίας του είπε: «Μην ανησυχείς. Έχουμε επί τόπου φαρμακευτικό εργαστήριο». Ο προπονητής ταραγμένος απέφυγε να ζητήσει να του δείξουν το εργαστήριο, δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται αλλά το μυαλό του πήγε στο… πονηρό. Η σκέψη του πήγα μάλιστα αρκετά χρόνια πίσω στην πρώην Ανατολική Γερμανία. «Δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να συμβαίνουν ακόμα τέτοια πράγματα».
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται στον απόηχο των ήδη πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ της Ρωσίας, με κορυφαία περίπτωση αυτή της Γιουλίγια Εφίμοβα, που τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 16 μηνών αλλά και της έρευνας που έχει παραγγείλει η WADA έπειτα από απόψεις που διατυπώθηκαν σε σειρά ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης για το συστηματικό ντόπινγκ. Αυτά τα ντοκιμαντέρ εμπλέκουν ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενα το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το 2010, βάσει του οποίου τα δείγματα ντόπινγκ δεν βγαίνουν από σύνορα αν δεν ανοιχτούν στη Ρωσία. Αυτό βέβαια παραβαίνει τους κανονισμούς της WADA αλλά και της FINA. Εκτός αυτού ακολουθείται και άλλη διαδικασία για να βεβαιωθούν οι Ρώσοι ότι δεν θα πιαστούν θετικοί σε διεθνείς διοργανώσεις. Υποβάλλονται σε ελέγχους πριν αναχωρήσουν οι αποστολές και όποιος δεν είναι «καθαρός» απλά δεν ταξιδεύει, όπως τόνισαν ο προπονητής στίβου Όλεγκ Ποπόφ και ο αθλητής των 400μ. Βαλεντίν Κρουλιάκοφ.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ούτε προπονητές ούτε επίσημοι παράγοντες εμπλεκόμενοι σε αυτόν. Πιστεύω ότι είναι ιδιώτες και τα κάνουν αυτά εκτός συστήματος. Αν όμως το σύστημα είναι όπως περιγράφεται στα ντοκιμαντέρ και όλα προέρχονται από υψηλά πρόσωπα τότε θα πρέπει να σκεφτώ να κάνω άλλη δουλειά», σχολίασε άλλος προπονητής, ενώ ένας τρίτος τόνισε: «Είναι τόσο ενοχλητικό, γιατί πρέπει να δουλέψουν 20 φορές πιο σκληρά αυτοί που δεν κλέβουν». Ένα ακόμα περιστατικό που προκάλεσε την περιέργεια πολλών ήταν η παρουσία ενός γραφείου με φαρμακευτικά ήδη στο κολυμβητήριο που φιλοξένησε πέρσι το παγκόσμιο κύπελλο της Μόσχας. Ακόμα και απλά παυσίπονα ή βιταμίνες να είχαν τα μπουκάλια, η εικόνα αυτή εν ώρα δράσης στην πισίνα ήταν πολύ ασυνήθιστη.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται και η FINA, που ακολουθεί μία ενοχλητική σιωπηρή στάση. Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν ζήτησε ανάλογη έρευνα με αυτή που ζήτησε η WADA ή η IAAF για τον στίβο, μετά τα όσα καταγγέλθηκαν στα γερμανικά ντοκιμαντέρ και μέσα σε όλα αυτά τον περασμένο Οκτώβριο απένειμε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την ύψιστη τιμή της, το FINA Order, χωρίς καν να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να παρθεί η απόφαση κατόπιν συνεδρίασης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/