Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η φόρμουλα των ρεκόρ της καραντίνας: Προπονήσεις σπίτι και ύπνος

Published

on

Σε μία δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο τέσσερις επαγγελματίες αθλητές αναθεώρησαν τη στάση τους απέναντι στα πράγματα και κατάφεραν αυτό που αρχικά φαινόταν σε όλους ακατόρθωτο.

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε όλο το φάσμα της ζωής μας, και βέβαια ο αθλητισμός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το πρώτο χτύπημα ήταν η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και ακολούθησε η αναβολή ή ακύρωση της μεγάλης πλειονότητας των αγώνων της σεζόν της άνοιξης και του καλοκαιριού σε όλα τα αθλήματα ανεξαιρέτως. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις αθλητών οι οποίοι αντεπεξήλθαν με στωικότητα στις δυσκολίες της χρονιάς. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι μετέτρεψαν τον εκνευρισμό και την απογοήτευση σε ευκαιρία, ότι νιώθουν ανανεωμένοι από την παρατεταμένη και αναπάντεχη ξεκούραση και ότι εκτίμησαν την αξία του ύπνου. Άλλοι είχαν την ευκαιρία να ξεπεράσουν τραυματισμούς, άλλοι αυτοσχεδίασαν στην προπόνηση και άλλοι είδαν το άθλημά του από μία άλλη οπτική, χωρίς άγχος και με ευχαρίστηση για την ίδια την προπόνηση. Ακολουθούν τέσσερις περιπτώσεις αθλητών που απέδειξαν ότι ακόμα και μέσα σε μία περίοδο κρίσης, υπάρχουν περιθώρια για πρόοδο.

Ράιαν Κράουζερ – στίβος

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο σίγουρα δεν περίμενε φέτος να σβήσει την ανάγκη για συναγωνισμό με διαγωνισμούς ψαρέματος, όπως αποκάλυψε ότι έκανε στην τηλεφωνική συνέντευξη με την New York Times. «Με βοήθησε να μην τρελαθώ», είπε χαρακτηριστικά. Πολλοί αθλητές επέλεξαν λόγω αυτής της κατάστασης να μην αγωνιστούν καθόλου φέτος και να ξεκινήσουν με ηρεμία το φθινόπωρο της προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ο Κράουζερ όμως δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Στις 18 Ιουλίου, έπειτα από 10ωρο ταξίδι έφτασε οδικώς σε ένα από τα λίγα μίτινγκ που έγιναν στις ΗΠΑ και έριξε τη σφαίρα στα 22.91μ, την καλύτερη επίδοση της καριέρας του και 4η καλύτερη όλων των εποχών. Ο στόχος για τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν δεν είναι άλλος από το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπαρνς, το 23.12μ.

Πώς όμως φτάνεις σε αυτό το επίπεδο σε μία αγωνιστικά «χαμένη» χρονιά; Σύμφωνα με τον Κράουζερ, αυτή η χρονιά ήταν ευκαιρία για ξεκούραση. Ο δίμετρος σφαιροβόλος που ζυγίζει 140 κιλά σε μία κανονική χρονιά θα ήταν εν κινήσει από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες. Φέτος όμως ήταν σπίτι, χωρίς πρόσβαση σε γυμναστήριο, φυσικοθεραπευτή ή εγκαταστάσεις και για αυτό αποφάσισε να… αυτοσχεδιάσει. Δεν έχασε ούτε μία μέρα προπόνησης στην προετοιμασία του, η οποία, αντί να κρατήσει 6-8 εβδομάδες όπως συνήθως, κράτησε 6 μήνες. Συνέχισε να ξυπνάει την ίδια ώρα και να τρώει τα 4 γεύματα της μέρας, συνόλου 5000 θερμίδων, τις ώρες που έπρεπε. Έφτιαξε στον κήπο του τη δική του ξύλινη βαλβίδα με αναστολέα και έκανε βάρη στο γκαράζ του. Πέταγε την μπάλα medicine στον τσιμεντένιο τοίχο μίας γέφυρας και έκανε μόνος του φυσικοθεραπεία με ένα μπαλάκι τένις, μία μπάλα λακρός και ένα foam roller. «Η καραντίνα για μένα ήταν μία νοητική μάχη για να μείνω προσηλωμένος. Η προπόνηση ήταν το αποκορύφωμα της μέρας, το οποίο έσπαγε τη μονοτονία. Αυτό είναι που με κράτησε υγιή πνευματικά», τόνισε στην τηλεφωνική συνέντευξη.

Κατασκευάζοντας την προσωπική του βαλβίδα στον κήπο

Κλερ Κουρζάν – κολύμβηση

Η δις χάλκινη στο παγκόσμιο νεανίδων της Βουδαπέστης πέρυσι στα 50μ και τα 100μ πεταλούδα «ανακουφίστηκε» από την αναβολή των Ολυμπιακών. Η πίεση που είχε η 16χρονη Αμερικανίδα για να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα και να κάνει τους δικούς τους ανθρώπους περήφανους ήταν πολύ μεγάλη και η αναβολή της έδωσε χρόνο και ηρεμία. Παρόλο που από το Μάρτιο κιόλας είχε κλείσει το κολυμβητήριό της, εκείνη δεν παραιτήθηκε τελείως. Έκανε μόνη της προπονήσεις, 30 με 45 λεπτά τη μέρα, σε μη θερμαινόμενη πισίνα στον κήπο του σπιτιού της ενώ ήταν δεμένη με ένα σχοινί για να κολυμπάει στατικά. Έτσι κατάφερε να διατηρήσει την αντοχή της και να βελτιώσει το κολύμπι της, και όχι τη θέση της στο παγκόσμιο ράνκινγκ. Το πιο σημαντικό όμως για την ίδια ήταν ότι κοιμόταν τουλάχιστον 9 ώρες την ημέρα, σε αντίθεση με τις 6-7 που συνήθιζε. Όταν επέστρεψε στους αγώνες το καλοκαίρι σημείωσε 4 ατομικά ρεκόρ. «Απλά νιώθω πολύ καλύτερα με περισσότερο ύπνο και δεν είμαι συνέχεια πιασμένη», είχε δηλώσει η ίδια για τον σημαντικό παράγοντα του ύπνου που εκτίμησε στην καραντίνα. Να σημειωθεί ότι με αντίστοιχο σύστημα και φουσκωτή πισίνα διατήρησαν τη φόρμα τους και οι Έλληνες κολυμβητές Κώστας Εγγλεζάκης και Ιωάννα Σαχά.

Claire Curzan, Kate Douglass Vault Up Historical Rankings in 50 Free
Κλερ Κουρζάν

Βάλερι Όλμαν – στίβος

Όταν αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί και ακυρώθηκαν τα περισσότερα μίτινγκ η πρώην χορεύτρια και νυν δισκοβόλος σχεδόν τα παράτησε για τη σεζόν. Χωρίς τα χρηματικά έπαθλα από τους αγώνες έπρεπε να εξασφαλίσει τα προς το ζην από σπόνσορες, χορηγίες, τις οικονομίες της, ακόμα και από την οικογένειά της. «Ένιωθα χαμένη», είπε για εκείνη την περίοδο. Ο προπονητής της όμως, Ζεμπ Σίον, την παρακίνησε να αναθεωρήσει τους στόχους της και να μείνει όσο μπορεί σε καλή φόρμα στις προπονήσεις τους στο Όστιν του Τέξας. Στις αρχές του Αυγούστου αγωνίστηκε σε ένα μικρό μίτινγκ στο Ράθντρουμ του Αϊντάχο, ο πρώτος της αγώνας από το παγκόσμιο της Ντόχα όπου είχε πάρει την 7η θέση. Και ενώ μετά το παγκόσμιο ένιωθε εξουθενωμένη από την απαιτητική χρονιά και από τα ταξίδια, στο μικρό, ασήμαντο μίτινγκ του Αϊντάχο με τις 6-7 αθλήτριες και τους 20-30 θεατές δεν είχε κανένα άγχος: «’Ενιωθα ότι δεν υπήρχε καμία απόσπαση. Μπορούσα να επικεντρωθώ στην κάθε προσπάθεια μου». Το αποτέλεσμα ήταν μία βολή στα 70.15μ που αποτελεί το νέο εθνικό ρεκόρ ΗΠΑ. Ξαφνικά το ζήτημα τους ήταν άλλο: να προλάβουν να κάνουν τεστ ντόπινγκ εντός 24ώρου για να αναγνωριστεί το ρεκόρ. Μετά από μερικά τηλέφωνα οδήγησαν 4 ώρες μέχρι το Χέρμιστον του Όρεγκον όπου υπήρχε ελεγκτής, και όπου η Όλμαν έδωσε δείγμα ούρων στην τουαλέτα ενός βενζινάδικου. «Ήταν λίγο πρόχειρο σε σχέση με τις προκαθορισμένες διαδικασίες στους μεγάλους αγώνες αλλά θέλαμε να αποδείξουμε ότι όλη η σκληρή δουλειά μας ήταν σωστή», τόνισε η ίδια.

Βάλερι Όλμαν – Σεμπ Ζίον

Τζόσουα Τσέπτεγκεϊ – στίβος

Ο 23χρονος σταρ της Ουγκάντα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να τρέξει τα 5000μ στις 14 Αυγούστου στο ντάιαμοντ λιγκ του Μονακό. Με την αναβολή των Ολυμπιακών ο στόχος μετατέθηκε από το χρυσό του Τόκιο στο παγκόσμιο ρεκόρ των 5000μ. Από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο ο Τσέπτεγκεϊ ήταν αποκλεισμένος στην πόλη του, είχε ελαττώσει τις προπονήσεις του και ξεκουραζόταν περισσότερο από το συνηθισμένο. Είχε χρόνο για να δει περισσότερο τη γυναίκα και τα 2 παιδιά του, κάτι που σε μία κανονική χρονιά δεν κάνει εύκολα. «Έκανα προπόνηση απλά για να διατηρήσω το σώμα μου ξύπνιο», είχε πει μέσω ζουμ σε μία συνέντευξή του. Όταν όμως άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα πήγε αμέσως για προετοιμασία σε υψόμετρο, μαζί με τον Ολλανδό προπονητή του που αντί να πηγαινοέρχεται στη χώρα παρέμεινε εκεί όλο το διάστημα. Μετά από την περίοδο ξεκούρασης, ο Ουγκανέζος ήταν έτοιμος για σκληρές και δύσκολες προπονήσεις, με το ρεκόρ στο πίσω μέρος του μυαλού του. Στο Μονακό κατάφερε να φτάσει έγκαιρα μετά από ένα ταξίδι 80 ωρών, το οποίο περιλάμβανε και μία ειδικά εγκεκριμένη πτήση για την Κένυα από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, αφού κανονικά απαγορευόταν η έξοδος. Όλη η σκληρή προσπάθεια και η ταλαιπωρία όμως απέδωσαν αφού στο Μονακό θαύμασε όλη η υφήλιος το εξωγήινο 12:35.36 που σημείωσε και που τον ανέβασε στην 1η θέση της λίστας όλων των εποχών, μπροστά από τον μεγάλο Κενενίσα Μπεκέλε. «Είχα χρόνο να ξεκουραστώ επειδή δεν ταξίδευα για αγώνες. Είχα την κατάλληλη φυσική κατάσταση για να καταρρίψω το ρεκόρ, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η πρόσβαση στο Μονακό» ανέφερε ο ίδιος μετά το τεράστιο επίτευγμά του.

My toughest training session / NN Running Team
Σε προπόνηση του στην Ουγκάντα

πηγή: New York Times

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/