Με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες να έχουν ανοίξει (άλλες διάπλατα, άλλες διακριτικά) την πόρτα στους Ρώσους και τον Ντόναλντ Τραμπ να ετοιμάζει σχέδιο που υποχρεώνει τους Ουκρανούς σε συνθηκολόγηση με τον Πούτιν, η ΔΟΕ με την Κίρστι Κόβεντρι έχει βρεθεί στη δύσκολη θέση να ακολουθεί και όχι να ορίζει τις εξελίξεις.
Σε δύο μήνες το επίκεντρο του Ολυμπιακού κινήματος θα βρεθεί στο Μιλάνο και την Κορτίνα, τις δύο ιταλικές πόλεις που φιλοξενούν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν αποκλείεται να δούμε εκεί για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, ξανά τη ρωσική σημαία και το όνομα της Ρωσίας στα επίσημα έγγραφα των Αγώνων καθώς η τελευταία φορά που εμφανίστηκε η σημαία ήταν το 2016 στο Ρίο.
Στο Τόκιο το 2021 ο αποκλεισμός ήταν εξαιτίας του συστημικού ντόπινγκ (όπως υποστήριζε η ΔΟΕ) και στη συνέχεια ακολούθησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου, η ΔΟΕ επέτρεψε σε Ρώσους αθλητές να αγωνιστούν σε Ολυμπιακό επίπεδο μόνο ατομικά και υπό ουδέτερο καθεστώς. Ωστόσο, όσο μακρινό κι αν φαίνεται, αιωρείται η πιθανότητα να επιστρέψει η Ρωσία στους Αγώνες υπό τη σημαία και τα εθνικά της σύμβολα, εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μιλάνου Κορτίνα το 2026 θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σκηνικό για την επιστροφή της Ρωσίας. Αυτό παραδέχθηκε και η πρόεδρος της ΔΟΕ Κίρστι Κόβεντρι που δεν μπορεί να ελέγξει όπως ο προκάτοχός της, τις παγκόσμιες ομοσπονδίες και όπως δείχνουν τα πράγματα θα εξαναγκαστεί να υιοθετήσει την πολιτική τους.
Σε ένα διεθνές σενάριο που διαβρώνεται από την πόλωση, τα Ηνωμένα Έθνη σφράγισαν την περασμένη εβδομάδα την Ολυμπιακή εκεχειρία ως είθισται πριν από τους Αγώνες, στη Νέα Υόρκη για το Μιλάνο Κορτίνα. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συναίνεση και ζητά μια παύση με στόχο την αποτροπή των γεωπολιτικών συγκρούσεων που θα επηρεάσουν τους Αγώνες του 2026, μια απόφαση που καθοδηγείται από τη διπλωματία και τις κοινές προσπάθειες της Ιταλίας και της ΔΟΕ.
Η Κόβεντρι έχει κάνει ήδη στροφή 180 μοιρών στο θέμα της συμμετοχής των μη βιολογικών γυναικών. Θεωρείται δεδομένο πως μόνο βιολογικές γυναίκες θα αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών και η Κόβεντρι που είχε ψηφίσει για το αντίθετο στους Αγώνες του 2024, τώρα παρουσιάζεται ως υπέρμαχος του τεστ φύλου.
Η πιθανότητα η Ρωσία να ανακτήσει την ταυτότητά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες παραμένει μικρή, αλλά το γεγονός ότι η ΔΟΕ δεν το αποκλείει και η Κόβεντρι από την πλευρά της αρχίζει και βάζει μπροστά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ, αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο, το καλοκαίρι να έχουν άλλο καθεστώς…