Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η νέα βασίλισσα της κολύμβησης είναι 16 ετών

Published

on

Το να παίρνεις παγκόσμιο ρεκόρ από την Κατίνκα Χόσου, την Αριάρν Τίτμους και να φλερτάρεις με αυτό της Φεντερίκα Πελεγκρίνι δεν είναι απλή υπόθεση, ειδικά όταν είσαι μόνο 16 ετών. Παράλληλα όμως σημαίνει ότι η κολύμβηση περνάει σε νέα χέρια και βρισκόμαστε σε εποχή που παρακολουθούμε την άνοδο της νέας βασίλισσας.

Σάμερ Μάκιντος, ένα όνομα που άρχισε να μας απασχολεί έντονα πέρσι, φέτος μας έχει βγάλει ήδη το καπέλο (είναι μόνο Απρίλιος) και έχει όλες τις προδιαγραφές να μείνει για πολλά χρόνια στο κέντρο της προσοχής, αφού όπως πολλάκις τονίζουμε είναι 16 χρονών! Συγκεκριμένα, στις 18 Αυγούστου θα κλείσει τα 17 και έχει καταχωρημένα στα βιογραφικό της 4 μετάλλια από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (2 χρυσά), 3 από το παγκόσμιο 25άρας πισίνας στο Άμπου Ντάμπι (1 χρυσό), 6 από τους κοινοπολιτειακούς αγώνες του Μπέρμιγχαμ (2 χρυσά), 2 παγκόσμια ρεκόρ γυναικών και 3 παγκόσμια ρεκόρ νεανίδων. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους για το φαινόμενο Μάκιντος.

Ποια είναι όμως η Καναδέζα που για αυτήν μιλάει ολόκληρη η κολυμβητική κοινότητα και γενικότερα ο χώρος του αθλητισμού; Στην οικογένειά της ο αθλητισμός και έπειτα ο πρωταθλητισμός έχουν κύρια θέση. Η μητέρα της, Τζιλ Χόρστεντ, είχε λάβει την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες στα 200μ πεταλούδα, ενώ δύο χρόνια αργότερα στους κοινοπολιτειακούς του Εδιμβούργου ήταν τρίτη. Η Σάμερ όχι μόνο την ακολούθησε στην κολύμβηση αλλά κολυμπάν και το ίδιο αγώνισμα. Η οικογένεια Μάκιντος έχει ακόμα μία κόρη, την Μπρουκ, η οποία είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη και έχει βρει τα πατήματά της σε διαφορετικό χώρο. Το 2020 συμμετείχε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας στο ντουέτο του καλλιτεχνικού πατινάζ και πέρυσι, μαζί με τον συναθλητή της, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων.

H Σάμερ έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως η νεότερη στην ομάδα του Καναδά σε ηλικία 14 ετών, έχοντας πάρει την πρόκριση από τα τράιαλς στα 200μ, 400μ και 800μ ελεύθερο, σε μία δύσκολη περίοδο για την ίδια. Τον Ιανουάριο του ίδιο έτους, ο πατέρας της διαγνώστηκε με καρκίνο και είχε ξεκινήσει θεραπείες και το 2020 μέσα στην πανδημία του Covid-19 είχε χάσει τον προπονητή της. Από τον περασμένο Οκτώβριο προπονείται στην Φλόριντα υπό τις οδηγίες του Μπρεντ Άρκεϊ, ο οποίος συνέβαλε στις τρομερές επιδόσεις των τελευταίων έξι ημερών.

Ο Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) είναι αυτός που απειλεί το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Φελπς στα 400μ μεικτή, όμως η Μάκιντος είναι αυτή που θυμίζει τον 17χρονο τότε Αμερικανό που σημείωνε το ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά το άλλο και ξεκινούσε να γράφει την ιστορία του μέχρι να γίνει ο σπουδαιότερος κολυμβητής όλων των εποχών. Όσο εντυπωσιακό και να είναι το παγκόσμιο ρεκόρ της στα 400μ ελεύθερο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα θα απειληθεί από την Αριάρν Τίτμους (Αυστραλία) και την Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ), οι οποίες είναι οι δύο προηγούμενες κάτοχοι του ρεκόρ αυτού και δεν θα αφήσουν εύκολα την Καναδέζα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο και τον παγκόσμιο τίτλο.

Summer McIntosh (photo: Jack Spitser)

Στα 400μ μεικτή τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέγραψε με 4:25.87 κρύβει μερικά μυστικά. Στο πρώτο 50άρι πεταλούδα έπαιρνε αναπνοή χεριά παρά χεριά, κάτι που άλλαξε στο δεύτερο 50άρι, όπου ανέπνεε ανά χεριά και στο ύπτιο χρησιμοποίησε τον ίδιο αριθμό χεριών και στα δύο 50άρια. Ο δελφινισμός της στις στροφές είναι εξαιρετικός και ανεξαρτήτως του στιλ στο οποίο κολυμπάει, βγαίνει στην επιφάνεια πάντα στα σημαιάκια. Η βελτίωσή της στο πρόσθιο είναι μεγάλη και στην κούρσα του παγκοσμίου ρεκόρ έκανε τα πρώτα 50μ σε 38.74 και τα δεύτερα σε 40.18 και η στροφή της ήταν πάλι πολύ καλή. Έχει κάνει καλή δουλειά στο κομμάτι του να γλιστράει στο νερό και να βγαίνει πολύ γρήγορα. Στο ελεύθερο τα λόγια είναι λίγα και αμέσως μετά την στροφή βρίσκει ρυθμό και δύναμη για να έρθει η σπουδαία επίδοση.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κολυμβήτρια που να μπορεί να την φτάσει. Από όσες βρίσκονται ακόμα σε ενεργό δράση, την πιο κοντινή επίδοση την έχει η Κέιλι Μακιούαν (Αυστραλία) με 4:31.74, η οποία όμως εστιάζει περισσότερο στα 100μ και 200μ ύπτιο και 200μ μεικτή και η Κέιτι Γκριμς (ΗΠΑ) με 4:32.67. Η διαφορά τους είναι τεράστια και δύσκολα να καλυφθεί. Αυτό σημαίνει ότι τόσο στο παγκόσμιο της Φουκουόκα όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα γίνει σφαγή, με την Μάκιντος να κυνηγάει ακόμα μία γρηγορότερη επίδοση και οι υπόλοιπες κολυμβήτριες θα παλεύουν για την δεύτερη και τρίτη θέση.

Και ενώ βλέπουμε μία Μάκιντος που θα αγωνιστεί σε 5 αγωνίσματα στην Φουκουόκα (πλην τις σκυταλοδρομίες) και πριν γίνει 17, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα καταφέρει σχεδόν να διπλασιάσει τα μετάλλιά της, στην Ελλάδα ακόμα απουσιάζει αυτό το φαινόμενο. Και δεν αναφερόμαστε στην κατάκτηση των μεταλλίων, αλλά στον αριθμό των αγωνισμάτων στα οποία κολυμπάνε οι ξένοι αθλητές. Στην χώρα μας, βλέπουμε τους κορυφαίους μας κολυμβητές και κολυμβήτριες να εστιάζουν κατά κύριο λόγο σε ένα αγώνισμα και χάρη σε αυτό δεν δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις σκυταλοδρομίες. Ο Καναδάς, παρεμπιπτόντως, πρωταγωνιστεί σχεδόν πάντα στους τελικούς των τριών σκυταλοδρομιών των γυναικών, κερδίζοντας μετάλλια, και από εδώ και πέρα βάζει υποψηφιότητα ακόμα και για το χρυσό κόντρα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Κίνα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/