Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η γενιά του Φελπς

Published

on

Μία φουρνιά ταλαντούχων εφήβων εκτόξευσε την κολύμβηση των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν προσεγγίζονται εύκολα. Τα Ολυμπιακά δοκιμαστικά του 2000 αποτελούν ορόσημο για τους Αμερικανούς.

του Άκη Ιωακείμογλου
[email protected]

Τα πρόσωπά τους μοιάζουν πολύ διαφορετικά, η καθαρότητα της εφηβείας έχει φύγει. Έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι, δεν ζουν πλέον κάτω από τους κανόνες των γονιών τους και τους επιτρέπεται φυσικά να ξενυχτούν. Το 2000 δεν ήταν έτσι τα πράγματα για μία συγκεκριμένη γενιά κολυμβητών, που από την Ιντιανάπολις έμελε να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για την αμερικανική κολύμβηση και να εκτοξεύσει το άθλημα σε πολύ υψηλά επίπεδα, που δύσκολα θα βρεθεί άλλη γενιά για να προσεγγίσει.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ να αποτελούν το μεγάλο αθλητικό ραντεβού εκείνης της χρονιάς, στα Ολυμπιακά δοκιμαστικά τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον κάτοχο οχτώ Ολυμπιακών μεταλλίων Γκάρι Χολ Τζούνιορ και τον Λένι Κράιζελμπουργκ, τον Ουκρανό μετανάστη που ζούσε το αμερικανικό όνειρο. Ξαφνικά το ενδιαφέρον όλων στράφηκε σε μερικούς πιτσιρικάδες, οι οποίοι από το πουθενά χρειάζονταν διαβατήριο για να ταξιδέψουν εκείνο το Σεπτέμβριο στην Αυστραλία. Συνολικά οχτώ έφηβοι πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Ήταν ο Άντονη Έρβιν (19), ο Πατ Καλχούν (19),ο Έρικ Βεντ (19), ο Κάιλ Σάλιαρντς (19), ο Κλιτ Κέλερ (18), ο Άαρον Πίρσον (17), ο Ίαν Κρόκερ (17) και ο Μάικλς Φελπς (15). Με εξαίρεση τους 19χρονους, που είχαν έναν χρόνο εμπειρίας στο κολεγιακό πρωτάθλημα, οι υπόλοιποι ήταν απλά ανερχόμενα γυμνασιόπαιδα. Στους τέσσερις κάτω των 19 προστέθηκε αργότερα και ο 18χρονος Μπρένταν Χάνσεν, που έχασε την πρόκριση για το Σίδνεϊ με δύο τρίτες θέσεις στα αγωνίσματα του πρόσθιου.
Από το Σίδνεϊ οι πιο μικροί δεν επέστρεψαν μάλιστα με άδεια χέρια. Ο Κέλερ κατέκτησε ένα χάλκινο στα 400μ. ελεύθερο και ένα ασημένιο στη σκυταλοδρομία 4Χ200μ. ελεύθερο, ο Πίρσολ κέρδισε ένα ασημένιο στα 200μ. ύπτιο τερματίζοντας πίσω από τον Κράιζλμπουργκ σε ένα αγώνισμα όπου οι ΗΠΑ έκαναν το 1-2, ο Κρόκερ πανηγύρισε το χρυσό με την ομάδα των 4Χ100μ. ομαδικής, ενώ μόνο ο Φελπς δεν χάρηκε μετάλλιο τερματίζοντας πέμπτος στα 200μ. πεταλούδα. Ένα χρόνο μετά ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ. Η τετράδα των κάτω των 19 ετών συν τον Χάνσεν κατέκτησε τα επόμενα δέκα χρόνια 45 Ολυμπιακά μετάλλια. Ο μοναδικός που παραμένει εν ενεργεία είναι ο Φελπς, που κατέκτησε μόνος του 22, σπάζοντας και το ρεκόρ του Μαρκ Σπιτς στο Πεκίνο με τα οχτώ χρυσά μετάλλια.
Οι Αμερικανοί θα διοργανώσουν του χρόνου Ολυμπιακά δοκιμαστικά από τα οποία θα προκύψει η αποστολή για το Ρίο, όμως οι δύο εποχές δεν συγκρίνονται με τίποτα. Τα πιο «καυτά» ονόματα αυτή την εποχή είναι ο Ρις Γουίτλεϊ και ο Μάικλ Άντριου αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που έκανε η γενιά του 2000 δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/