Connect with us

STORY

Generation X του στίβου

Published

on

Μεγάλες συγκινήσεις και σπουδαία ρεκόρ επεφύλασσε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Νέων Ανδρών και Νέων Γυναικών που διεξήχθη στα Τρίκαλα , συστήνοντάς μας παράλληλα με τους εκπροσώπους της νέας, λαμπρής γενιάς του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Ποιοι είναι εκείνοι που ξεχώρισαν;

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Οι παρακάτω 15 αθλητές και αθλήτριες της λίστας απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι δικαίως θεωρούνται σπουδαία ταλέντα στα αγωνίσματά τους, καθώς είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι στέφθηκαν πρωταθλητές Νέων και Νεανίδων αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι ηλικιακά ανήκουν σε μικρότερες κατηγορίες. Στην κατάρτιση της λίστας λήφθηκαν υπόψη αρκετοί παράγοντες, όπως οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Κυριακή στα βροχερά Τρίκαλα, το επίπεδο του ανταγωνισμού, ο αγωνιστικός τους προγραμματισμός, η διεθνής προοπτική των αθλητών (προκρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων), καθώς και το ατομικό τους ρεκόρ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παρούσα επιλογή είναι ενδεικτική και ουδόλως εξαντλητική, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη παιδιά που έχουν τα προσόντα να διακριθούν στο μέλλον…
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι από το συγκεκριμένο τοπ-15, μόνο πέντε αθλητές είναι από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι 10 προέρχονται από άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Γιώργος Αγορίτσας (γεννηθείς 1995), 200μ., ΓΕΑ Τρικάλων (Τρίκαλα)
Ήταν εντυπωσιακός μέσα στο «σπίτι» του, πετυχαίνοντας με διαφορά τον καλύτερο χρόνο (21.66) στις πέντε σειρές των προκριματικών, ενώ στον τελικό επικράτησε επίσης άνετα με 21.83. Σημειωτέον φέτος έχει ήδη τρέξει την απόσταση σε 21.60 και είναι πάρα πολύ κοντά στο όριο (21.50) για το Παγκόσμιο των εφήβων.

Νίκος Ανδρικόπουλος (1997), Τριπλούν, ΑΕ Αμεινίας Παλλήνης
Παρότι κατετάγη 3ος στον τελικό των Τρικάλων, με άλμα στα 15.14μ., εν τούτοις ο 17χρονος απέδειξε ότι έχει λαμπρό μέλλον, με δεδομένο ότι πριν ένα μήνα στέφθηκε Βαλκανιονίκης Παίδων στην Βουλγαρία και πριν δύο εβδομάδες έκανε μεγάλο άλμα για παίδα στα 15.34μ. στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ήταν 11ος στον αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Γιάννης Γιατζιτζόγλου (1996), Τριπλούν, ΦΣ Καλλιθέας
Τα ίδια ισχύουν και για τον 2ο νικητή του τελικού στο τριπλούν, τον 18χρονο Γιάννη Γιατζιτζόγλου, ο οποίος πήδηξε 15.28μ. αλλά έχει ήδη κάνει φέτος 15.50μ. και απέχει μόλις 10 εκατοστά από την πρόκριση στο Παγκόσμιο Εφήβων. Πέρσι ήταν 10ος στο Παγκόσμιο Παίδων στην Ουκρανία.

Μάρκος Γκούρλιας (1995), 5000μ./10000μ., ΓΑΣ Ιλισσός
Ο 19χρονος αθλητής του Ιλισσού είναι το πρώτο μεγάλο ταλέντο στις μεγάλες αποστάσεις που έβγαλε η Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να μην κέρδισε στον τελικό των 1500μ., αλλά αυτό ήταν και λίγο αναμενόμενο καθώς ειδικεύεται στα 3000μ., 5000μ. και 10000μ. Ωστόσο με το 3:53.91 που πέτυχε είναι ατομικό ρεκόρ και έδειξε πως έχει βελτίωσει την ταχύτητά του που θα τον βοηθήσει πολύ στα αγωνίσματά του. Έχει ήδη το όριο για τα 10000μ. στο Παγκόσμιο Εφήβων που γίνεται στο Γιουτζίν των ΗΠΑ (22-27/07).

Κυριάκος Ζώτος (1996), Δίσκος, ΓΣ Μάνδρων (Κιλκίς)
Ο 18χρονος ρίπτης του Γιάννη Χρίστογλου ρίχοντας με τον ανδρικό δίσκο επικράτησε εύκολα με βολή στα 47.61μ., αφήνοντας αρκετά πιο πίσω όλους τους αντιπάλους του (43.50μ. ο δεύτερος Αντώνης Γιαντσίδης). Ο νεαρός Κιλκισιώτης έχει πιάσει το όριο και για το Γιουτζίν, με επίδοση 56,76μ. Πέρσι ήταν 10ος στο Παγκόσμιο Παίδων στην Ουκρανία.

Ηλιάνα Κοροσίδου (1995), Σφύρα, ΓΕ Αίολος (Πτολεμαϊδα)
Απλά ασυναγώνιστη, είναι ήδη στις τρεις κορυφαίες νεάνιδες σφυροβόλους του κόσμου. Η 19χρονη αθλήτρια του Αίολου Μακεδονίας έκανε… πάρτι στον τελικό, επικρατώντας με βολή στα 64.68μ., μία μόλις εβδομάδα μετά τα τρία πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε στα «Ζαχαριάδεια»! Είναι μία κατηγορία από μόνη της και μεγάλη Ελληνική ελπίδα για μετάλλιο στο Παγκόμιο του Γιουτζίν.

Χρήστος Κοτίτσας (1996), 800μ., ΓΣ Δεσκάτης (Γρεβενά)
Ο απίθανος 800άρης από τη Δεσκάτη (φωτογραφία), που γυμνάζει ο Λάμπρος Ρούκας, χρειάστηκε να δώσει μεγάλη μάχη για να επικρατήσει του τέσσερα χρόνια μεγαλύτερού του Έντι Μούτσο. Ο τελικός χρόνος του (1:52.13) είναι ο καλύτερός του για φέτος και θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερος, αν δεν είχε το βαρύ φορτίο των Πανελληνίων εξετάσεων. Θυμίζουμε ότι πέρσι είχε καταρρλίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων με 1.50.91 και είχε καταταχθεί 11ος στα 800μ. τρου Παγκοσμίου Παίδων στην Ουκρανία πρίν τελικά ακυρωθεί για αλλαγή διαδρόμου.

Γιάννης Κυριαζής (1996), Ακόντιο, ΟΦΚΑ Οδυσσέας Αγίου Δημητρίου
Έκανε τη μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας στον τελικό του Τρικαλινού και κατά δύο χρόνια πρεσβύτερού του, Παρασκευά Μπατζάβαλη. Ο 18χρονος φέρελπις ακοντιστής, γιος του παλιού πρωταθλητή της σφαίρας, Θωμά Κυριαζή, έστειλε το ακόντιό του στα 70,95μ., ενώ είχε άλλη μία βολή πάνω από τα 70μ. (70,10μ.). Αθλητής με σπουδαία προσόντα έχει ήδη βγάλει “ειστήριο” για το Παγκόσμιο Εφήβων στο Γιουτζίν όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Αναστασία Μαρινάκου (1996), 800μ./1500μ., ΓΣ Ερμής Σχηματαρίου (Χαλκίδα)
Ένα πραγματικό «μηχανάκι», η 18χρονη από την Χαλκίδα ήταν για μία ακόμη διοργάνωση εξαιρετική, χάνοντας όμως λόγω εσφαλμένης στρατηγικής στον τελικό, παρότι είχε τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών. Είναι ωστόσο με διαφορά η κορυφαία δρομέας της ηλικίας της, και θα ταξιδέψει στο Γιουτζίν για το Παγκόσμιο Νεανίδων με επιδόσεις 2.07.41 στα 800μ. και 4.21.30 στα 1500μ.

Δέσποινα Μουρτά (1996), 400μ., ΑΕ Ολυμπιάδα (Πάτρα)
Η αθλήτρια της Ντίνας Μπορνιβέλη πραγματικά εντυπωσίασε, επικρατώντας στον τελικό των 400μ. με επίδοση 55.13 και συντρίβοντας το ατομικό της ρεκόρ των 55.64 και πιάνοντας το όριο της IAAF για το Παγκόσμιο Νεανίδων. Αν και μόλις 18 ετών, η Πατρινή αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία των Νέων Γυναικών (έως 22 ετών) εξασφαλίζοντας και τη συμμετοχή της στην Εθνική ομάδα της σκυταλοδρομίας 4×400μ. για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ομάδων “Μπρούνο Ζάουλι”.

Κωνσταντίνα Ρωμαίου (1997), Μήκος/Τριπλούν, Κερκυραϊκός (Κέρκυρα)
Το νέο μεγάλο αστέρι του τριπλούν είναι εδώ! Παρότι κορασίδα, η 17χρονη Κερκυραία ήταν η θριαμβεύτρια στον τελικό του τριπλούν Νέων Γυναικών, με άλμα-ατομικό ρεκόρ στα 12.70μ. (είχε 12.62μ.). Επόμενος στόχος της αθλήτριας του Παύλου Σκορδίλη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (Παίδων-Κορασίδων), στο Ναντζίνγκ της Κίνας (16-28/08).

Γεωργία Στεφανίδη (1995), Επί Κοντώ, ΓΣ Κηφισιάς
Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Όπως η μεγαλύτερη αδερφή της, Κατερίνα, που διαπρέπει στις ΗΠΑ, έτσι και η 19χρονη Γεωργία έδειξε το μεγάλο ταλέντο της, επικρατώντας στον τελικό με άλμα στα 3.85μ., ενώ και αυτή έχει ήδη πιάσει το όριο (4.05μ.) για το Γιουτζίν.

Γιώργος Τριανταφύλλου (1997), Επί Κοντώ, ΑΣ Ρήγας (Θεσσαλονίκη)
Αν και κατετάγη πέμπτος στον τελικό, με άλμα στα 4.80μ., εν τούτοις ο 17χρονος άλτης ξεχώρισε, αφού ήταν ο μικρότερος από όλους τους αθλητές της πρώτης πεντάδας και με το 4.95μ. που υπερέβη πριν δύο εβδομα΄δες στο Αζερμπαϊτζάν, θα είναι παρών και αυτός στους Ολυμπιακούς Νέων του Ναντζίνγκ της Κίνας.

Μαρία Φακιδάρη (1997), 100μ., ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος (Χανιά)
Η 17χρονη ήταν καταπληκτική στα Τρίκαλα, καθώς τερμάτισε δεύτερη στον τελικό των 100μ. με χρόνο 12.06 (χωρίς βοηθητικό άνεμο) που τον πέτυχε δύο φορές (και στον προκριματικό). Ακόμη κορασίδα και αυτό μιλάει από μόνο του όταν κερδίζει τον πανελλήνιο τίτλο δύο παραπάνω ηλικιακών κατηγοριών από αυτήν που ανήκει.

Πέτρος Χατζίου (1996), Επί Κοντώ, ΑΣ Αθλοκίνηση (Μυτιλήνη)
Παρότι μόλις 18 ετών, ο Μυτιληνιός αθλητής του Γρηγόρη Κοντού έφτασε μία ανάσα από το μετάλλιο, μπαίνοντας «σφήνα» στους μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους του. Με άλμα στα 4.90 κατετάγη 4ος, έχοντας την ίδια ακριβώς επίδοση με τους 2ο και 3ο της κατάταξης, αλλά περισσότερο μετράει το γεγονός ότι επιβεβαιώνει το ταλέντο του καθώς από πέρσι με την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Παίδων είχε διαφανεί πως θα μπορεί να συνεχίσει την ελληνική παράδοση στο επί κοντώ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/