Connect with us

STORY

Για όλα έφταιγε η Σου Λι

Published

on

Μετά από έξι χρόνια και οκτώ δικαστικές αναβολές γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο στο σκάνδαλο του ομαδικού ντοπαρίσματος στην Εθνική άρσης βαρών.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Η αθώωση των 25 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο από το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας, είναι μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Όπως ήταν και η αθώωση των Κεντέρη – Θάνου για το περίφημο τροχαίο του 2004. Διότι τα δικαστήρια, για να κηρύξουν ενόχους ζητούν αποδείξεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες…
Για τους αθλητικούς οργανισμούς και τις ομοσπονδίες η απόδειξη για το ντοπάρισμα ενός αθλητή είναι να βρεθεί η ουσία στον οργανισμό του. Για τη Δικαιοσύνη, το ζητούμενο ήταν να διερευνηθεί αν υπήρχε δόλος και κατά συρροή χορήγηση απαγορευμένων ουσιών στους 11 αθλητές και αθλήτριες της άρσης βαρών, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή τους.
Ο Χρήστος Ιακώβου, ο Βαλέριος Λεωνίδης και οι άλλοι 23 κατηγορούμενοι είχαν εδώ και έξι χρόνια στα χέρια τους ένα ισχυρό (για την ελληνική Δικαιοσύνη) χαρτί. Και φαίνεται ότι χάρη και σε αυτό το χαρτί αθωώθηκαν.

Θυμάστε τη Σου Λι;
Ήταν 7 Απριλίου του 2004 όταν ο δικηγόρος του Χρήστου Ιακώβου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε παρουσιάσει το περιβόητο email της Σου Λι, μίας υπαλλήλου της κινέζικης εταιρίας «Auspure” η οποία ζητούσε συγγνώμη από τον Λαρισαίο εισαγωγέα Παναγιώτη Κατσέλο, «διότι αντί να στείλει καθαρή L – Tyrosine (ένα αθώο μίγμα αμινοξέων κα βιταμινών) έστειλε L-Tyrosine με κάτι άλλο που ήταν για ερευνητικούς σκοπούς».

Ο βασιλιάς των αναβολικών
Αυτό το κάτι άλλο ήταν η περίφημη μεθυλτριενολόνη (Μ3), μία πανίσχυρη αναβολική ουσία η οποία δεν ανιχνευόταν τότε στο εργαστήριο του ΟΑΚΑ διότι εδώ δεν υπήρχε το λογισμικό της, αλλά ανιχνεύθηκε στο εργαστήριο της Κολονίας μετά από έλεγχο της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών.
Ο γκουρού του ντόπινγκ, Πάτρικ άρνολντ (ο χημικός που δημιούργησε την THG στο σκάνδαλο Balco στις αρχές του 2000) είχε χαρακτηρίσει την M3 ως «βασιλιά των αναβολικών», καθώς είναι 30.000 φορές ισχυρότερη από την methyltestosterone. O ίδιος είπε ότι κατά τη δεκαετία του ’90 αρκετοί αθλητές στο εξωτερικό χρησιμοποιούσαν αυτή την ουσία, η οποία όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά τοξική για το ήπαρ.
Η Μ3 ήταν η ίδια ουσία στην οποία αργότερα βρέθηκαν θετικοί η Χαλκιά, ο Γκούσης, ο Ρέγας και ο Δρυμωνάκος. Ή όλοι ψώνισαν από την ίδια σάπια ουσία της Σου Λι και εξαπατήθηκαν, ή όπως κατήγγειλαν κάποιος αποφασισμένος για δολιοφθορά, νόθευσε τα σκευάσματά τους. Η δίκη της Χαλκιά και του Γκούση έχει αναβληθεί επ’ αόριστον.
Εν πάση περιπτώσει, επιστροφή στην άρση βαρών. Αθώοι οι κατηγορούμενοι…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/