Ο ΣΕΓΑΣ έστειλε σήμερα τη λίστα με τους 340 αξιολογημένους συλλόγους για τη σεζόν του 2019, η οποία δίνει συμπεράσματα για την ανάπτυξη του αθλήματος κατά τόπους σε σωματειακό επίπεδο.
του Παναγιώτη Βότση
[email protected]
Τη σχετική λίστα για το 2019 μπορείτε να δείτε εδώ. Ο ΓΣ Κηφισιάς είναι ο πρώτος σε βαθμούς σύλλογος και σπάει για 2η φορά την τελευταία εξαετία την κυριαρχία του ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος μετά το 2016. Η ομάδα των Χανίων ήταν κυρίαρχη το 2013, 2014, 2017 και 2018 και βέβαια φέτος πήρε δικαιωματικά τη 2η θέση. Ιστορική άνοδο στην 3η θέση με πάνω από 10000β. κατέγραψε ο ΑΓΣ Ιωαννίνων που με το νέο στάδιο των Ζωσιμάδων απέκτησε φτερά και πλέον θα συνεχίσει σε καλύτερες συνθήκες το εξαιρετικό έργο του. Να σημειωθεί ότι η πόλη της Ηπείρου παρά τη σχετικά πιο δύσκολη πρόσβαση που έχει σε σχέση με άλλες πόλεις αναλαμβάνει διοργανώσεις και αναπτύσσει πολλά διαφορετικά αθλήματα. Η πρώτη δεκάδα έμεινε η ίδια με το 2017 παρά τις ανακατατάξεις με εξαίρεση την προσθήκη του Πανελληνίου Γ.Σ. που πήρε τη θέση του ΣΚΑ Δράμας και δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ιστορικοί σύλλογοι όπως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο Εθνικός ΓΣ έχουν πτωτική πορεία και βρίσκονται στις θέσεις 60, 67 και 111.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Δώδεκα σωματεία έχει μόνο η πρωτεύουσα Αθήνα των τριών εκατομμυρίων πληθυσμού στην πρώτη πενηντάδα, με τα πέντε από αυτά όμως να είναι στην πρώτη δεκάδα. Ο Αίολος Μακεδονίας ΓΕΠΘ είναι το μοναδικό σωματείο της Θεσσαλονίκης εντός του τοπ10 (Νο8), ενώ υπάρχουν άλλα πέντε εντός πενηντάδας. Και στις δύο μεγάλες πόλεις καταγράφεται το φαινόμενο της διάσπασης των μεγάλων σωματείων σε πολλά μικρότερα νέα, λόγω αδυναμίας συνεργασιών και εσωτερικών διαμαχών (Διαβάστε τι είχε γράψει ο κ. Πλούταρχος Σαρασλανίδης για τη Θεσσαλονίκη εδώ). Συνεχίζει να παραπαίει ο στίβος στον Πειραιά λόγω της έλλειψης χώρων άθλησης, αφού πέραν του Ολυμπιακού ΣΦΠ (Νο16), ο επόμενος σύλλογος είναι ο νεοϊδρυθείς ΓΣ Άθλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας (Νο 65), που σημείωσε όμως σημαντική άνοδο.
Περιφέρεια
Αξίζει να αναφερθεί ότι 4/10, 10/20 και 32/50 πρώτα σωματεία ανήκουν στην περιφέρεια (εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης), η οποία αποτελεί τη βάση του ελληνικού στίβου. Ειδική μνεία αξίζει στους συλλόγους της περιφέρειας Κρήτης και Μακεδονίας που κάνουν δουλειά υποδομής και μαζεύουν νέα ταλέντα. Πέρα από την Κρήτη, τα μεγάλα ελληνικά νησιά με ικανό πληθυσμό όπως η Κέρκυρα (ΓΣ Κερκυραϊκός), η Ρόδος (ΑΓΕΣ Καμειρός και ΑΟ Ρόδου ΕΜ Σταματίου), η Μυτιλήνη (ΑΣ Αθλοκίνηση) και η Λήμνος (ΑΟ Ηφαίστεια) έχουν σχηματίσει δυνατές ομάδες. Με δυνατές μεταγραφές διατηρούνται ισχυρές οι δύο καλύτερες ομάδες των Κυκλάδων (Παναξιακός ΑΟ, ΑΟ Μυκόνου).
Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν τα εξής σωματεία:
- ΑΣ Κένταυρος από το Νο23 στο Νο13
- ΓΣ Ηλιούπολης – από το Νο39 στο Νο19
- ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου – Από το Νο37 στο Νο22
- ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας – από το Νο166 (με το προηγούμενο όνομα) στο Νο28
- ΓΕ Αγρινίου – Από το Νο48 στο Νο29
- ΓΣ Απόλλων Πύργου – από το Νο68 στο Νο35
- ΑΟ Ρόδου ΕΜ Σταματίου – από το Νο85 στο Νο40
Αποδυναμωμένα από την άλλη εμφανίστηκαν τα εξής σωματεία:
- ΣΚΑ Δράμας – από το Νο8 στο Νο17
- Κερκυραϊκός ΓΣ – από το Νο15 στο Νο25
- ΑΓΕΣ Καμειρός – από το Νο19 στο Νο38
- ΓΣ Μανδρών – από το Νο20 στο Νο44
- ΓΕΑ Τρικάλων – από το Νο25 στο Νο54
Επιμέρους κατηγορίες
- Κ16: Ο ΣΑΚΑ είχε την καλύτερη παρουσία στη Χαλκίδα με 201β. και ο ΓΣ Σέρρες 93 στην Καβάλα με 194β.
- Κ18: Ο ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος έδειξε τη δουλειά υποδομής που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και πήρε την πρωτιά στα Τρίκαλα με 149β.
- Κ20: Το ίδιο έκανε και στην Κατερίνη με 174β ο σύλλογος από τα Χανιά.
- Κ23: Ο ΓΣ Κηφισιάς ήταν κυρίαρχος στη Λάρισα με 181β.
- Α/Γ: Στον ίδιο σύλλογο ανήκουν πολλά από τα μέλη της Εθνικής Α/Γ αλλά και πολλοί μεταλλιούχοι της Πάτρας, κάτι που φάνηκε από τους 377.5β.
- Ανώμαλος: Ο ΓΣ Γλυφάδας ήταν σαρωτικός με 738.68β. και δείχνει ότι έχει αφοσιωθεί στην ανάπτυξη των αγωνισμάτων αντοχής και των αγωνισμάτων εκτός σταδίου.