Connect with us

TOP

Φοβερή η 3η μέρα των αγώνων

Published

on

Τελικά στον παγκόσμιο στίβο μόνο ο Γιουσέιν Μπολτ δεν χάνει όταν η πίεση χτυπάει κόκκινο. Ακόμα και ο τεράστιος Ρενό Λαβιλενί έφυγε με το κεφάλι κατεβασμένο από τη «Φωλιά του Πουλιού» κατά την Τρίτη μέρα του 15ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου.

Πεκίνο, φωτογραφίες Άγγελος Ζυμάρας
[email protected]

Ο Γάλλος επικοντιστής, ο αθλητής της χρονιάς για το 2014, θα πρέπει να περιμένει ακόμα δύο χρόνια για το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, αφού περιορίστηκε στην τρίτη θέση στον τελικό του επί κοντώ, όπου θριάμβευσε ο σούπερ πιτσιρικάς Σον Μπάρμπερ.
Στα υπόλοιπα χάιλαϊτς της ημέρας, ο Εζέκιελ Κεμπόι συνέχισε το… βιολί του στα στιπλ, όπως και η Σέλι-Αν Φρλειζερ στα 100μ, ενώ η Ελλάδα πανηγύρισε την πρώτη πρόκριση σε τελικό με τη Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ. Αντίθετα, η Κατερίνα Στεφανίδη, σε μια χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα έμεινε 15η με 4.45μ. και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει μία ακόμα διάκριση στην καριέρα της. Εκτός τελικού και η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στον δίσκο με 58.20 (23η στις 31).
Πιο αναλυτικά τα δρώμενα κατά την τρίτη μέρα δράσης στο Πεκίνο:

ΤΕΛΙΚΟΙ
Επί κοντώ ανδρών

Το χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα εξακολουθεί να στοιχειώνει τον Ρενό Λαβιλένι. Ο άνθρωπος που επανέφερε τη δημοφιλία του επί κοντώ σε δυσθεώρητα ύψη, 15 και βάλε χρόνια μετά τα κατορθώματα του «τσάρου» Σεργκέι Μπούμπκα, περιορίστηκε στο Πεκίνο στο χάλκινο μετάλλιο, σε έναν τελικό όπου οι αθλητές έπεσαν θύματα της υπερβολικά μεγάλης ανόδου του πήχη από το ένα ύψος στο άλλο.
Ξεκινώντας την αναφορά μας στον τελικό από τον «Αιρ» Λαβιλενί ίσως αδικούμε τον μεγάλο – ίσως όχι και τόσο ανέλπιστο τελικά – νικητή, τον 21χρονο Σον Μπάρμπερ, που είχε προειδοποιήσει νωρίτερα στη σεζόν πετυχαίνοντας μεγάλο εθνικό ρεκόρ με 5.93μ. Ο Καναδός ήταν ο μόνος που πέρασε το 5.90μ. με την πρώτη, ενώ ο νικητής του 2013 Ράφαελ Χολτσντέπε χρειάστηκε και τις τρεις προσπάθειες. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011, Πολωνός Πάβελ Βοϊτσιεχόβσκι, ο συμπατριώτης του Πιότρ Λίσεκ και ο Λαβιλενί απέτυχαν σε αυτό το ύψος, αλλά περνώντας το 5.80μ. με την πρώτη μοιράστηκαν το χάλκινο μετάλλιο.
Ηταν πάντως απίστευτο να βλέπουμε τον πήχη να ανεβαίνει από το 5.65μ. στο 5.80μ., από εκεί στα 5.90 και έπειτα κατ’ ευθείαν στα 6.00, αφού οι αθλητές με ενδιάμεσα ρεκόρ (π.χ. 5.75 ή 5.82) είχαν ένα βουνό να ανεβούν για να διακριθούν και ουσιαστικά νίκησε αυτός που δεν έκανε κανένα λάθος. Για παράδειγμα στα 6.00 ο Χολτσντέπε είχε καλύτερα άλματα από τον Μπάρμπερ και ίσως αν υπήρχε η δυνατότητα να δοκιμάσουν και οι δύο στα 5.95μ. πριν από τα 6.00μ. να ήταν ο Γερμανός ο νικητής.
Με τα ίσως, όμως, δεν κρίνονται οι τίτλοι και βάσει των κανόνων του παιχνιδιού στο Πεκίνο, ο Μπάρμπερ ήταν δικαιότατα ο νικητής. Μια λαμπρή καριέρα διαγράφεται για τον νεαρό Καναδό σε ένα αγώνισμα που σφύζει πια από ποιότητα.

Τριπλούν γυναικών
Το χρυσό μετάλλιο, δεύτερο συνεχόμενο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, της Κατερίνε Ιμπαργκουέν δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, πιο πίσω όμως έγινε «κακός χαμός». Η Χάνα Κνιάζεβα-Μινένκο, η εκπρόσωπος του Ισραήλ, πήδηξε στη δεύτερη προσπάθειά της 14.78μ. (εθνικό ρεκόρ) και προς στιγμήν έδειξε να απειλεί την Ιμπαργκουέν, αλλά αυτό το άλμα αποδείχτηκε ότι ήταν το ταβάνι της.
Η Γκαμπριέλα Πέτροβα με 14.52μ. κρατούσε το χάλκινο μετάλλιο μέχρι την τέταρτη προσπάθεια, αλλά τότε η Ολγκα Ριπάκοβα την ξεπέρασε με 14.59μ. Η Βουλγάρα απάντησε εκ νέου με ατομικό ρεκόρ, 14.66μ., αλλά η κλάση και η εμπειρία της νικήτριας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου μέτρησε στο φινάλε, με την Ριπάκοβα να πηδά 14.77μ., να «τσιμπά» το χάλκινο και να χάνει το ασημένιο στον πόντο.

10.000μ. γυναικών
Θριαμβευτική επαναφορά της Βίβιαν Τσέρουϊγιοτ στο διεθνές προσκήνιο με τη μεγάλη της νίκη στα 10.000μ. σε μια κούρσα αργή (31:41.31), όπου στο τέλος μίλησε η ταχύτητα.
Αν και στα χαρτιά η Γκελέτε Μπούρκα από την Αιθιοπία (31:41.77) ήταν πιο γρήγορη, έχοντας σαφώς καλύτερους χρόνους στα 1500μ., η Κενυάτισσα πρωταθλήτρια του 2011 ήταν λιγότερο εξαντλημένη στο φινάλε και νίκησε στο σπριντ τη μεγάλη της αντίπαλο.
Κλου του αγώνα ο τρόπος με τον οποίο η Αμερικανίδα Μόλι Χαντλ έχασε το βάθρο από τη συμπατριώτισσά της Εμιλι Ινφελντ. Η Χαντλ σήκωσε τα χέρια να πανηγυρίσει το διαφαινόμενο χάλκινο μετάλλιο, αλλά η Ινφελντ ξοδεύοντας την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων που της είχαν απομείνει κυνήγησε την κούρσα μέχρι το τελευταίο εκατοστό και ρίχνοντας το κορμί της στη γραμμή του τερματισμού κατατάχτηκε τρίτη με 31:43.49.

3.000μ. στιπλ ανδρών
Είναι πραγματικά άδικο για τον ανεπανάληπτο Εζέκιελ Κεμπόι να μην έχει κερδίσει τη θέση που του αρμόζει στον παγκόσμιο στερέωμα. Ο 33χρονος Κενυάτης έκανε το… κορόιδο για 2.800 μέτρα στον τελικό, αλλά όταν αποφάσισε να βάλει την… έκτη που μόνο αυτός διαθέτει στο «κιβώτιο ταχυτήτων» του, πέταξε προς το έβδομο μετάλλιο σε ισάριθμες συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και κέρδισε το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό με χρόνο 8:11.28.
Μόνο ο Σεργκέι Μπούμπα με έξι χρυσά και ο Λαρς Ρίντελ με πέντε χρυσά και ένα χάλκινο είχαν κατακτήσει περισσότερα μετάλλια σε ένα μόνο αγώνισμα στην ιστορία της διοργάνωσης, αλλά ο Κεμπόι από χθες τους ξεπέρασε και είναι πλέον ο νεότερος, αλλά και ο γηραιότερος στιπλίστας που έχει κερδίσει το αγώνισμα.
Οι Κενυάτες έκαναν πάρτι γενικώς στα Πεκίνο, με τον Κονσέλσους Κιπρούτο δεύτερο σε 8:12.38, τον Κονσέλσους Κιπρούτο τρίτο (8:12.54) και τον Τζάιρους Μπίρετς τέταρτο (8:12.62). Απογοήτευσε ο Αμερικανός Εβαν Τζάγκερ που έμεινε από δυνάμεις πριν από το πέρασμα της τελευταίας λίμνης και περιορίστηκε στην έκτη θέση.

100μ. γυναικών
Ακόμα και στην κούρσα των 100μ. των ανδρών, παρά την παρουσία του ανίκητου Γιουσέιν Μπολτ, υπήρχε σαφώς μεγαλύτερη αγωνία από τον αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών. Η εκκεντρική όσον αφορά την κόμμωσή της τουλάχιστον, Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις πετάχτηκε, ως συνηθίζει, σαν ελατήριο στην εκκίνηση και δεν κοίταξε ποτέ πίσω, τερματίζοντας σε 10.76, παρά την απέλπιδα προσπάθεια της ιπτάμενης Ολλανδέζας Ντάφνε Σχίπερς στα τελευταία μέτρα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης αποζημιώθηκε τελικά με το αργυρό μετάλλιο και ένα νέο μεγάλο εθνικό ρεκόρ (10.81), αλλά έδειξε ότι, Αλισον Φίλιξ απούσας, είναι το μεγάλο φαβορί στα 200μ. και μάλλον θα τρέξει κάτω από 22 δευτερόλεπτα.
Στον τελικό των «βαμμένων κεφαλών» τρίτη ήταν η Τόρι Μπάουι με 10.86, η μοναδική που σώθηκε από το Βατερλό των Αμερικανίδων στα ημιτελικά.

ΠΡΟΡΚΙΜΑΤΙΚΟΙ/ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Επί κοντώ γυναικών
Οσες πέρασαν τα 4.5μ.5, και ήταν 14 αυτές, πέρασαν στον τελικό και δεν χρειάστηκε περαιτέρω κόπωση με προσπάθειες στα 4.60μ. Η Νικόλ Κυριακοπούλου, αλλά και οι Μαρτίνα Στρουτς, Φαμπιάνα Μούρερ, Ανγκέλικα Μπένγκτσον και Χόλι Μπέρντσοου δεν έριξαν ούτε μία φορά τον πήχη. Αποκλείστηκε η Κατερίνα Στεφανίδη με 4.45μ., όπως και η Ζίλκε Σπίγκελμπουργκ, ενώ η Γιρίνα Πτατσνίκοβα δεν πέρασε ούτε τα 4.30μ., ύψος από το οποίο ξεκίνησε.

Δίσκος γυναικών
Σημαντικές απώλειες δεν υπήρξαν και η είδηση ήταν ότι η Σάντρα Πέρκοβιτς χρειάστηκε και δεύτερη προσπάθεια στα 64.51μ. για το όριο, αφού αν έμενε στο 58.95μ. που έριξε στην πρώτη θα έμενε εκτός. Πιο μακριά πάντως έριξε το δίσκο η Ντένια Καμπαγιέρο με 65.15, ενώ το αυστηρό όριο των 63 μέτρων έπιασαν μόλις τέσσερις και η δωδέκατη του τελικού πέρασε με 60.72μ.

3.000μ. στιπλ γυναικών
Η άνετη Τυνήσια Χαμπίμπα Γκρίμπι ήταν η ταχύτερη των προκριματικών με 9:24.38. Τη σειρά τους κέρδισαν ακόμα η Χίγουοτ Αγιάλιου και η Χάιβιν Τζεπκεμόι. Μεγαλύτερη απώλεια η Ετενες Ντίρο από την Αιθιοπία και χαρακτηριστική η απουσία των Ρωσίδων από το ρόστερ του τελικού.

Μήκος ανδρών
Ο Αμερικανός Τζεφ Χέντερσον (8.36μ.) και ο Βρετανός Ολυμπιονίκης Γκρεγκ Ράδερφοντ (8.25μ.) έδειξαν τα δόντια τους, ενώ οι και οι τρεις Κινέζοι, Γουάνγκ, Γκάο και Λι, πήδηξαν πάνω από 8.10μ. Κι εδώ το όριο πρόκρισης (8.15μ.) αποδείχτηκε υπερβολικό αφού ο δωδέκατος, ο Τσέχος Ράντεκ Γιούσκα πέρασε με 7.98μ. και καλύτερη δεύτερη προσπάθεια από τον Χότσο Μοκοένα. Πλην του Νοτιοφαρικανού από τα μεγάλα ονόματα αποκλείστηκαν ακόμα οι Ζαρκ Βίσερ, Μαρκίς Ντέντι, Ιγκνίσιους Γκάισα και Μίτσελ Τόρνεους.

400μ. γυναικών
Πρώτο βήμα θετικόν για το μεγάλο φαβορί, την Άλισον Φίλιξ, που κέρδισε την 1η σειρά με 50.60. Σταθερή αξία η Κριστίν Οχουρούγκου στη 2η (51.01), άνετες και οι Τζαμαϊκανές Στέφενι Αν Μακφέρσον (50.34) και Κριστίν Ντέι (50.58) στην 4η και 3η σειρά αντίστοιχα, όπως και η Σόνι Μϊλερ από τις Μπαχάμες στην 6η. Την παράσταση έκλεψε πάντως η Ρουμάνα Μπιάνκα Ραζόρ που τερμάτισε σε 50.37 στην 5η κατεβάζοντας το ατομικό της ρεκόρ κατά ένα δευτερόλεπτο!

Ακόντιο ανδρών
Τα 83.00μ ξεπέρασαν εφτά ακοντιστές με καλύτερο όλων τον άσημο Γερμανό πρωταθλητή Ευρώπης εφήβων το 2009, Αντρέας Χόφμαν. Το όριο έπεσε στα 80.86μ., με τους Αρι Μάνιο, Ντμίτρι Ταράμπιν, Πετρ Φρίντριχ και τον ολυμπιονίκη του Λονδίνου με φετινό ρεκόρ 90.16μ. Κεσόρν Γουόλκοτ, να μένουν μακριά ακόμα κι από αυτόν το σαφώς πιο βατό στόχο.

400μ. εμπόδια γυναικών (ημιτελικά)
Η Κασάντρα Τέιτ (54.33) από την 1η σειρά και η Ζουζάνα Χεΐνοβα (54.24) από τη 3η πέρασαν ως νικήτριες στον τελικό, ενώ και η Δανέζα Σάρα Σλοτ Πέτερσεν (54.34) κέρδισε στην πιο δύσκολη δεύτερη σειρά τις Καλίς Σπένσερ (54.45) και Σαμίρ Λιτλ (54.86).

400μ. ανδρών (ημιτελικά)
Επίδειξη δύναμης από τον Κιράνι Τζέιμς στην 1η σειρά (44.16) αι τον Αϊζακ Μακουάλα στη 2η (44.11), ενώ στην 3η ο ΛαΣόν Μέριτ ήθελε αλλά δεν μπόρεσε να υποτάξει τον Γουέιντ Βαν Νίκερκ (44.34 έναντι 44.31). Για τον τελικό χρειάστηκε χρόνος 44.64, με τον πρώην Σουδανό Ραμπάχ Γιουσίφ να είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος της οχτάδας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/