Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Γύρος Ελλάδας: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή της ποδηλασίας

Published

on

Όλα είναι έτοιμα για να δοθεί η εκκίνηση στον ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, στις 2 Μαΐου από το Karteros Beach Sports Center του Ηρακλείου με την ατομική χρονομέτρηση των 6χλμ. Είναι ο δεύτερος αγώνες από την αναβίωση του (μετά από δεκαετία… αργία) και φέτος αναμένεται καλύτερος από ποτέ.

Ο φετινός αγώνας αποτελείται από:

– 658,5 χιλιόμετρα, μοιρασμένα σε έναν πρόλογο και 4 ετάπ
– 20 ομάδες (120 αθλητές) θα συμμετάσχουν στον αγώνα
– 4 ηπείρους εκπροσωπούν οι 20 ομάδες (Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Ωκεανία)
– 16 διαφορετικές χώρες εκπροσωπούν οι 20 ομάδες
– 4 φανέλες θα δοθούν για τις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες
– 7.174 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς θα καλύψουν οι αθλητές
– 6χλμ ατομικής χρονομέτρησης
– 8 ενδιάμεσα σπριντ (2 σε κάθε ετάπ, εκτός του προλόγου)
– 9 σπριντ ανάβασης / 1η κατηγορία (2), 2η (5) & 3η (2)
– 3 Περιφέρειες στις οποίες θα κινηθεί ο Γύρος: Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
– 23 δήμους θα επισκεφθεί ο Γύρος στις 5 ημέρες της διάρκειάς του
– Μπόνους δευτερόλεπτα, 10″, 6″ και 4″ στους τρεις πρώτους κάθε ετάπ (εκτός του προλόγου) και 3″, 2″ και 1″ στους τρεις πρώτους κάθε ενδιάμεσου σπριντ.
– Ο κανονισμός των τριών τελευταίων χιλιομέτρων ισχύει για όλα τα ετάπ με μαζική εκκίνηση
– Ένα δευτερόλεπτο είναι ο χρόνος που υπολογίζεται στον τερματισμό για να μετρηθεί χρονική διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικά γκρουπ ή αθλητές (ισχύει για όλα τα ετάπ εκτός του προλόγου)

Η διαδρομές του Γύρου Ελλάδας

Οι αθλητές θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από τη ράμπα εκκίνησης (με διαφορά 30″ ο ένας από τον άλλο) και θα κατευθυνθούν προς τα ανατολικά, μέχρι τον οικισμό του Σταυρωμένου και την παραλία Αρίνα, όπου θα κάνουν αναστροφή, για να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή στο Karteros Beach Sports Center, όπου θα είναι τοποθετημένος και ο τερματισμός. Το τερέν είναι σχεδόν επίπεδο, οι αθλητές θα έχουν μοναδικό τους αντίπαλο το χρονόμετρο και σύμμαχό τους την ταχύτητα. Οι διαφορές που θα δημιουργηθούν, δε θα είναι μεγάλες, ενώ λίγο μετά τις απονομές και την πρώτη γαλάζια φανέλα του Γύρου, θα ακολουθήσει η επίσημη παρουσίαση των 20 ομάδων.

Την επόμενη μέρα, 3 Μαΐου, θα διεξαχθεί το 1ο ετάπ, με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη του Ηρακλείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος της φετινής διοργάνωσης (187,7χλμ), αλλά και αυτό με τα περισσότερα υψομετρικά (2.561μ), κάτι που σημαίνει ότι εδώ θα έχουμε την πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα στα φαβορί. Η διαδρομή είναι ένας αριστερόστροφος κύκλος μέσα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Οι αθλητές θα κατευθυνθούν νότια, θα περάσουν δίπλα από τον επιβλητικό όγκο του Ψηλορείτη και θα φτάσουν στην πεδιάδα της Μεσαράς, επιστρέφοντας στη συνέχεια και πάλι προς τα βόρεια παράλια.

Στην πορεία, θα συναντήσουν μνημεία που καλύπτουν διαφορετικές περιόδους της ιστορίας μας, από το μινωικό τρίπτυχο της Φαιστού, της Γόρτυνας και της Κνωσού, στο βυζαντινό Καστέλο των Κορνάρων που έχτισε ο Νικηφόρος Φωκάς, μέχρι τους Ενετούς και τα εντυπωσιακά τείχη τους στο Ηράκλειο, με τον τερματισμό δίπλα στο φρούριο Κούλες που δεσπόζει μεγαλόπρεπο στην είσοδο του παλιού λιμανιού. Το φυσικό κάλλος της Κρήτης, οι αρχαιολογικοί της χώροι, αλλά και η Μεγαλόνησος του σήμερα, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από την τηλεοπτική κάλυψη.

Μετά τις δυο αγωνιστικές ημέρες στην Κρήτη, ο αγώνας θα συνεχιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το 2ο ετάπ (178,3χλμ και 1.825μ υψομετρικής διαφοράς) θα εκκινήσει στις 4 Μαΐου από τις ιστορικές Μυκήνες, θα διασχίσει διαγώνια την Πελοπόννησο (από ΒΑ προς ΝΔ) και θα τερματίσει στον μυχό του Μεσσηνιακού Κόλπου, στην παραλία της Καλαμάτας. Στη διαδρομή, οι αθλητές θα συναντήσουν την πιο δύσκολη ανηφόρα της φετινής διοργάνωσης (Αχλαδόκαμπος, 1ης κατηγορίας), αλλά και το υψηλότερο βαθμολογούμενο σημείο (τα 761 μ. στις Βίγλες), κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μάχη ανάμεσα στους διεκδικητές της γαλάζιας φανέλας, αλλά και σε εκείνους τους αθλητές που έχουν ως στόχο την πορτοκαλί φανέλα των βουνών. 

Για μια ακόμα φορά, η ελληνική ιστορία θα κάνει αισθητή την παρουσία της, αφού το πελοτόν, μετά τις πολύχρυσες Μυκήνες, θα περάσει από το Άργος με το επιβλητικό κάστρο της Λάρισας, την Τίρυνθα με τα κυκλώπεια τείχη της, το πανέμορφο Ναύπλιο με τα μεσαιωνικά κάστρα (Παλαμήδι και Μπούρτζι) και τη μοναδική του αρχιτεκτονική, τους Μύλους και την Τρίπολη, σημεία-σταθμούς στην επανάσταση του 1821, τη Μεγαλόπολη με το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας, αλλά και το μέρος όπου είκοσι χρόνια πριν, το 2003, ο Βασίλης Αναστόπουλος έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας ποδηλάτης στη σύγχρονη ιστορία του Γύρου Ελλάδας που κατέκτησε τη γαλάζια φανέλα, την Αρχαία Μεσσήνη με τα άριστα διατηρημένα μνημεία της και τέλος, την Καλαμάτα με το θρυλικό “κάστρο της Ιζαμπώ”.

Την επόμενη ημέρα (5 Μαΐου), το πελοτόν θα πάρει εκκίνηση για το 3ο ετάπ (153 χλμ & 1.621 μ. υψομετρικής διαφοράς) από το Navarino Dunes Beach της Costa Navarino, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με κατεύθυνση προς τον όρμο του Ναυαρίνου και προς τα νότια της μεσσηνιακής χερσονήσου, περνώντας από την Πύλο, τη Μεθώνη, τη Φοινικούντα και την Κορώνη. Ολοκληρώνοντας ένα αριστερό ημικύκλιο στον νομό Μεσσηνίας, οι αθλητές θα τερματίσουν στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας, πιθανότατα σε ένα μαζικό σπριντ. 

Η διαδρομή, μια ακόμη πανδαισία χρωμάτων και τοπίων, με πρωταγωνιστή το απέραντο ελληνικό γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, σε συνδυασμό με ιστορικά μνημεία, θα συναντήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, την παραμυθένια παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, το Παλαιόκαστρο, την Πύλο και το Νιόκαστρο, το Ναυαρίνο και τη Σφακτηρία, θέατρο της διάσημης ναυμαχίας του 1827 και σημείο καμπής για την Ελληνική επανάσταση, τα ενετικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης, καταλήγοντας και πάλι στο Ιόνιο Πέλαγος και την Κυπαρισσία με την υπέροχη Άνω Πόλη και το κάστρο της Αρκαδιάς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/