Connect with us

EDITORIAL

Γιατί κύριε Ξυδάκη;

Published

on

Διπλωματούχος οδοντίατρος, δημοσιογράφος και νυν αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού ο κύριος Νίκος Ξυδάκης. Αυτός που αποφάσισε (αλήθεια με ποιο δικαίωμα) εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού να μη διεκδικήσουμε δια της δικαστικής οδού τα κλεμμένα μάρμαρα της Ακρόπολης. Για να προχωρήσει κάποιος σε μία τέτοια απόφαση, είτε είναι ανόητος, είτε ύποπτος…

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Προσωπικά αρνούμαι, ένας πολιτικός να αποφασίζει για την κληρονομιά της χώρας μου. Αρνούμαι να με εκπροσωπεί οποιοσδήποτε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία. Το δημοψήφισμα είναι η οδός της λογικής σε τέτοια θέματα. Ωστόσο όμως ο κύριος Νίκος Ξυδάκης θεωρεί αυτόν εξαιρετικό διπλωμάτη και διαπραγματευτή. Εκεί που απέτυχαν δεκαετίες τώρα, δεκάδες πολιτικοί, εκεί που η ΟΥΝΕΣΚΟ έφαγε τα… μούτρα της, ο κύριος Νίκος Ξυδάκης θα κάνει τα μαγικά του και θα πείσει το αμετάπιστο βρετανικό μουσείο να μας επιστρέψει τα κλεμμένα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian, η ομάδα της Αμάλ Κλούνεϊ παρέδωσε φάκελο 150 σελίδων στον αναπληρωτή υπουργό με την οδηγία, η προσφυγή να κατατεθεί άμεσα καθώς το timing είναι εξαιρετικό, ενώ βρέθηκε και η αχίλλειος πτέρνα των Βρετανών. Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που τηρούν ευλαβικά το διεθνές δίκαιο. Σέβονται τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και εκεί πιστεύει η ομάδα Κλούνεϊ ότι έπρεπε να στηριχθεί η ελληνική πλευρά. Καταθέτοντας πρώτα για το τυπικό της υπόθεσης, αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων, στο βρετανικό μουσείο και εν συνεχεία την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο. Με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Βρετανία να τάσσεται υπέρ της επιστροφής και την παγκόσμια κοινότητα να θέλει τα μάρμαρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το timing είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Δυστυχώς όμως ο κύριος Ξυδάκης αποφάσισε ότι δεν είναι καλό να προσφεύγει κάποιος στα δικαστήρια ακόμα και αν έχει δίκιο, προσπαθώντας δια της διαβούλευσης να βρει τη λύση. Ο οδοντιάτρος-δημοσιογράφος μάλλον αγνοεί το λόγο ύπαρξης των δικαστηρίων που είναι η τήρηση του νόμου.
Αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό του κύριου Ξυδάκη. Έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από όλους τους προηγούμενους (γνωστό σύνδρομο του Έλληνα);

ΥΓ. Για να τα λέμε όλα, δεν είναι μόνο οι Βρετανοί αρχαιοκάπηλοι. Στο Λούβρο δύο από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Στο μουσείο του Βερολίνου έχουν μεταφέρει τη μισή αρχαία Πέργαμο, ενώ στη Νέα Υόρκη, στο μητροπολιτικό μουσείου υπάρχουν εκατοντάδες εκθέματα από την αρχαϊκή και τη γεωμετρική εποχή, τα κλασικά χρόνια και πολλά κυκλαδίτικά ειδώλια. Φυσικά δεν ξεχνώ το μουσείο του Βατικανού, όπου χάνεις το μέτρημα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr