Connect with us

TOP

Η WADA δικαίωσε τον Χριστοφιδέλη

Published

on

«Δημήτρη ή είμαι έγκυος ή έχω καρκίνο…». Αυτή η ατάκα του Κώστα Χριστοφιδέλη το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου 2010 στην αίθουσα αφίξεων του Ελευθέριος Βενιζέλος μου είχε καρφωθεί στο μυαλό για πολλές μέρες. Λίγες ώρες νωρίτερα η κοινωνία του ελληνικού βόλεϊ είχε συγκλονιστεί με τη διαρροή της είδησης ότι ο Καβαλιώτης ακραίος είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ…

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Κι έτσι αντί για το κλειστό των Βασιλικών της Θεσσαλονίκης (όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Άρη στον δεύτερο ημιτελικό της βόλεϊ λιγκ) πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής ξεκινώντας έναν τιτάνιο αγώνα δικαίωσης, ο οποίος έληξε με επιτυχία πριν από πέντε ουσιαστικά, αλλά τυπικά την περασμένη εβδομάδα όταν και καθαρογράφηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου… Γιατί έπρεπε να φτάσει μέχρι την ανώτατη βαθμίδα της ελληνικής δικαιοσύνης προκειμένου να αποδείξει αυτό που φώναζε από την πρώτη στιγμή: «Είμαι αθώος και δεν έχω πάρει ποτέ και τίποτα στη ζωή μου».

Πως ξεκίνησε η ιστορία
Στο δείγμα του Χριστοφιδέλη είχε ανιχνευθεί η ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία στις αρχές του 2010 είχε ενταχθεί στις απαγορευμένες ουσίες και το δεύτερο δείγμα ήρθε να επιβεβαιώσει την παρουσία της στον οργανισμό του. Το πρώτο του μέλημα ήταν να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, από τη στιγμή που δεν είχε πάρει κανένα φάρμακο ή ουσία.
Για καλή του τύχη ήρθε σε επαφή με δύο επιφανείς Έλληνες ενδοκρινολόγους τον κ. Μαστοράκο και τον κ. Παύλου οι οποίοι μετά από ενδελεχείς εξετάσεις απεφάνθησαν ότι η συγκεκριμένη ουσία παράγεται από τον οργανισμό του αθλητή. Έχοντας ήδη τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα κι έχοντας δει το όνομα του να διασύρεται, ο Χριστοφιδέλης ένιωθε πλέον να πατά ξανά στα πόδια του και κόντρα σε θεούς και δαίμονες ξεκίνησε τον αγώνα για την αποκατάσταση του. «Το πρώτο που με ενδιέφερε αρχικά ήταν να δω αν είμαι καλά στην υγεία μου. Εγώ ήξερα ότι δεν είχα πάρει τίποτα κι από την στιγμή που οι γιατροί με διαβεβαίωσαν ότι η ορμόνη παράγεται ενδογενώς έπρεπε να αποδείξω τα αυτονόητα», εξηγεί ο ίδιος αποκαλύπτοντας τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει.
Οι κ.κ. Παύλου, Μαστοράκος τόνισαν ότι με τον τρόπο που διεξάγεται ο έλεγχος του ΕΣΚΑΝ δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται από τον οργανισμό και ζήτησαν από το ΕΣΚΑΝ να του πάρουν δείγμα αίματος και με φασματογράφηση να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο. Το ΕΣΚΑΝ όμως δεν έκανε τέτοιου είδους ελέγχους κι αυτό ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο που ξεπεράστηκε με τη βοήθεια του ΠΑΣΑΠ. «Το συνδικαλιστικό μας όργανο σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο με έφεραν σε επαφή με την WADA και την FIVB προκειμένου να με βοηθήσουν. Κι από την στιγμή που το ΕΣΚΑΝ δεν έπαιρνε αίμα, τότε ενεπλάκη στην ιστορία η Διεθνής Ομοσπονδία».

Πείσμωσε για την αθωότητα του
Με τον Χριστοφιδέλη να έχει επιστρέψει πλέον στην ενεργό δράση και να αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, ελεγκτές της FIVB τον έχουν επισκεφθεί στην Σόφια (έπαιζε αγώνα με τον Ολυμπιακό) και στην Αθήνα με τα δείγματα να στέλνονται στην Φινλανδία και στον καθηγητή Ουλφ Χάκαν Στένμαν. «Δείγματα είχαν στείλει τόσο πατέρας μου και ο αδερφός μου γιατί οικογένεια είχαμε ταραχθεί από το συγκεκριμένο γεγονός», με τον Φινλανδό καθηγητή να αποφαίνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό σύνδρομο. Κι η γνώμη του ισχυροποιήθηκε καθώς ο Χριστοφιδέλης εξακολουθούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να του στέλνει δείγματα.
Έχοντας πλέον στα χέρια του ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία για την αθωότητα του ο Χριστοφιδέλης προσφεύγει στο ΑΣΕΑΔ ζητώντας την ακύρωση της ποινής του και την ηθική του δικαίωση. «Δεν υπάρχει λόγος για να αθωωθείς αφού η ποινή σου έχει λήξει», ήταν η απάντηση που πήρε και τον έκανε να πεισμώσει ακόμη περισσότερο. «Το τι πιστεύω ή το τι λέω εγώ δεν έχει καμία σημασία. Πλέον υπήρχαν στα χέρια μου επίσημα έγγραφα από όλους τους φορείς που απεδείκνυαν την αθωότητα μου και δεν υπήρχε περίπτωση να το αφήσω να περάσει έτσι», λέει ο έμπειρος ακραίος ο οποίος πριν από 1,5 χρόνο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας μεταξύ άλλων και την επιστολή της WADA (που παραδεχόταν ότι μετά τις εξετάσεις των δύο δειγμάτων είναι απίθανο το αρχικό θετικό εύρημα να είναι αποτέλεσμα λήψης απαγορευμένων ουσιών).

Τον Αύγουστο η δικαίωση
Στις 26 Αυγούστου 2015 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την αθωότητα του και μπορεί να καθυστέρησε να πάρει στα χέρια του την επίσημη απόφαση (μόλις την περασμένη εβδομάδα), αλλά πλέον όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. «Αν δεν είχα την οικονομική άνεση για να κάνω αυτόν τον αγώνα ίσως να μην είχα επιστρέψει ποτέ. Σκέφτομαι μόνο ότι αν στην θέση μου ήταν ένας αθλητής 19-20 χρονών που δεν είχε αυτή την δυνατότητα θα τον είχανε καταστρέψει και εκεί πραγματικά τρελαίνομαι», λέει ο Χριστοφιδέλης και η χροιά της φωνής του προδίδει τη συναισθηματική του φόρτιση. «Η κατηγορία του ντόπινγκ για έναν αθλητή ισοδυναμεί με θάνατο! Το φώναζα από την αρχή ότι την ουσία την παράγει ο οργανισμός μου γιατί ήξερα ότι δεν είχα πάρει τίποτα, αλλά οι περισσότεροι μου έλεγαν ‘ναι σε πιστεύουμε, αλλά κοίταξε την υγεία σου’. Η ιστορία δεν έχει τελειώσει με την απόφαση που πήρα από τα διοικητικά δικαστήρια, γιατί νιώθω τρομερά προσβεβλημένος από πρόσωπα και καταστάσεις. Το νιώθω ως υποχρέωση προς την οικογένεια μου, αλλά και το άθλημα που υπηρετώ τόσα χρόνια και το έφερα σε δύσκολη θέση, να ζητήσω τώρα εγώ εξηγήσεις…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/