Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γιατί έχασε ο Κιπτσόγκε στη Βοστόνη;

Published

on

Σε δύσκολη μέρα εξελίχθηκε η χθεσινή για τον κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο μαραθώνιο, Έλιουντ Κιπτσόγκε, καθώς δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που προσδοκούσε και ανατράπηκαν τα σχέδια του, για το πως θα ολοκλήρωνε την καριέρα του και ποια ρεκόρ θα είχε στην κατοχή του. Πλέον αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του και αν θα ακολουθήσει το πλάνο του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν τον αγώνα και στα πρώτα χιλιόμετρα του μαραθωνίου, ο Κιπτσόγκε κατέστησε πολύ σαφές ότι δεν αντιμετώπιζε διαφορετικά τον αγώνα της Βοστόνης από τις άλλες μεγάλες εμφανίσεις του στους μέιτζορ μαραθωνίους. Δεν άλλαξε τις προπονήσεις του για να αντιμετωπίσει τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της διαδρομής, πιστεύοντας ότι οι συνηθισμένες προπονήσεις του στους λόφους γύρω από το Καπταγκάτ θα ήταν επαρκείς. Δεν έτρεξε στη διαδρομή πριν από την ημέρα του αγώνα και δεν ζήτησε από κανέναν συμβουλές για το πώς να την χειριστεί. Στη συνέχεια, μόλις το όπλο πυροβόλησε, βγήκε πολύ δυνατά και φρόντισε να ήταν αυτός που θα προηγείται σχεδόν σε κάθε βήμα του πρώτου μισού του αγώνα.

Γενικότερα, ο Κενυάτης έτρεξε τον μαραθώνιο της Βοστόνης σαν πρωτάρης όπως και ήταν άλλωστε. Έκανε πολύ γρήγορα περάσματα σε τμήματα της διαδρομής με κατηφόρα και πέρασε πολύ ώρα στο να οδηγεί την κούρσα. Αν και αυτό δεν είναι μία άγνωστη τακτική για τον Κιπτσόγκε, του κοστίζει ενέργεια, τόσο σωματική (έπρεπε να δεχτεί το βάρος ενός ήπιου αλλά όχι ασήμαντου αντίθετου ανέμου) όσο και ψυχική (χωρίς «λαγούς» δεν μπορείς να έχεις κλειστό τον μυαλό σου στα πρώτα χιλιόμετρα). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καιρός ήταν παρόμοιος με αυτόν στο Λονδίνο την τελευταία φορά που ηττήθηκε σε μαραθώνιο, δηλαδή η θερμοκρασία ήταν σχεδόν ίδια, αν και η βροχή ήταν πολύ πιο δυνατή στο Λονδίνο. Ο Κιπτσόγκε έχει κερδίσει στο παρελθόν σε βροχερές συνθήκες, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 και στο Βερολίνο το 2017, αλλά δεν έκανε τόσο κρύο όσο χθες στην Βοστόνη.

Μετά την ήττα του, ο Κιπτσόγκε δεν έκανε δηλώσεις, κάτι που πολλοί θεώρησαν λάθος κίνηση, αφού ήταν το μεγάλο όνομα της κούρσας σε μία μεγάλη διοργάνωση και του δόθηκαν πολλά χρήματα για να τρέξει. Όμως επικοινώνησε με το κοινό του την ίδια μέρα μέσω των social media δηλώνοντας ότι: «Ζω για τις στιγμές που μπορώ να αμφισβητήσω τα όρια. Ποτέ δεν είναι εγγυημένο, ποτέ δεν είναι εύκολο. Σήμερα ήταν μια δύσκολη μέρα για μένα. Πίεσα τον εαυτό μου όσο πιο πολύ μπορούσα, αλλά μερικές φορές, πρέπει να αποδεχτούμε ότι δεν ήταν η μέρα για να ανεβάσω τον πήχη πιο ψηλά. Θέλω να συγχαρώ τους ανταγωνιστές μου και να ευχαριστήσω όλους στη Βοστόνη και από το σπίτι μου για την απίστευτη υποστήριξη, που είμαι τόσο ταπεινός που την λαμβάνω. Στον αθλητισμό κερδίζεις και χάνεις και πάντα υπάρχει το αύριο για μια νέα πρόκληση. Είμαι ενθουσιασμένος για αυτό που ακολουθεί».

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα για τον κορυφαίο μαραθωνοδρόμο; Ο Κιπτσόγκε έχει χάσει μαραθώνιους στο παρελθόν και μπόρεσε να επανέλθει και πάλι στην κορυφή. Όταν έχασε τον πρώτο του αγώνα στο Βερολίνο το 2013, κέρδισε τους επόμενους 10. Μετά τη δεύτερη ήττα του στο Λονδίνο το 2020, κέρδισε τους επόμενους 4 αγώνες του. Θα μπορούσε στα 38 του πλέον χρόνια και μετά από 10 χρόνια κυριαρχίας να αρχίσει να επιβραδύνει ή απλά θα επανέλθει και πάλι δυνατότερος για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παρίσι το 2024. Ο αρχικός του στόχος ήταν να κερδίσει τον μαραθώνιο της Βοστόνης και έπειτα αυτόν της Νέας Υόρκης για να κάνει το 6/6 στους μέιτζορς. Έτσι όπως εξελίχθηκε ο χθεσινός αγώνας, του μένει η Νέα Υόρκη και θα πρέπει να περιμένει του χρόνου ξανά για την Βοστόνη. Όμως η συμμετοχή του είναι αμφισβητήσιμη, διότι αν ηττηθεί και πάλι, υπάρχουν πιθανότητες η ομοσπονδία της Κένυας να τον αφήσει εκτός αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να χάσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρίτο του χρυσό μετάλλιο. Ακόμα μία φορά που μπορεί να δούμε τον Κιπτσόγκε να τρέχει σε μαραθώνιο, είναι το φετινό φθινόπωρο στο Σίντνεϊ, τον οποίο οι Αυστραλοί θέλουν να εντάξουν στους μέιτζορς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/