Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η κατάταξη των ομοσπονδιών στα Ολυμπιακά αθλήματα για το 2022

Published

on

Το 2022 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του στίβου στα Ολυμπιακά αθλήματα καθώς έφερε στην Ελλάδα τον μοναδικό παγκόσμιο τίτλο και άλλους τρεις σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχοντας πολλές συμμετοχές σε τελικούς, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις Ολυμπιακές κατηγορίες.

Πολλές αθλητικές ομοσπονδίες έκαναν την ετήσια ανασκόπηση τους παρουσιάζοντας τα αγωνιστικά πεπραγμένα για το 2022 με τέτοιο τρόπο που νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη του αθλητισμού. Αυτό άλλωστε αναφέρει και σε επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Μετά από χρόνια έμεινε χωρίς διάκριση σε Ολυμπιακή κλάση, όμως δηλώνει… παγκόσμια υπερδύναμη. Είπαμε, στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις.

Βάσει των πραγματικών στοιχείων, ο στίβος ήταν και για το 2022 το νούμερο ένα άθλημα σε διακρίσεις για την Ελλάδα και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχει κατακόρυφη άνοδο η δημοφιλία του στους Έλληνες φιλάθλους.
Ο βαθμός δυσκολίας όσον αφορά τη διάκριση στο στίβο είναι εξ’ ορισμού μεγάλος καθώς όλος ο πλανήτης (κυριολεκτικά) διαθέτει στίβο. Είναι το πιο φθηνό άθλημα για να ασχοληθεί κάποιος (αρκεί ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια) και έτσι έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια αθλητές παγκοσμίως και από αυτήν την τεράστια δεξαμενή ξεπηδούν οι υπεραθλητές.
Αυτό το άθλημα και φέτος ήταν το Νο1 στην Ελλάδα προσμετρώντας τις επιτυχίες των Ολυμπιακών κατηγοριών σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μόνο στις κατηγορίες ανδρών – γυναικών (δεν λαμβάνονται υπόψη οι ηλικιακές κατηγορίες).
Εκτός υπολογισμού και το ευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο του Απόστολου Χρήστου στα 50μ ύτπτιο της κολύμβησης καθώς και αυτό των 35χλμ της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στο βάδην. Αν και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ο ανταγωνισμός είναι ο ίδιος ακριβώς με τις Ολυμπιακές κατηγορίες (οι ίδιοι κολυμπάνε στα 100μ ύπτιο και οι ίδιες βαδίζουν στα 35χμ) τα δύο αγωνίσματα είναι εκτός Ολυμπιακού προγράμματος. Για τον ίδιο λόγο δεν υπολογίζεται για το στίβο και το αργυρό μετάλλιο στα 35χλμ βάδην του παγκόσμιου πρωταθλήματος ομάδων.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα στην κωπηλασία όπου πολλές χώρες δεν επιλέγουν να καλλιεργήσουν μη Ολυμπιακές κατηγορίες και επικεντρώνουν τον Ολυμπιακό τους κύκλο στα αγωνίσματα που είναι στο πρόγραμμα των Αγώνων. Για το λόγο αυτό δεν υπολογίζεται το ελαφρύ σκιφ που διέπρεψε ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου κερδίζοντας χρυσό στο ευρωπαϊκό κα αργυρό στο παγκόσμιο. Στο Ολυμπιακό πρόγραμμα δεν υπάρχει το ελαφρύ σκιφ, παρά μόνο το σκιφ όπου τον Ολυμπιακό τίτλο έχει ο Στέφανος Ντούσκος.
Εκτός αξιολόγησης και οι επιτυχίες στην καλλιτεχνική κολύμβηση καθώς το ατομικό δεν υπάρχει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα (διέπρεψε η Ευαγγελία Πλατανιώτη), ούτε και το κόμπο στο ομαδικό όπου η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.
Στις επιτυχίες που καταγράφηκαν για το 2022, με αστερίσκο μπαίνει το αργυρό μετάλλιο της Θένιας Σαραβανακη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τάε κβον ντο της Γουδαλαχάρα καθώς το κέρδισε στην κατηγορία των 62 κιλών, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το εύρος της κατηγορίας είναι μεγαλύτερο καθώς περιλαμβάνει αθλήτριες 57-62κ και 62-67κ που αγωνίζονται όλες στην κατηγορία των 67κ.

Αστερίσκος και στο χάλκινο μετάλλιο (αρασέ) της Σοφίας Γεωργοπούλου στην άρση βαρών καθώς στους Ολυμπαικούς Αγώνες μετρά μόνο το σύνολο και δε δίνει μετάλλιο ξεχωριστά η κάθε κίνηση.

Συνολικά 11 αθλητικές ομοσπονδίες κατέγραψαν επιτυχία σε Ολυμπιακή κατηγορία. Αρνητική έκπληξη (όπως αναφέρθηκε νωρίτερα) η απουσία της ιστιοπλοΐας, αλλά και της ποδηλασίας πίστας.
Όσον αφορά στον τένις όπου υπήρχε η επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά, δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση με την ομοσπονδία του τένις.

Αναφορικά με τις ηλικιακές κατηγορίες όπου πολλές ομοσπονδίες παρουσίασαν επιτυχίες, αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο φέτος. Πάντα η Ελλάδα παρουσίαζε επιτυχίες στις ηλικιακές κατηγορίες, όμως η εξέλιξη δεν ήταν ανάλογη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις διακρίσεις που καταγράφονται στις Ολυμπιακές κατηγορίες ανδρών – γυναικών.

Οι ελληνικές επιτυχίες στις Ολυμπιακές κατηγορίες για το 2022

Στίβος

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) – χρυσό μετάλλιο (κλειστός)
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) – αργυρό (ανοιχτός)
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20χλμ βάδην) – χρυσό
Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) – χρυσό
Ελίνα Τζένγκο (ακοντισμός) – χρυσό
Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ) – αργυρό

Σκοποβολή

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Άννα Κορακάκη (αεροβόλο πιστόλι – 10μ) – αργυρό
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Τάε κβον ντο

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Θένια Σαραβανάκη (62κ) – αργυρό
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Πάλη

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Μαρία Πρεβοραλάκη (53κ) – χάλκινο
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Μαρία Πρεβολαράκη (53κ) – αργυρό

Υδατοσφαίριση

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Εθνική ανδρών – χάλκινο
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Εθνική γυναικών – αργυρό

Ξιφασκία

Παγκόσμια πρωταθλήματα
Δέσποινα Γεωργιάδου (σπάθη) – χάλκινο
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Ενόργανη γυμναστική

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Λευτέρης Πετρούνια (κρίκοι) – χρυσό

Κωπηλασία

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Στέφανος Ντούσκος (σκιφ) – αργυρό
Ευαγγελία Αναστασιάδου (σκιφ)- αργυρό

Κολύμβηση

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Απόστολος Χρήστου (100μ ύπτιο) – αργυρό
Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο) – χάλκινο

Πυγμαχία

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Όλγα Παπαδάτου (57κ) – χάλκινο

Τζούντο

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Θόδωρος Τσελίδης (90κ) – χάλκινο

Άρση βαρών

Παγκόσμια πρωταθλήματα

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Σοφία Γεωργοπούλου (59κ) – χάλκινο στο αρασέ

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/