Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Για πάντα θρύλος

Published

on

Υπήρξε ένας απο τους κορυφαίους αθλητές στίβου όλων των εποχών, αλλά και ένας από τους πραγματικά μεγάλους που δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Η απώλεια του Ρον Κλαρκ σε ηλικία 78 ετών, έκανε τον παγκόσμιο αθλητισμό φτωχότερο.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

Ο Κλαρκ μπορεί να σημέιωσε 17 παγκόσμια ρεκόρ (και πολλά ακόμα που δεν αναγνωρίστηκαν) αλλά θα μείνει αξέχαστος γιατί ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ακόμα και αν προσπάθησε ρισκάροντας τη ζωή του. Το 1968 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, σε υψόμετρο 2240μ., δηλαδή 2000μ. ψηλότερα από ότι ήταν συνηθισμένος να τρέχει. Αν και ήταν το μεγάλο φαβορί λόγω του ότι ήταν κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 5.000μ. και 10.000μ. το σχέδιο του για να κερδίσει του Μεξικανούς και τους Κενυάτες αντιπάλους του οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με το υψόμετρο, ήταν να παραμείνει μαζί με τους πρώτους από την αρχή της διαδρομής και να πιέσει στα τελευταία 2.000μ. Όταν όμως άρχισε να επιταχύνει, ξέμεινε από οξυγόνο με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει τον αγώνα του στην έκτη θέση, λιποθυμώντας πάνω στη γραμμή του τερματισμού. Ο γιατρός Μπράιαν Κόριγκαν που βρισκόταν στο χώρο, έσπευσε να παρέχει οξυγόνο στον Κλαρκ, δηλώνοντας «Ανησυχούσα πως θα πεθάνει. Δε μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε πως υπέφερε από βλάβη στην καρδιά και ότι υπήρχε ρήξη με τον έλεγχο του καρδιακού μυός».
Με κάποιο τρόπο ο Κλαρκ επανήλθε και συμμετείχε στα 5.000μ. όπου εκεί τερμάτισε πέμπτος. Το μόνο Ολυμπιακό μετάλλιο που κατάφερε να κερδίσει ήταν ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στα 10.000μ. Ωστόσο ο σπουδαίος Κλαρκ ήταν ο πρώτος Αυστραλός που είχε την τιμή να ανάψει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη το 1958 και να το επαναλάβει το 2000 στο Σίδνεϊ μαζί με την Κάθι Φρίμαν.
Λίγους μήνες πριν από τους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, θα συμμετέχει σε μια από τις σπουδαιότερες και φιλότιμες ενέργειες του αυστραλιανού αθλητισμού, κάνοντας κάτι που σαν αποτέλεσμα είχε να του φτιάξουν το δικό του άγαλμα. Ενώ έτρεχε σε αγώνα ενός μιλίου, ξαφνικά βρέθηκε μπλεγμένος και έπεσε με δύναμη στο έδαφος. Ο Τζον Λάντι δεν ήταν υπεύθυνος για το μπέρδεμα αλλά πάνω στον αγώνα του πάτησε τον ώμο του Κλαρκ με τα καρφιά και γύρισε για να δει αν είναι καλά. «Συνέχισε» του είπε ο Κλαρκ μετά από μερικά δευτερόλεπτα αντίστασης και ο Λάντι το έκανε τερματίζοντας πρώτος στην κούρσα. «Νομίζω ότι είναι ένα από εκείνα τα περιστατικά που μπορεί να ξεχνιούνται, αλλά παίρνουν δημοσιότητα την συγκεκριμένη στιγμή» είπε ο Λάντι αποτείοντας φόρο τιμής προς τον Κλαρκ. «Ήταν ένας υπερβολικά καλός άνθρωπος, βοήθησε πολλούς αθλητές αλλά και ο ίδιος ήταν ένας εξαιρετικός αθλητής, όχι μόνο για τα παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε αλλά γιατί έθεσε νέα όρια στους δρόμους αντοχής. Ήταν ένας υπέροχος αθλητής και ένας υπέροχος άνθρωπος».
Ο Ολυμπιονίκης των Αγώνων της Ρώμης Χερμπ Έλιοτ δήλωσε «Ο Ρον ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος. Η συνεισφορά του στον αθλητισμό είναι τεράστια. Επίσης ο ίδιος είχε και κοινωνική προσφορά μέσα από τα αθλητικά προγράμματα που πρόσφερε και τον τρόπο ζωής στην περιοχή που ζούσε. Ο Ρον θα μας λείψει».
Ο ιδρυτής του Sports Australia Hall of Fame Τζον Μπέρτραντ, όπου ο Κλαρκ έγινε μέλος το 1985, δήλωσε με την σειρά «Δεν θα μείνει γνωστός μόνο σαν παγκόσμιος αθλητής αλλά και για την προσφορά του στην κοινωνία».
Για αυτό το λόγο έκανε και δύο θητείες σαν δήμαρχος στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/