Connect with us

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

Φουρτούνες στην ελληνική ιστιοπλοΐα και η επόμενη μέρα με Καγιαλή – Παπαδημητρίου

Published

on

Ο εκδιωγμός της Βασιλείας Καραχάλιου και η δυσμενής προοπτική για την ελληνική ιστιοπλοΐα να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά από το 1948 έχουν φέρει φουρτούνα στην ΕΙΟ (κυρίως) αλλά και σε ΕΟΕ, υφυπουργείο αθλητισμού. Ένας Ολυμπιονίκης ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της ομοσπονδίας.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]

Η δικαίωση της Καραχάλιου από την παγκόσμια ομοσπονδία αποτελεί «σφαλιάρα» σε υφυπουργείο αθλητισμού και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που δεν φρόντισαν να ακούσουν την αθλήτρια και είτε προτίμησαν να κωφεύσουν (Πολιτεία), είτε επέλεξαν την παραγοντική πλευρά (ΕΟΕ) εκδίδοντας μάλιστα και σκληρή ανακοίνωση κατά της αθλήτριας.

Πιο σοβαρά από όλους ασχολήθηκε η World Sailing (παγκόσμια ομοσπονδία) που εξάντλησε κάθε περιθώριο, άκουσε όλες τις πλευρές στη διαιτητική διαδικασία και αποφάνθηκε τελικά υπέρ της συνέχισης της αθλητικής ζωής της Καραχάλιου, αντί του τερματισμού της, δίνοντας της το letter of clearance. Να σημειωθεί ότι η World Sailing αποφασίζει και κανένας άλλος, πάντα όμως βάσει των κανονισμών.
Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά η World Sailing είπε σε Πολιτεία και ΕΟΕ ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους που είναι η προστασία των αθλητών.

Η Καραχάλιου θα αγωνιστεί αύριο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA6 (όπου δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή), με τα διακριτικά της Πορτογαλίας και θα διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την Πορτογαλία.

Από την άλλη η ΕΙΟ, που με έγγραφο της είχε προτρέψει την Καραχάλιου να αλλάξει χώρα (είναι στα αποδεικτικά) παρουσιάζει στο επίσημο σάιτ της ομοσπονδίας τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής ιστιοπλοΐας για το 2022 (μέχρι τώρα). Μεταξύ αυτών που είναι οι λιγότερες από οποιαδήποτε άλλη Ολυμπιακή ομοσπονδία (μέχρι και η πυγμαχία κατέγραψε περισσότερες και σημαντικότερες επιτυχίες) δεν υπάρχει ούτε μία διάκριση σε Ολυμπιακή κλάση αλλά και στις εκτός Ολυμπιακού προγράμματος κλάσεις, οι διακρίσεις είναι μέχρι 17 ετών και σε μια διοργάνωση βετεράνων…

Από το 2017 φωνάζει ο Νίκος Κακλαμανάκης ότι το σκάφος της ΕΙΟ έχει πορεία στα βράχια. Δύο χρόνια αργότερα συμπαρατάχθηκε μαζί του και η Σοφία Μπεκατώρου. Δύο από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας και του ελληνικού αθλητισμού. Πολλά ειπώθηκαν, πολλές συναντήσεις έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

Φτάσαμε στο σημείο όπου η κορυφαία Ελληνίδα ιστιοπλόος αγωνίζεται για την Πορτογαλία, ο Κακλαμανάκης απομακρύνθηκε από την προπονητική προδομένος και η Μπεκατώρου συνεχίζει τον αγώνα της στο κίνημα #metoo έχοντας απομακρυνθεί και αυτή από την ιστιοπλοΐα.

H Πολιτεία που επέλεξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου μέχρι σήμερα φαίνεται να αλλάζει πλεύση. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και η ΕΟΕ που έχει αποστασιοποιηθεί αρκετά από την ΕΙΟ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sportsfeed έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες για την επόμενη μέρα στην ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Άλλωστε από το 2023 μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο για τις ομοσπονδίες (το 2024 οι εκλογές) και την ΕΟΕ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ΕΟΕ θα στηρίξει το δίδυμο Παύλου Καγιαλή και Γιάννη Παπαδημητρίου. Έναν Ολυμπιονίκη που είναι στην επιτροπή αθλητών της ΕΟΕ και έναν παράγοντα (πρόεδρος του ΙΟΠ) που είναι στην επιτροπή μάρκετινγκ (της ΕΟΕ). Θετικά βλέπει το δίδυμο και η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού που έτσι και αλλιώς είναι υπέρ των υποψηφιοτήτων αθλητών.
Καγιαλής και Παπαδημητρίου θα εμφανιστούν ως ειρηνοποιοί και θα επιχειρήσουν να βάλουν την ελληνική ιστιοπλοΐα και πάλι σε ήρεμα νερά. Οι Ολυμπιακοί του 2024 όμως (δυστυχώς) θα έχουν θυσιαστεί.

Μια χώρα με την 11η μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο και 2η στην Ευρώπη (πίσω από τη Ρωσία) δεν έχει Ολυμπιακή ιστιοπλοΐα και γι’ αυτό ευθύνεται η ΕΙΟ (κατά βάση) και όλοι όσοι παρείχαν κάλυψη στον παραγοντισμό που εξοντώνει τους αθλητές.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!