Connect with us

TOP

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Published

on

Σε ανεπτυγμένες χώρες λένε πως όσο καλύτερο είναι το βιωτικό επίπεδο για τα Άτομα με Αναπηρία τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο πολιτισμού. Στην Ελλάδα η αντιμετώπιση των ΑμεΑ όσο και αν θέλουμε να είμαστε θετικοί, το ποτήρι είναι όχι μόνο μισοάδειο αλλά το νερό κοντεύει στον πάτο.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

Ωστόσο υπάρχουν Έλληνες αθλητές του στίβου που από το πρώτο βλέμμα εκπέμπουν τόση άμεση θετική ενέργεια και με το χαμόγελο τους και τη δύναμη της ψυχής τους κάνουν το νερό στο ποτήρι να ξεχειλίζει.
Από ένα σφάλμα του γιατρού την ώρα του τοκετού, η διάγνωση ήταν μαιευτική παράλυση εκ γενετής στο άνω δεξί άκρο. Η Στέλλα Σμαραγδή με το που ήρθε στον κόσμο η ζωή δεν της τα έφερε δεξιά όπως στους περισσότερους, αλλά όχι μόνο δεν πτοήθηκε απλά άλλαξε κατεύθυνση προς τα αριστερά για να γράψει με το όνομα της αθλητική ιστορία. Η 20χρονη πρωταθλήτρια του ΠΑΟΚ είναι η προσωποποίηση της αγγλικής έκφρασης «when nothing goes right, just go left» (όταν τίποτα τίποτα δεν πηγαίνει δεξιά, πήγαινε αριστέρα) αποτελώντας πρότυπο αθλήτριας και ανθρώπου. Σχεδόν κάθε αγώνας της είναι και πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία της TF47 (ακρωτηριασμός ενός άνω άκρου), ωστόσο για την ίδια δεν ήταν αρκετό και φέτος αγωνίστηκε για πρώτη φορά και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αρτιμελών στο ΟΑΚΑ. Τι και αν το δεξί χέρι της δεν μπορεί να πιάσει καλά την σκυτάλη, χρησιμοποίησε το αριστερό κερδίζοντας την 4η θέση στην Ελλάδα για την 4Χ100μ. του ΠΑΟΚ, μαζί με τις συναθλήτριες της Εύη Παπουτσή, Ολυμπία Πετσούδη και Ηρώ Πιντή.
«Φέτος ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα αρτιμελών γυναικών και είμαι πολύ χαρούμενη για την εμπειρία. Βρεθήκαμε τόσο κοντά στο μετάλλιο με τις συναθλήτριες μου και ελπίζω ο επόμενος αγώνας μας να είναι ακόμα δυναμικός. Μαζί με τον προπονητή μου επιλέξαμε να αγωνιστώ μόνο στην σκυτάλη και όχι σε κάποιο ατομικό αγώνισμα, όπως το άλμα σε μήκος που είναι και το βασικό μου, διότι η ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει τις επιδόσεις μας σαν ΑμεΑ και θα ήταν πολύ ψυχοφθόρο για μένα να πετύχω ένα νέο ρεκόρ και να μη μετρήσει. Αυτή την στιγμή με το ατομικό μου και ταυτόχρονα πανελλήνιο ρεκόρ 5.21μ. έχω την έβδομη θέση στον κόσμο στην κατηγορία μου και δυστυχώς ενώ έχω πιάσει το παγκόσμιο όριο συμμετοχής για τη Ντόχα, η ελληνική ομοσπονδία καλύπτει τα έξοδα μόνο αν είμαι στις πρώτες έξι της λίστας και δυστυχώς για μια θέση προς το παρόν είμαι εκτός. Αν έκανα νέο ρεκόρ στο ΟΑΚΑ και δε μου το μετρούσαν θα με ενοχλούσε πολύ, οπότε επιλέξαμε να αγωνιστώ στο μήκος μόνο σε αγώνες της κατηγορίας μου. Ωστόσο συνεχίζω τις προπονήσεις μου κανονικά μέσα στο καλοκαίρι, γιατί μέσα μου πιστεύω ότι θα πάω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ και ελπίζω το Σεπτέμβριο στην ημερίδα ΑμεΑ στο ΟΑΚΑ (αν γίνει) να πετύχω το μεγαλύτερο άλμα που θα μου δώσει το εισιτήριο»

Από μικρή στους στίβους
Η πρωταθλήτρια με καταγωγή από την Νικήτη Χαλκιδικής, είναι γεννημένη νικήτρια και το αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Μεγαλωμένη από γονείς καθηγητές φυσικής αγωγής, βρέθηκε από νωρίς στους αθλητικούς χώρους και κάθε αγώνας και υπέρβαση εαυτού για την Στέλλα, με το όνομα της να είναι γραμμένο ήδη στους κατόχους πανελληνίων ρεκόρ τόσο στο μήκος(5.21μ.) όσο και στα 100μ.(13.20) Ωστόσο οι αθλητικές επιτυχίες δεν της ήταν αρκετές, κερδίζοντας αριστεία και σαν μαθήτρια με γενικό βαθμό λυκείου 19.8, την αξιοκρατική είσοδο στη νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και όνειρα για μια καριέρα εγκληματολόγου.
«Τα όνειρα μου έχουν να κάνουν τόσο με μια αξιόλογη πορεία στο κομμάτι των σπουδών μου όσο και σε μια εξίσου αξιόλογη αθλητική καριέρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την οικογένεια μου αλλά και τον προπονητή μου Στέφανο Μάμαλη, ο οποίος χωρίς κανένα οικονομικό όφελος στέκεται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και με στηρίζει. Ελπίζω να γίνει η ημερίδα των ΑμεΑ το Σεπτέμβριο και να έχω την ευκαιρία να διεκδικήσω έστω την έκτη θέση για να πάω στο παγκόσμιο, γιατί αλλιώς θα πρέπει να επιβαρυνθώ όλα τα έξοδα συμμετοχής κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω λόγω έλλειψης χορηγών. Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλα τα άτομα με αναπηρία που μπορεί να διαβάσουν το άρθρο είναι να σηκωθούν από τον καναπέ, να βγουν από το σπίτι και ξεκινήσουν αθλητισμό. Το λέω και προσωπικά σε όλους όσους γνωρίζω, πως όταν ξεκίνησα να προπονούμαι πήρα δύναμη και είδα αλλιώς τη ζωή και τον εαυτό μου» δήλωσε στο Sportsfeed η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του ΠΑΟΚ αλλά και του ΑΣ Ελπίδα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/