Connect with us

INTERVIEW

Ματιάσεβιτς: «Η επόμενη χρονιά είναι γρίφος»

Published

on

Είναι ένας από τους κορυφαίους ατζέντηδες βόλεϊ στον κόσμο και μαζί με τον Λούκα Νόβι οι κορυφαίοι στην Ευρώπη. Ο γεννημένος στη Σερβία, αλλά μεγαλωμένος στη Γαλλία Τζόρτζε Ματιάσεβιτς, μίλησε αποκλειστικά στο Sportsfeed.gr για την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό βόλεϊ εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την επόμενη μέρα στο άθλημα.

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Με μπαμπά βολεϊμπολίστα (Νίκολα) και μητέρα (Ντραγκόσλαβα) μπασκετμπολίστρια (οι γονείς του διεθνείς με την Γιουγκοσλαβία) ο Τζόρτζε έμπλεξε με το.. τένις, όπου ως πιτσιρικάς είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία του φτάνοντας στους 16 του Orange Bowl. Το πάλεψε μέχρι ένα σημείο να γίνει επαγγελματίας, αλλά τελικά αξιοποιώντας το MBA που πήρε από το Auburn, το 2003 δημιούργησε το LZ Sport Pro και σιγά, σιγά άρχισε να χτίζει το όνομα του στο χώρο του βόλεϊ, όπου την τελευταία 5ετία κάνει θραύση.

Τον εντοπίσαμε στο Παρίσι, όπου κι αυτός βρίσκεται σε καραντίνα μαζί με την οικογένεια του και μας μίλησε για το βόλεϊ στις μέρες του κορωνοϊού, ενώ έκανε και τις εκτιμήσεις του για τη σεζόν που έρχεται.

-Πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο που αν όχι τις περισσότερες μέρες του χρόνου, αλλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα μένει σε ξενοδοχείο ή είναι σε κάποιο αεροπλάνο να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι;
«Να σου πω την αλήθεια τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει λίγο δύσκολο, αλλά τουλάχιστον είχα το χρόνο για να απολαύσω την οικογένεια μου. Τα παιδιά μου είναι πέντε και ενός έτους και τώρα που αναγκαστικά είμαι στο σπίτι προσπαθώ να τους αφιερώσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται»

-Πίστευες ποτέ ότι θα ζούσαμε κάτι τέτοιο
«Όχι σε καμία περίπτωση… Στα τέλη Φεβρουαρίου ήμουν στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην Μπολόνια όπου διεξήχθη το Final 4 του ιταλικού Κυπέλλου. Μετά τους δύο ημιτελικούς κάποιοι έλεγαν ότι μπορεί να αναβληθεί ο τελικός, ωστόσο κανείς δεν τους πήρε τότε στα σοβαρά. Ο τελικός έγινε την άλλη μέρα με τον κόσμο κανονικά στις κερκίδες, εγώ επέστρεψα στη Γαλλία, αλλά μέρα με τη μέρα όλοι αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε το τι πραγματικά συμβαίνει και βλέπαμε το ένα μετά το άλλο τα πρωταθλήματα να διακόπτονται ή και να σταματούν οριστικά».

-Ανησυχείς για την επόμενη μέρα στο βόλεϊ και ποιες πιστεύεις ότι θα είναι οι επιπτώσεις στο άθλημα;
«Οι επιπτώσεις υπάρχουν ήδη και τις βλέπουμε μπροστά μας. Πρωταθλήματα δεν ολοκληρώθηκαν, παίκτες δεν έχουν πληρωθεί, ενώ παραμένει άγνωστο στις περισσότερες ομάδες το μπάτζετ που θα υπάρχει την επόμενη χρονιά. Όσον αφορά την επόμενη μέρα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία και πόσο καιρό θα διαρκέσει το lockdown. Σίγουρα όταν ανοίξουν τα γήπεδα για τον κόσμο, θα μπορέσει να κινηθεί διαφορετικά και η αγορά όσον αφορά το βόλεϊ».

Λίγο μετά τη συμφωνία του Λοράν Τιλί με την ιαπωνική Panasonic Panthers.

-Είσαι αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά;
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο που συνήθως ξεκινούν τα πρωταθλήματα βόλεϊ. Αισιοδοξία υπάρχει πάντα, αλλά για παράδειγμα τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορώ να δω και πως θα διεξαχθεί ένας αγώνας με την παρουσία 2-3 χιλιάδων θεατών σε ένα κλειστό γήπεδο, ενώ όπως σου είπα και πιο πριν υπάρχει μια ανησυχία και για τα μπάτζετ της επόμενης περιόδου».

-Στο ποδόσφαιρο είδαμε FIFA, UEFA να αντιδρούν σχετικά γρήγορα και να κάνουν… χώρο για τις εθνικές λίγκες, ενώ ετοιμάζονται ακόμη και να επεκτείνουν τη διάρκεια των συμβολαίων των αθλητών. Στο βόλεϊ θεωρείς ότι FIVB και CEV έδειξαν τα ίδια αντανακλαστικά;
«Στο ποδόσφαιρο είναι άλλα τα μεγέθη. Εκεί τα τηλεοπτικά συμβόλαια είναι πραγματικά πολύ μεγάλα, ενώ στο βόλεϊ είναι αλλιώς. Το ποδόσφαιρο πρέπει να συνεχίσει, ειδικά οι μεγάλες λίγκες της Ευρώπης, καθώς έτσι θα περιορίσει τις απώλειες του. Προσωπικά δεν ξέρω αν τελικά κι η FIVB θα αλλάξει το χρόνο λήξεις των συμβολαίων, ωστόσο θεωρώ πολύ δύσκολο να δούμε σύντομα αγώνες βόλεϊ κι αυτό γιατί με τους περισσότερους ξένους να βρίσκονται στις πατρίδες τους, ακόμη κι αν επιστρέψουν πίσω θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα».

-Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο να προκύψει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πως πιστεύεις ότι πρέπει να προετοιμαστούμε ως άθλημα για να προφυλάξουμε αθλητές, προπονητές αλλά τόσο τις ομάδες όσο και τα πρωταθλήματα;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι εμείς στη βολεϊκή κοινότητα θέλουμε να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα. Οι παίκτες γιατί είναι η δουλειά τους, αλλά κι οι ομάδες γιατί γι’ αυτό υπάρχουν για τον αθλητισμό. Ωστόσο όλο αυτό που βιώνουμε είναι κάτι πάνω από τα σπορ. Αν όντως έρθει το 2ο κύμα τότε θα πρέπει να αλλάξουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, αν και η τωρινή εμπειρία μάλλον θα το κάνει πιο εύκολο. Είμαι σίγουρος πάντως ότι θα υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην παρουσία του κόσμου στα γήπεδα».

Με τον πρωταθλητή Ευρώπης, προπονητή της Εθνικής Σερβίας, Μπόμπα Κόβατς.

-Τοποθετήθηκες πρόσφατα στο θέμα της μείωσης των συμβολαίων των αθλητών με ειδική αναφορά στην Ιταλία όπου έχει προκύψει και διαφωνία. Η συγκεκριμένη θέση σου για μείωση 15-20% αφορά συνολικά όλες τις λίγκες;
«Κάθε χώρα είναι διαφορετικά. Στη Γαλλία επειδή οι ομάδες είναι επαγγελματικές και αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις, η κυβέρνηση πλήρωσε το 85% των μισθών για τους τρεις μήνες που δεν λειτούργησαν, έχοντας όμως ως ταβάνι έναν μισθό 6.000 (δηλαδή κατέβαλλε ως ανώτατο ποσό 5.100 ευρώ). Σε άλλες λίγκες όμως ερασιτεχνικού επιπέδου όπου η κυβέρνηση δεν καλύπτει ένα τέτοιο ποσοστό ή δεν δίνει καθόλου λεφτά, τότε πιστεύω ότι πρέπει να επιμεριστεί η ζημιά. Σίγουρα οι ομάδες έχουν απώλειες εσόδων από τηλεοπτικά, χορηγούς, εισιτήρια, αλλά από την άλλη υπάρχει και εξοικονόμηση κάποιων εξόδων (ταξίδια, διαμονές, έξοδα γηπέδων, διαιτησίας), οπότε πρέπει να υπάρχει ένα μοίρασμα».

-Υπάρχει κάποιο μυστικό πίσω από την τεράστια άνοδο που παρουσιάζει η LZ Sport;
«Δεν υπάρχουν μυστικά. Δουλεύουμε σκληρά και έχουμε συνεργάτες που είναι οι κορυφαίοι στην χώρα τους κι έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που δίνει σιγουριά στους παίκτες μας. Σιγουριά για το ότι θα τους προσφέρουμε τις καλύτερες επιλογές και ότι θα έχουν να ασχοληθούν μόνο με το βόλεϊ. Ξέρουμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για κάθε παίκτη, αξιολογούμε τις προσφορές και προσπαθούμε πάντα για το καλό των πελατών μας»

-Οι εμπειρίες σου από την συνεργασία σου με τις ελληνικές ομάδες ποια είναι;
«Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση κι αυτό γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ πιο ρεαλιστικά τα μπάτζετ που γίνονται. Και πραγματικά έχουμε πολύ καλή συνεργασία με Ολυμπιακό (Τερβαπόρτι, Χουσάι, Μουνιόθ), ΠΑΟΚ (Μάρσαλ, Φιλίποφ, Ίλνιχ), Παναθηναϊκό (Στάροβιτς, Τσάτσιτς), αλλά και με άλλες ομάδες».

Αριστερά ο Χαβιέ Καπφέρ (παλαίμαχος Γάλλος διεθνής) και δεξιά ο Ράικο Γιοκάνοβιτς (παλαίμαχος Σέρβος διεθνής) οι πιο στενοί συνεργάτες του Ματιάσεβιτς.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/