Connect with us

EDITORIAL

Η Ολυμπιακή ευκαιρία των σκυταλοδρομιών

Published

on

Μια βασική μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μιας Εθνικής Ολυμπιακής αποστολής είναι το πλήθος της. Η ΚΟΕ είναι μια από τις ομοσπονδίες που μπορεί να μεγαλώσει αισθητά την ελληνική αποστολη, αρκεί να δώσει τα κατάλληλα κίνητρα.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Μετά και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 25άρας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορούμε να έχουμε Ολυμπιακές βλέψεις σε τουλάχιστον δύο ακόμα σκυταλοδρομίες.

Η Ελλάδα έχει ήδη πάρει μια ομαδική πρόκριση από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γκουανγκτζού τον Ιούλιο, αυτή της 4Χ100μ. ανδρών, την οποία κατέκτησαν οι Γκολομέεφ, Βαζαίος, Χρήστου και Γεωργαράκης. Όπως είχε αναφερθεί στο Sportsfeed εδώ στην Νότια Κορέα χάθηκε μια καλή ευκαιρία εξασφάλισης πρόκρισης στην 4Χ100μ. μεικτή ανδρών αλλά και στην μεικτή 4Χ100μ. μεικτή. Μετά την μεγάλη βελτίωση των αποδόσεων του Βαζαίου στην πεταλούδα, του Χρήστου στο ύπτιο και της Ντουντουνάκη στην πεταλούδα κρίνεται ακόμα πιο επιτακτικό από πριν να δοθούν περαιτέρω κίνητρα για τις λιγότερο ανταγωνιστικές θέσεις των ομάδων, έτσι ώστε να σχηματιστούν ομάδες ικανές να διεκδικήσουν προκρίσεις στο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το Μάιο.

Θυμίζουμε ότι μετά τη χαμένη ευκαιρία του παγκοσμίου καλούμαστε να βρεθούμε ανάμεσα στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου, πέρα από τις ήδη προκριθείσες, στην παγκόσμια κατάταξη της 31ης Μαΐου 2020. Η περίοδος πρόκρισης για τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια ξεκινάει την 1η Μαρτίου σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο. Πάμε να τις δούμε μία-μία:

  • 4X100μ. μεικτή ανδρών
    Με τους Γκολομέεβ, Βαζαίο και Χρήστου να συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου σε ελεύθερο, πεταλούδα και ύπτιο αντίστοιχα η μόνη θέση που μένει κενή είναι αυτή του πρόσθιου. Οι πιο έμπειροι Αλυφαντής και Καρπουζλής αλλά και οι ανερχόμενοι Θώμογλου και Ασπουγαλής φλερτάρουν από πέρυσι με το 1:02.00, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα γίνει μάχη. Στο παιχνίδι έρχεται με φόρα και ο Παναγιώτης Σαμιλίδης που βρίσκεται σε ραγδαία επάνοδο και έχει ατομικό ρεκόρ 1:00.25 από το 2016 και 1:01.03 σε σκυταλοδρομία φέτος το καλοκαίρι στο… χαλαρό. Από τις ομάδες που δεν πήραν την πρόκριση στη Νότια Κορέα μεγάλη αντίπαλος είναι η Ιταλία που ολοκλήρωσε 13η χωρίς τα μεγάλα ονόματα (π.χ. Σκοτσόλι στο πρόσθιο). Ακολουθούν η Ολλανδία που έδειξε στη Γλασκόβη ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη, η Ιρλανδία και ίσως η Νότια Αφρική με το Λε Κλος και η Γαλλία με το Μανοντού. Τα ατομικά ρεκόρ της βασικής τριάδας (48.68 Γκολομέεφ-ελεύθερο, 52.76 Βαζαίος-πεταλούδα και 53.36 Χρήστου-ύπτιο) αντέχουν από το 2016 και αναμένεται να καταρριφθούν με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Με αυτά τα δεδομένα μία επίδοση στο 3:35.00 είναι απόλυτα εφικτή, και κατά πάσα πιθανότητα θα μας δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο. Αρκεί βέβαια η ΚΟΕ να ανακοινώσει επίσημα τη πρόθεση διεκδίκησης και να χτυπήσει το καμπανάκι της… μάχης του πρόσθιου.
  • Μεικτή 4×100μ. μεικτή
    Αν υποθέσουμε ότι τα πιο γρήγορα στιλ (ελεύθερο και πεταλούδα) δίνονται στις γυναίκες, ο Χρήστου μαζί με έναν από τους πρόσθιους που προαναφέρθηκαν θα στελεχώσουν την ομάδα. Η μία από τις δύο θέσεις των γυναικών, η πεταλούδα, είναι κατειλημμένη από την εξαιρετική Άννα Ντουντουνάκη που με μεγάλο όπλο της το κολύμπι θα κάνει ακόμα πιο σπουδαία πράγματα στην 50άρα σε σχέση με τα ήδη απίστευτα της Γλασκόβης. Το ατομικό της στα 100μ. πεταλούδα της 50άρας είναι 57.77 από το 2018 και δε θα είναι έκπληξη αν πλησιάσει τα 57.00 δευτερόλεπτα. Για το ελεύθερο η ΚΟΕ δεν πρέπει να κοιτάξει πολύ βαθιά στο οπλοστάσιό της, γιατί υπάρχει το βαρύ όνομα της Νόρας Δράκου με τις δύο Ολυμπιακές συμμετοχές. Η 27χρονη έχει 54.81 στα 100μ. ελεύθερο από το 2016 και χρειάζεται κίνητρο και αναπτέρωση ηθικού για να κυνηγήσει την Ολυμπιακή πρόκριση και μέσα από τις σκυταλοδρομίες, πέρα από το ατομικό όριο στα 50μ. ελεύθερο. Η 12άδα της Γκουανγκτζού που έχει πάρει ήδη πρόκριση έκλεισε στο 3:48.44 της Ουγγαρίας. Επίσης μία αντίστοιχη επίδοση είναι εφικτή για την Ελλάδα και αν την κάνει στη Βουδαπέστη έχει ελπίδες να είναι ανάμεσα στις 4 καλύτερες (από αυτές χωρίς πρόκριση) του κόσμου.

Να σημειωθεί ότι συζητήσεις υπάρχουν και για την 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών με τη συμβολή των κορυφαίων σε συνδυασμό με την επόμενη γενιά κολυμβητών (Εγγλεζάκης, Νέγρης, Κυνηγάκης, Δημητρίου), αλλά και για την μεικτή 4Χ100μ. ελεύθερο. Λύσεις υπάρχουν, ταλέντα υπάρχουν και το μόνο που λείπει είναι η θέληση και η οργάνωση. Πέρα από την υποχρέωση της ΚΟΕ να περάσει γραμμή και ομαδικό πνεύμα και να δώσει κίνητρα, ευθύνη έχουν και οι προπονητές των αθλητών. Οι συνέργειες, ειδικά σε ένα άθλημα που είναι περισσότερο ατομικό (στον αγώνα), δεν καλλιεργούνται εύκολα. Θέλει συμβιβασμούς, θέλει κοινή στόχευση και πίστη στο ότι το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης βρίσκεται στην ομάδα, και όχι στις ατομικές προσπάθειες. Κάθε μα κάθε καινούργια προσθήκη στην Ολυμπιακή ομάδα είναι κέρδος για τη χώρα, είναι κέρδος για το άθλημα. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/