Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

H FINA ακολουθεί το παράδειγμα της World Athletics

Published

on

Η παγκόσμια κολυμβητική ομοσπονδία (FINA) αποφάσισε -αν και με 8 χρόνια καθυστέρηση- να εκδώσει μία έκθεση για μεταρρύθμιση επιτροπής, πάνω στην οποία θα στηριχτεί και θα δημιουργηθεί η ανεξάρτητη αρχή ακεραιότητας υγρού στίβου.

της Σταυρούλας Αθανασιάδη
[email protected]

O Αυστραλός Μπιλ Σουίτενχαμ, κορυφαίος προπονητής και μέντορας πολλών σπουδαίων αθλητών που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί  με άλλους προπονητές  από χώρες – μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχουν κάνει έκκληση στη FINA πάνω από 7 χρόνια, ώστε να ασχοληθεί σοβαρά με την ουσιαστική αναμόρφωσή της, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί. Τότε οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν, καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνες από το καθεστώς Μαρκουλέσκου. Σήμερα, όμως, πολλοί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο υγρός στίβος βρίσκεται πολύ χαμηλά στην αξιολόγηση της Ολυμπιακής Επιτροπής, παρουσιάζονται ως πρωτοπόροι και μεταρρυθμιστές που προτείνουν σημαντικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε εξυγίανση του αθλήματος.

Η αλήθεια είναι πως η πρωτοβουλία για αλλαγή τρόπου πλεύσης της FINA ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ, καθώς το τελευταίο διάστημα το όνομα της έχει αμαυρωθεί τόσο με περιπτώσεις αθλητών που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών (όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2019, Σουν Γιανγκ, που ακόμα είναι τιμωρημένος) όσο και με πολλά σκάνδαλα που αφορούν στη κακοδιαχείριση εθνικών ομοσπονδιών.

Ο πρόεδρος της FINA, Χουσείν Αλ-Μουσαλάμ σε δηλώσεις που έκανε για τις νέες μεταρρυθμίσεις είπε: «Ως κεντρικός άξονας της εκλογής μου ήταν η δέσμευση να μεταρρυθμίσω  και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορούμε να έχουμε μαζί μας μία ομάδα ειδημόνων που θα βοηθήσουν στον ανασχηματισμό.  Είναι αποφασιστικής σημασίας για μία ένωση να έχει τα σωστά θεμέλια. Χάρη στη δουλειά της επιτροπής μεταρρύθμισης , οι αλλαγές που υποβάλλονται στις εθνικές ομοσπονδίες είναι πολύ θετικές και εξασφαλίζουν ότι η μελλοντική μας επιτυχία θα έχει διάρκεια». 

Η μεταρρυθμιστική αυτή έκθεση συστήνει αλλαγές σε πολλούς τομείς, όπως στη διοίκηση, στην επικοινωνία, στο μάρκετινγκ, στις διοργανώσεις, στους κανόνες ασφαλείας, στην περίθαλψη, στην ισότητα των φύλων και στη γενικότερη ανέλιξη του υγρού στίβου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος  που εμπεριέχεται στην έκθεση, η aρχή ακεραιότητας υγρού στίβου θα εγκριθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Η εκλογή των μελών, καθώς και των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα λάβει χώρα τον Μάϊο του 2022, στο συνέδριο της FINΑ στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας και η αρχή θα μπορεί να ξεκινήσει τα καθήκοντά της τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2018 Sportsfeed.gr