Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η διαδικασία πρόκρισης για το παγκόσμιο του 2019 στη Ντόχα

Published

on

Η διαδικασία πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019 στη Ντόχα που θα αποτελέσει και τον οδηγό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, είναι πλέον γνωστή και ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η IAAF θέτει αυστηρά κριτήρια.

του Σούλη Μέζου
[email protected]

Η ελληνική ομοσπονδία στίβου πρέπει να ξεκινήσει άμεσα το σχεδιασμό της για τη διοργάνωση καθώς η διαδικασία πρόκρισης θα γίνει πλέον με κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες θα πρέπει να συμμετέχουν σε αξιολογημένους από την IAAF αγώνες προκειμένου να συγκεντρώσουν τους απαιτούμενους βαθμούς για να βρεθούν σε θέση πρόκρισης. Αθλητές όπως η Στεφανίδη, ο Φιλιππίδης, η Παπαχρήστου, ο Καραλής, ο Τεντόγλου, ο Μπανιώτης, ο Δουβαλίδης, ο Τσάκωνας, η Πεσιρίδου και η Κυριακοπούλου που έχους συχνές συμμετοχές σε υψηλά αξιολογημένους αγώνες (ντάιαμοντ λιγκ και world challenge) δε θα έχουν πρόβλημα πρόκρισης. Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε όλους τους υπόλοιπους που θα πρέπει να στηριχθούν πρωτίστως οικονομικά από τον ΣΕΓΑΣ προκειμένου να πηγαίνουν σε αγώνες και δευτερευόντως η ομοσπονδία να φροντίσει να τους κλείνει και τους αγώνες καθώς δεν έχουν όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες μάνατζερ.
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το πιο δίκαιο όσον αφορά την πρόκριση των καλύτερων αθλητών με συνέπεια, που κάνουν αρκετούς αγώνες και αφήνει έξω τα… πυροτεχνήματα της μιας επίδοσης σε έναν αγώνα με κατηφορικά σκάμματα, μεζούρες που δεν τεντώνουν ανέμους που δεν καταγράφονται από τα ανεμόμετρα. Βέβαια τίθεται θέμα για τους καλούς αθλητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε μίτινγκ του εξωτερικού, όμως για το λόγο αυτό υπάρχουν οι εθνικές ομοσπονδίες και αυτή η αποστολή είναι ο ορισμός της ύπαρξης τους.

H διαδικασία πρόκρισης
Αριθμός συμμετοχών σε κάθε αγώνισμα
100μ. 56
200μ. 56
400/800μ. 48
1.500/3.000μ. στιπλ 45
100/110/400μ. εμπόδια 40
Ρίψεις 32
Άλματα 32
Σύνθετα 24
5.000μ. 42
10.000μ. 27
Βάδην 60
Μαραθώνιος 100
Σκυτάλες 16

Βασικοί κανόνες
– το ανώτερο για κάθε χώρα 3 συμμετοχές σε κάθε αγώνισμα, δεν υπολογίζονται οι wild card
– το ανώτερο ένας αθλητής ή αθλήτρια για κάθε ομοσπονδία που δεν έχει αθλητή ή αθλήτρια σε κατάταξη πρόκρισης
– μία ομάδα σκυταλοδρομίας σε κάθε αγώνισμα για κάθε ομοσπονδία

Περίοδος πρόκρισης
– για τα περισσότερα αγωνίσματα θα είναι 12 μήνες και ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώεται στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Η πρώτη μέρα θα είναι το ηπειρωτικό κύπελλο που διεξάγεται φέτος στην Οστράβα και η τελευταία θα είναι ο τελικός του ντάιαμοντ λιγκ.
– 10.000μ., σύνθετα, μαραθώνιος και βάδην η περίοδος είναι 18 μήνες και ξεκινά στις 7 Μαρτίου 2018 για να ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Περιλαμβάνεται το παγκόσμιο κύπελλο βάδην στην Ταϊκάνγκ καθώς και τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα (για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βερολίνο).

Wild card
Δε χρειάζεται κατάταξη ούτε πρέπει να είναι εντός του περιορισμού των τριών συμμετοχών ανά αγώνισμα. Τη δικαιούνται:
– o/η κάτοχος τίτλου (η Στεφανίδη δηλαδή έχει ήδη προκριθεί ως παγκόσμια πρωταθλήτρια)
– οι νικητές του ντάιαμοντ λιγκ 2019 και των challenge της σφυροβολίας, των συνθέτων και του βάδην.
Αν προκύψουν δύο από το ίδιο αγώνισμα, wild card μπορεί να πάρει μόνο ο ένας ή μία αθλήτρια. Στην Ελλάδα τέτοια περίπτωση μπορεί να προκύψει μόνο στο επί κοντώ των γυναικών αν η Νικολέτα Κυριακοπούλου πάρει τον τίτλο στο ντάιαμοντ λιγκ του 2019 ενώ την ίδια στιγμή η Κατερίνα Στεφανίδη έχει ήδη wild card ως κάτοχος του παγκόσμιου τίτλου από το 2017 στο Λονδίνο.

Πρόκριση μέσω κατάταξης
Για να υπάρξει η μίνιμουμ εκπροσώπηση πρέπει:
– να κερδηθεί wild card
– να χρησιμοποιηθεί το μίνιμουμ εκτός λιστών που δίνει η IAAF για έναν αθλητή ή αθλήτρια
– να προκριθεί μέσω των τυπικών ορίων που θα θέσει η IAAF την 1η Νοεμβρίου 2018

Από αυτές τις τρεις προϋποθέσεις θα προκύψει η πρόκριση μέσω κατάταξης.
Όταν περισσότεροι από τρεις αθλητές ή αθλήτριες είναι εντός κατάταξης πρόκρισης, τότε η κάθε ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποιους τρεις θα στείλει στη Ντόχα.

Αθλητής/αθλήτρια χωρίς πρόκριση
– ένας ή μία για κάθε ομοσπονδία
– δεν μπορεί να είναι στα 10.000μ., τα 3.000μ. στιπλ και τα σύνθετα
– αν πρόκειται για συμμετοχή σε ρίψεις, άλματα ή τα αγωνίσματα εκτός σταδίου θα πρέπει να εγκρίνει τη συμμετοχή η τεχνική επιτροπή της IAAF

Σκυταλοδρομίες
– οι 10 πρώτες ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος σκυταλοδρομίων προκρίνοται απευθείας καθώς και οι 12 πρώτες στη μεικτή 4Χ400μ.
– οι υπόλοιπες 6 και 4 αντίστοιχα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 16 θα προκριθούν με βάσει τις επιδόσεις τους κατά την περίοδο από 6 Μαρτίου 2018 μέχρι 6 Σεπτεμβρίου 2019 σε αγώνες που θα συμμετάσχουν όπου θα υπάρχει συμμετοχή τουλάχιστον δύο χωρών.

Χρονοδιάγραμμα
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 η IAAF θα ανακοινώσεις τις λίστες της παγκόσμιας κατάταξης για κάθε αγώνισμα καθώς και τις 16 ομάδες που προκρίνονται στις σκυταλοδρομίες.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 είναι η τελευταία ημέρα δήλωσης συμμεροχών.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/