Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Η οικογένεια Βολικάκη κρατά ζωντανή την ελληνική ποδηλασία

Published

on

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Χρήστος Βολικάκης έχει γυρίσει την Ευρώπη συμμετέχοντας σε διεθνείς αγώνες ποδηλασίας πίστας, όπου συλλέγει μετάλλια και βαθμούς για να φτάσει αυτή τη στιγμή να πρωταγωνιστεί σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα. Από κοντά και ο αδελφός του Ζαφείρης. Οι δυο τους, δεν αποτελεί υπερβολή να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή αποτελούν τους στυλοβάτες της ελληνικής ποδηλασίας πίστας.

της Πηνελόπης Γκιώνη

Ο Χρήστος Βολικάκης θέλει να μπει στο κλαμπ των 22 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών με τέσσερις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να γίνει ο πρώτος ποδηλάτης που τα καταφέρνει. Βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και θα αποτελέσει έκπληξη αν δεν ταξιδέψει στην Ιαπωνία το 2020 στο όμνιουμ. «Ήδη έχω επικεντρώσει την προσοχή μου στα επί μέρους αγωνίσματα που απαρτίζουν το όμνιουμ (scratch- points race- elimination- tempo race). Tα δουλεύω όλα και βλέπω την θετική εξέλιξη στο σύνολο. Αυτή τη στιγμή είμαι στις τρεςι πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε όμνιουμ, σκρατς και αγώνα πόντων», τόνισε στο Sportsfeed o Βολιώτης πρωταθλητής που στα εγχειρήματα έβαλε ένα επιπλέον για το 2020. Την πρόκριση για πρώτη φορά ελληνικού ντουέτου στο μάντισον με τον αδελφό του Ζαφείρη με τον οποίο έχουν συνυπάρξει σε Ολυμπιακούς. «Αν πετύχουμε την πρόκριση στο μάντισον θα συμμετάσχουμε ως ζευγάρι. Είναι ένα αγώνισμα που η Ελλάδα δεν είχε καθόλου βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και, παρ’ όλο που είναι ακόμα εντελώς καινούργιο για εμάς, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και ήδη έχουμε ανεβάσει την Ελλάδα αρκετές θέσεις».

Ο μοναχικός δρόμος για το Τόκιο
Οι υποχρεώσεις του Βολικάκη είναι πολλές και οι συνθήκες εντός συνόρων δύσκολες. Οι μεγάλες διοργανώσεις του είναι απαραίτητες όμως η πολιτεία δεν τον στηρίζει. «Δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει ένας αθλητής και να ανταγωνισθεί τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα αυτός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Εγώ βρέθηκα να συμπιέζομαι από συμπληγάδες, ανάμεσα στην ομοσπονδία και την πολιτεία για λογούς που μόνο εκείνοι γνωρίζουν και πληρώνω βαρύ τίμημα. Ευτυχώς οι χορηγοί μας και κάποιοι άνθρωποι που μας στηρίζουν εκτίμησαν τον αγώνα μιας ζωής, πίστεψαν σ’ εμένα και στον αδελφό μου και είμαστε ακόμα έχοντας σημαντικές ελπίδες για πρόκριση και σε δεύτερο αγώνισμα (μάντισον)».
Θέλοντας και μη, η παρουσία του Βολικάκη σε μεγάλους διεθνείς αγώνες, οδηγεί σε συγκρίσεις με τους συναθλητές του όσον αφορά στις συνθήκες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι κάτι που αθλητές άλλων χωρών δεν μπορούν ούτε να το φανταστούν όπως δηλώνει ο Βολικάκης. «Έχουμε συζητήσει κατά καιρούς με… μεγαθήρια που ήταν το πρότυπο μου. Δεν μπορούν να το φαντασθούν, γιατί δεν το έχουν βιώσει! Οι οργανωμένες χώρες φροντίζουν για τους αθλητές να έχουν τα πάντα. Οι αθλητές προτείνουν και υλοποιούνται, τα αυτονόητα! Ακόμα και στην Ουκρανία όπου βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι αθλητές το μόνο που κάνουν είναι ποδήλατο. Εμείς κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Τον αθλητή, τον προπονητή, τον μασέρ, τον manager, τον ταξιδιωτικό πράκτορα! Ο λόγος είναι προφανής. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι επαρκής για να έχεις όλους αυτούς τους ανθρώπους δίπλα σου και δυστυχώς για εμάς είναι… ανύπαρκτος».

Δεν υπάρχει κατανόηση από τους αρμόδιους
Ένα από τα παράπονα του Βολικάκη αφορά στα γεγονός πως δεν υπάρχει κατανόηση από την πολιτεία. «Με τον υφυπουργό αθλητισμού έχουμε μιλήσει, ξέρει τι ακριβώς γίνεται και γνωρίζει για την αμεσότητα των αναγκών. Εύχομαι να προβληματίσει όλη αυτή την κατάσταση και επιτέλους να βοηθήσει, όπως οφείλει, η πολιτεία στο ασήκωτο οικονομικό βάρος που κουβαλάμε εμείς οι αθλητές. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι τεράστιες αν αναλογιστεί κάνεις ότι πρέπει να καλύπτουμε μαζί με τον αδελφό μου, εκτός των δικών μας εξόδων, και τα έξοδα του προπονητή (μετακινήσεις, αεροπορικά, τροφή, ξενοδοχεία)». Ο Βολικάκης δεν παρέλειψε να θέσει και το θέμα της δημιουργίας μιας νέας πίστας και γιατί όχι, στην γενέτειρά του. «Ας φτιάξουν μια πίστα στην Αθήνα και άλλη μια τσιμεντένια στην κεντρική Ελλάδα και γιατί όχι στον Βόλο, αφού η παράδοση μας δικαιώνει. Επτά πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης έχουν προκύψει από αυτό τον τόπο. Ο δήμαρχος είναι ανοιχτός σε αυτά τα θέματα έχει διάθεση να βοηθήσει. Με άπλες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε στη χωρά μας σχόλες και τα επόμενα χρόνια να είμαστε ένα σημαντικό ποδηλατικό αθλητικό κέντρο».

«Χωρίς το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ θα έρθει το τέλος της ποδηλασίας»
Τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα βρίσκεται και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραχωρήσει το ΟΑΚΑ σε ιδιώτες. Στο επίκεντρο είναι και το ποδηλατοδρόμιο το οποίο έχει πολύ καιρό που διεκδικεί η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ. Η άποψη του Βολικάκη είναι ξεκάθαρη. «Δεν μας σκέφτεται κάνεις και με ελαφρά τη καρδία πάνε να μας στερήσουν το μοναδικό χώρο που έχει το άθλημα μας. Αν επιχειρήσουν να μας ξεσπιτώσουν, χωρίς να υπάρχει έτοιμη διάδοχη κατάσταση, θα μείνει η χωρά χωρίς πίστα, χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει τις ανελαστικές υποχρεώσεις για να διατηρήσει τα δικαιώματα της απέναντι στην παγκόσμια ομοσπονδία και αυτομάτως θα χάσει το δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες εκτός Ελλάδος… Άρα θα έχουμε το τέλος του αθλήματος. Αυτό σίγουρα δεν το γνωρίζει ο υφυπουργός».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/