Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Η βιομηχανική ανάλυση των αλμάτων των Στεφανίδη, Καραλή και Φιλιππίδη

Published

on

Το άλμα επί κοντώ είναι ένα από τα αγωνίσματα που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα βιομηχανικής ανάλυσης του παγκόσμιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ το 2018. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο αγώνισμα από τον Εμμανουήλ Καραλή (5η θέση) και τον Κώστα Φιλιππίδη (7η θέση) στους άνδρες και την Κατερίνα Στεφανίδη στις γυναίκες, η οποία απέσπασε και το χάλκινο μετάλλιο. Και οι τρεις αθλητές ήταν μέσα στις αναφορές της έρευνας.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Στη συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα σήμερα στο περιθώριο του φετινού αγώνα World Indoor Tour του Μπέρμιγκχαμ ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας και διευθυντής του τμήματος βιομηχανικής ανάλυσης του πανεπιστημίου Λιντς-Μπέκετ, Αθανάσιος Μπίσσας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης μαζί με την Κατερίνα Στεφανίδη και τον προπονητή της Μιτς Κρίερ.

«Σε κάθε μου άλμα ξέρω από τη στιγμή της απογείωσης εάν θα περάσω τον πήχη ή όχι» δήλωσε η Κατερίνα Στεφανίδη. Ο Μπίσσας με τη σειρά του ανέφερε ότι η πιο εκτεταμένη έρευνα από το παγκόσμιο του 2017 στο Λονδίνο είχε θετική υποδοχή από τον κόσμο του στίβου και προσδοκά να γίνει το ίδιο και με αυτήν. «Αξιοποιήσαμε και βελτιστοποιήσαμε τις τεχνικές καταγραφής και τρισδιάστατης ανάλυσης κίνησης για επιλεγμένα αγωνίσματα, χτίζοντας σε αυτά που μάθαμε στο Λονδίνο το 2017.Τα ίδια τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν πόσα μπορούμε να μάθουμε από σχετικά απλά δεδομένα (βίντεο) όταν εφαρμόζονται επιστημονικές μέθοδοι. Είναι κάτι ταυτόχρονα συναρπαστικό και αξιοσημείωτο και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσει και την αθλητική κοινότητα.»

Σύμφωνα με την ανάλυση του επί κοντώ γυναικών, η Στεφανίδη είχε τη μεγαλύτερη οριζόντια ταχύτητα από όλες τις αθλήτριες κατά τη τοποθέτηση του κονταριού, ίση με 8,53 μέτρα/δευτερόλεπτο, δηλαδή σχεδόν 31 χλμ/ώρα. Παρόλα αυτά, παρουσίασε αρκετά μεγάλη μείωση σε αυτή την ταχύτητα λόγω της αντίστασης από το κοντάρι, με αποτέλεσμα να έχει ταχύτητα ίση με 6.97 μέτρα/δευτερόλεπτο(=25χλμ/ώρα) κατά τη στιγμή της απογείωσης. Τα συμπεράσματα από την έκθεση πιθανολογούν ότι αυτή η μείωση μπορεί και να της στοίχισε μεγαλύτερα ύψη γιατί ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τη μείωση που είχε παρουσιάσει στο Λονδίνο το 2017. Ενδιαφέρον και το συμπέρασμα ότι πλέον στο επί κοντώ παρατηρείται ένα νέο είδος σωματότυπου, αυτό των Κέιτι Ναζότ και Σάντι Μόρις που μοιάζει με το κλασικό σώμα των αθλητριών του έπταθλου.

Στους άνδρες ένα από τα συμπεράσματα της ανάλυσης ήταν ότι ο συνδυασμός γρήγορης ταχύτητας προσέγγισης και καλής τεχνικής ήταν το κλειδί για το βάθρο. Επίσης υπήρχαν έντονες διαφορές στην τεχνική τοποθέτησης του κονταριού και παρατηρήθηκαν στο σύνολο διαφορετικές τεχνικές προσεγγίσεις, πράγμα που επιβεβαιώνει την ανάγκη για προσεκτική εφαρμογή της τεχνικής, όχι άκριτα, αλλά με γνώμονα τα σωματικά προσόντα και τις ιδιότητες του κάθε αθλητή.

Οι αναλύσεις:
Men’s pole vault – 2018 IAAF World Indoor ChampionWomen’s pole vault – 2018 IAAF World Indoor Champi

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/