Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Ημερίδα για τη χρηστή διακυβέρνηση των αθλητικών ομοσπονδιών

Published

on

Στις προϋποθέσεις, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η χρηστή διακυβέρνηση των αθλητικών ομοσπονδιών, για τη διαμόρφωση ενός  υγιούς και στέρεου αθλητικού οικοδομήματος, επικεντρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο αθλητισμού στο ΟΑΚΑ με θέμα «Διακυβέρνηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών». 

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά και διευθυντικών υπηρεσιακών στελεχών, αλλά και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη, του αντιπροέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Αθανάσιου Τσιβίλη και εκπροσώπων των ομοσπονδιών αναλύθηκαν:   

  • τα αποτελέσματα του προγράμματος «ΧΙΛΩΝ», με την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών το 2023 
  • οι τρέχουσες εξελίξεις στο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου, με την ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros, το νέο κανονιστικό πλαίσιο ομοσπονδιών, την ενίσχυση της αθλητικής ακεραιότητας, την αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης και κακοποίησης σε αθλητικά περιβάλλοντα. 

Ο υπουργός αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης,αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών, «τον πυρήνα του αθλητισμού», για την ανταπόκρισή τους στην ημερίδα και την έως τώρα συνεργασία τους, ζήτησε τη συνδρομή τους στην προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του αθλητισμού, μέσω των μεταρρυθμίσεων, που έχουν υλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και ευχήθηκε να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί με αποφασιστικότητα, τόλμη για την ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης. 

«Στο διάστημα των σχεδόν 11 μηνών που βρίσκομαι στο τιμόνι του αθλητισμού, έγιναν σημαντικά βήματα.  Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η αθλητική βία και αποδείξαμε -με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, το οποίο άφησε θετικό αποτύπωμα- ότι υπάρχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα, συμπεριφορές που αμαυρώνουν τον Αθλητισμό μας και νομίζω ότι στο τέλος θα κερδίσουμε. Είμαστε απέναντι στη βία και την παραβατικότητα. Το έχω ξαναπεί, ο αθλητισμός δεν έχει χρώμα, δεν έχει κομματικό πρόσημο, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο.  Ο αθλητισμός χτίζει γέφυρες, ενώνει, δημιουργεί, παράγει, είναι ομορφιά, είναι ζωή, είναι δημιουργία. Ο αθλητισμός που εκπροσωπείτε εσείς δια μέσου των αθλημάτων σας», τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης και συνέχισε αναφερόμενος στο καινοτόμο σύστημα e-Kouros: «Αυτό το διάστημα προχωρήσαμε παράλληλα στη χαρτογράφηση όλου του αθλητικού οικοσυστήματος μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-Kouros, κάτι το οποίο υποσχέθηκα από την πρώτη ημέρα που πήγα στο υπουργείο αθλητισμού. Στις 21 Μαρτίου 2024 παρουσιάστηκε η πρώτη έκθεση του e-Kourosκαι κάθε χρόνο θα προστίθενται νέα δεδομένα, όπως η καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.  Επίσης, θα τεθεί σε εφαρμογή και το MyKourosApp, η εφαρμογή στο κινητό που θα αποτελέσει “πυξίδα” για κάθε ομοσπονδία, για κάθε αθλητή, προπονητή, πολίτη,για όποιονθέλει να γνωρίζει τα δεδομένα του αθλητισμού. Όλος ο επίσημος Αθλητισμός θα είναι αποτυπωμένος στο «e-Kouros» και θα έχει και τα παραγόμενα θετικά αποτελέσματα».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο διάστημα, εστιάζοντας στη διάταξη που θα προβλέπει, υποχρεωτικά, τον ορισμό μεταξύ των εκλεγμένων μελών των ΔΣ  των ομοσπονδιών 

  • Υπευθύνου Σχολικού και Πανεπιστημιακού Αθλητισμού
  • Υπευθύνου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (e-Kouros)
  • Υπευθύνου Αθλητικής Ακεραιότητας

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι για την αθλητική ηγεσία μείζονος σημασίας, γι’ αυτό και ο ορισμός υπευθύνου ακεραιότητας κρίνεται αναγκαίος. 
Εξίσου σημαντικός θεωρείται και ο ορισμός του υπευθύνου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο οποίος θα είναι ο σύνδεσμος με το υπουργείο για τη καταγραφή και διασταύρωση των δεδομένων στο e-Kouros.

Όσον αφορά τον υπεύθυνο σχολικού και πανεπιστημιακού αθλητισμού, ο Γιάννης Βρούτσης επισήμανε:  «Σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου παιδείας, επενδύουμε στον σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό. Εκεί είναι ο πυρήνας του ενδιαφέροντος για να ανακαλύψουμε νέα ταλέντα στον αθλητισμό, σε κάθε άθλημα ξεχωριστά αλλά και να εμφυσήσουμε και να καλλιεργήσουμε την αθλητική κουλτούρα διά μέσου των σχολείων, σε όλα τα παιδιά. Όλα αυτά τα χρόνια ο σχολικός αθλητισμός και η εμπλοκή Ολυμπιονικών, Olympians, πρωταθλητών Ευρώπης και αθλητών με τον σχολικό αθλητισμό ήταν συμπωματική ή αποσπασματική. Είμαι εναντίον αυτών των διαδικασιών. Πρέπει να τεθεί ένα θεσμικό πλαίσιο συγκεκριμένο, να ξέρουμε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο, ποιες είναι οι ράγες πάνω στις οποίες κινείται ο αθλητισμός και κυρίως ο σχολικός αθλητισμός. Θα το επιχειρήσουμε με τον νέο αθλητικό νόμο».

Ο Γιάννης Βρούτσης κατέληξε κάνοντας αναφορά στον εκσυγχρονισμό των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που έχει ήδη ξεκινήσει, με προσανατολισμό στην ενεργειακή αναβάθμιση και την προσβασιμότητα, αλλά και στη νέα φιλοσοφία με τα κριτήρια για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει συνεργασία για τον χωροταξικό σχεδιασμό με το τεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας και το Πολυτεχνείο, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ώστε κάθε νέα εγκατάσταση να διαθέτει οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και συντήρησης.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος, μαζί με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αγωνιστικού αθλητισμού, Βασίλη Κάκκο, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ομοσπονδιών «Χίλων» για το 2023, αναφέρθηκε στη διακυβέρνησή τους ως ένα από τα θέματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα: «Η διακυβέρνηση των αθλητικών ομοσπονδιών και φορέων είναι ένα από τα βασικά κλειδιά ενός πετυχημένου αθλητικού οικοδομήματος. Τόσο το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι σωματειοκεντρικά και κάθε άθλημα έχει τη δική του ομοσπονδία, η οποία θέτει τους κανόνες σε συνεννόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Όλα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Συνεννόηση, συνεργασία, σύνθεση είναι τα τρία «συν-» που πρέπει να τα κάνουμε πράξη, αυτές είναι και οι πολιτικές του υπουργείου.  Στόχος μας είναι οι συνέργειες. Το 1+1 να μην κάνει δύο, αλλά… δυόμιση στον ελληνικό αθλητισμό και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Ιδιαίτερη σημασία, εκτός των άλλων, έχει στη σημερινή ημερίδα το θέμα της αντιμετώπισης της παρενόχλησης – κακοποίησης στο αθλητικό περιβάλλον, για το οποίο θα ακούσουμε τη διεθνή εμπειρία και τα πρώτα θεσμικά βήματα, που θα κάνουμε στη χώρα μας, με τη θεσμοθέτηση των υπευθύνων ασφάλειας και ρυημερίας στις ομοσπονδίες».  

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/