Connect with us

TOP

Φιάσκο με Ρώσους στο μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος

Published

on

Μετά τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο που ήταν… κολοβός και τελικά δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως ημιμαραθώνιος, δυστυχώς ακολούθησε και δεύτερη γκάφα από τους διοργανωτές που έχουν στην ευθύνη τους και τον διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» εκθέτοντας για ακόμα μια φορά την Ελλάδα διεθνώς με την προχειρότητα και την επιπολαιότητα που αντιμετωπίζουν μία διοργάνωση πολλών χιλιάδων ευρώ.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Δυστυχώς, οι άνθρωποι του αθλητικού συλλόγου ΜΕΑΣ Τρίτων υπέπεσαν σε δεύτερη μεγάλη γκάφα αυτή τη φορά με διεθνή αντίκτυπο, καθώς έγιναν οι πρώτοι που σε παγκόσμια… αποκλειστικότητα επέτρεψαν σε κανονικότατους Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν εκτός Ρωσίας παρά το εν ισχύ διεθνές απαγορευτικό.
Η ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού της Ρωσίας και κατ’ επέκταση όλοι οι Ρώσοι αθλητές της, βρίσκονται – ως γνωστόν σε όλο τον πλανήτη – εδώ και πέντε μήνες αποκλεισμένοι από κάθε διεθνή διοργάνωση στίβου και δρόμου με απόφαση της ΙΑΑF λόγω μεγάλων σκανδάλων σε θέματα ντόπιγκ.
Η Ρωσία και οι αθλητές της είναι πολύ πιθανό να μην συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, για την ακρίβεια με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμμετέχουν, αλλά αυτά είναι για τις χώρες όπου οι κανόνες και οι ποινές εφαρμόζονται. Δυστυχώς στην Ελλάδα όπως πολλά άλλα πράγματα, αποτελούν ψιλά γράμματα.
Έτσι στη διοργάνωση που χρυσοπληρώνουν χορηγοί και συμμετέχοντες δρομείς, είχαμε το φιάσκο της χρονιάς που εκθέτει ανεπανόρθωτα όλη τη χώρα, καθώς σπάσαμε το διεθνές απαγορευτικό λες και σην Ελλάδα υπάρχουν άλλοι κανόνες.
Τρείς επίλεκτοι Ρώσοι αθλητές λοιπόν που εδώ και πέντε μήνες έτρεχαν μόνο εντός Ρωσίας στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά πρωταθλήματα, έπιασαν στον ύπνο ολόκληρη την διοργάνωση του διεθνή μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος, η οποία όχι απλά τους αποδέχθηκε στον αγώνα των 10χλμ. αλλά τους ανέβασε και στο βάθρο των νικητών καθώς κατάφεραν να διακριθούν και να είναι από τους πρωταγωνιστές του αγώνα.
Στους αγώνες που περιλαμβάνονται στη διοργάνωση του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» δηλώθηκαν συνολικά εννέα Ρώσοι αθλητές και αθλήτριες. Δε γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς αγωνίστηκαν (οι διοργανωτές ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα), παρά μόνο για τους τρεις που ανέβηκαν στο βάθρο των 10χλμ.! Και δυστυχώς για τους ανθρώπους του Τρίτωνα – όπως ήδη προαναφέρθηκε – δεν πρόκειται για απλούς ερασιτέχνες δρομείς, αλλά κανονικότατους Ρώσους αθλητές με δελτία στην ομοσπονδία τους και συμμετοχές στα ρωσικά πρωταθλήματα.
Μάλιστα τις προηγούμενες εβδομάδες αγωνίστηκαν (οι δύο από αυτούς) τόσο στο περιφερειακό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μόσχας όσο και στο ρωσικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου (23-25 Φεβρουαρίου στη Μόσχα), στο οποίο ο δεύτερος των 10χλμ. στη Θεσσαλονίκη, Ισκαντέρ Ιαντγκάροφ, ήταν τρίτος στην σειρά των 1.500μ. (3:50.65), ενώ στο περιφερειακό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μόσχας (9-10 Φεβρουαρίου) αγωνίστηκε στα 3.000μ. (8:15.02) όπου κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Η δεύτερη στα 10χλμ. γυναικών στη Θεσσαλονίκη, Ντάρια Τσουντάικινα έχει επίσης συμμετοχές τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο στο περιφερειακό πρωτάθλημα κλειστού της Μόσχας, όπου ήταν 7η στα 1.500μ. (4:33.04) και 5η στα 800μ. (2:12.82), όσο και στο ρωσικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου όπου ήταν 6η στη σειρά των 800μ. (2:09.48) και 7η στη σειρά των 1.500μ. (4:34.15).
Ο τρίτος από της ρωσικής… παρέας που ανέβηκε στο βάθρο (3ος στα 10χλμ.), Πάβελ Αντίσκιν, δεν έχει κάποιον αγώνα καταγεγραμμένο για το 2016, αλλά είναι και αυτός από τους εγγεγραμμένους αθλητές της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, οι οποίοι έχουν απαγορευτικό να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση στίβου και δρόμου.
Για να είμαστε σωστοί θα πρέπει να διευκρινήσουμε πως ο αγώνας του Τρίτωνα που έχει διεθνή χαρακτήρα, διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος και φέρει την ευθύνη ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν αναγνώριση ενός αγώνα και των επιδόσεών της, καθώς και της εφαρμογής κανονισμών και διεθνών αποφάσεων, ενώ η μπάλα παίρνει και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αν και η ίδια δεν έχει κάποια δικαιοδοσία.
Η οποία ΕΟΕ μάλλον ελαφρά την καρδία επέτρεψε το λογότυπό της να φιγουράρει στην αρχική σελίδα του site της διοργάνωσης με τη σημείωση, ότι ο αγώνας διεξάγεται και υπό τη δική της αιγίδα! Σε μία περίοδο που ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος βρίσκεται στη διαδικασία της επιλογής του ως «αθάνατου» στη ΔΟΕ, έρχονται κάποιοι να τον διασύρουν εν αγνοία του…
Τα θέμα δυστυχώς είναι πολύ σοβαρό και σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς ο ΣΕΓΑΣ θα πρέπει να παρέμβει και να ακυρώσει τα αποτελέσματα και παράλληλα να δώσει εξηγήσεις στη διεθνή ομοςπονδία πως βρέθηκαν επίλεκτοι Ρώσοι αθλητές να αγωνίζονται στην Ελλάδα σε διεθνή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του.
Θα περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση των διοργανωτών επί του θέματος, τόσο της προέδρου της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής, Βούλας Πατουλίδου όσο και του γενικού διευθυντή της διοργάνωσης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr