Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Γιεχουαλό: Είναι η νέα σούπερ σταρ του μαραθωνίου;

Published

on

Πράγματα και θαύματα έκανε χθες στον μαραθώνιο του Λονδίνου η Γιαλεμζέρφ Γιεχουαλό, γράφοντας την δική της ιστορία, αφού έγινε η νεότερη που κερδίζει μέσα στην βρετανική πρωτεύουσα με εθνικό ρεκόρ Αιθιοπίας, σε μια δραματική κούρσα όπου στο τέλος 4 δρομείς έτρεξαν κάτω από το 2:19.

Όσοι και όσες παρακολούθησαν χθες τον μαραθώνιο του Λονδίνου θα θυμούνται για αρκετό καιρό την υπερπροσπάθεια της Γιεχουαλό να περάσει πρώτη την γραμμή του τερματισμού και να κατακτήσει το Λονδίνο. Η πτώση της στο 32ο χιλιόμετρο δεν την πτόησε και ίσως την πείσμωσε περισσότερο για να τρέξει γρηγορότερα από κάθε άλλη αθλήτρια και να τερματίσει σε 2:17:26, επίδοση που αποδεικνύει ότι έχει τις δυνατότητες να κυνηγήσει και να κάνει δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ της Μέρι Κεϊτάνι (2:17:01). Το 2:17:26 είναι μόλις ο 3ος ταχύτερος χρόνος που επιτυγχάνεται στον μαραθώνιο του Λονδίνου μετά το 2:17:01 της Κεϊτάνι το 2017 και το 2:17:42 της Πόλα Ράντκλιφ το 2005.

«Είμαι πολύ χαρούμενη με τη νίκη μου εδώ στο Λονδίνο. Είχα δουλέψει πολύ σκληρά ώστε να είμαι προετοιμασμένη για αυτόν τον αγώνα και το ότι πήρα τη νίκη είναι ένα φανταστικό συναίσθημα», δήλωσε η 23χρονη από την Αιθιοπία μετά την ολοκλήρωση του αγώνα και επισήμανε ότι σύντομα θα είναι το Νο1 στον μαραθώνιο. Η πρώτη θέση στον αγώνα δεν θα μπορούσε από το να την αφήσει ευχαριστημένη γιατί πέρα από το γεγονός ότι έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη για να επιτύχει, κέρδισε και την περσινή νικήτρια και έβαλε φρένο στις Κενυάτισσες. Η Τζόισελιν Τσέπκοσγκέι τερμάτισε δεύτερη σχεδόν μισό λεπτό αργότερα, αφού το χρονόμετρο κατέγραψε 2:18:08.

Ποια είναι όμως η ιστορία της νέας βασίλισσας του Λονδίνου; Η Γιεχουαλό γεννήθηκε στην μικρή πόλη της Φινότ Σελάμ, περιοχή που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας, Αντίς Αμπέμπα. Στην διάρκεια των παιδικών της χρόνων ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην πόλη της μαζί με τον Γκενέτου Μολαλίν, δρομέα που αγωνίζεται στον ημιμαραθώνιο και το ατομικό του ρεκόρ είναι 1:03:51. Οι δυο τους λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να παντρευτούν και σήμερα ζουν και προπονούνται στην Αντίς Αμπέμπα. Η ίδια έχει αναφέρει ότι: «Ξεκίνησα να τρέχω στο σχολείο και συγκεκριμένα στο λύκειο πριν από επτά χρόνια και ήμουν μέρος ενός πρότζεκ, όπου ήρθα στην Αντίς Αμπέμπα και ήμουν μέλος της αιθιοπικής ακαδημίας νέων και αθλητισμού. Έμεινα εκεί για τέσσερα χρόνια και στο τέλος γνώρισα τον προπονητή μου, Τεσέμα Αμπσέρο (μαραθωνοδρόμος με ρεκόρ 2:08:26) και τότε άρχισα να αγωνίζομαι και οι επιτυχίες μου στο τρέξιμο ξεκίνησαν το 2019».

Το βιογραφικό της το 2019 ξεκίνησε με τη νίκη της στο Great Ethiopian Run, αγώνα 10χλμ, και φέτος κατάφερε να επικρατήσει ξανά στην διοργάνωση. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την χώρα της στους αφρικανικούς αγώνες και ήταν η μεγάλη νικήτρια στον ημιμαραθώνιο με 1:10:26, επίδοση που βελτίωσε λίγους μήνες αργότερα με το 1:06:01 (πλέον έχει 1:03:51). Στην πορεία της προς το Λονδίνο έτρεχε περίπου 180-195 χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα, μέθοδος που απέδωσε από ότι φάνηκε στον χθεσινό αγώνα, αφού παρά την πτώση της ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα για να προσπεράσει και να αφήσει πίσω της την Τσέπκοσγκέι. Έχοντας κερδίσει φέτος έναν ημιμαραθώνιο και έναν μαραθώνιο, η Γιεχουαλό ετοιμάζεται για νέους στόχους. Σύμφωνα με τον ατζέντη της, η 23χρονη σχεδιάζει να προετοιμαστεί για το παγκόσμιο πρωτάθλημα cross country, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Αυστραλία.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/